Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Drīz varētu atkāpties

Gripas laiks nevar būt bezgalīgi ilgs, pacēlums ir aptuveni četras nedēļas, un tas nozīmē, ka jau nākamajā vai aiznākamajā nedēļā saslimstība varētu samazināties, prognozē Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) speciālisti. LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs saka: nav pamata domāt, ka šī gripas sezona ir kādā ziņā smagāka par iepriekšējo, slimnīcās nonākušo cilvēku skaits pat ir mazāks nekā 2009./2010. gada gripas sezonā, kad sevi pieteica A tipa H1N1 gripas vīruss. Tas arī šosezon ir populārākais gripas paveids.

«Ar gripu jebkurš var saslimt,» Dienai saka P. Stradiņa slimnīcas infektologs Uga Dumpis. «Taču visvairāk šī gripa apdraud grūtnieces, arī pacientus ar aptaukošanos un astmas pacientus, - tieši šīs trīs grupas atšķirībā no tā sauktās parastās gripas. Taču tas nenozīmē, ka citiem nevajadzētu piesargāties.» Riska grupu pacienti gan varot būt arī citi pacienti ar hroniskām slimībām. Taču viņš saka arī to, ka šogad saslimšanas gadījumu ir mazāk nekā iepriekšējā šīs pašas gripas sezonā, un viņš prognozē, ka, beidzoties šai gripas sezonai, no komplikācijām mirušo skaits varētu būt mazāks. Viņš pieļauj - iespējams, arī nākamgad varētu būt aktuāla šī pati gripa, tāpēc, tagad vakcinējoties, izdosies nākamgad pasargāties. «Piemēram, valstīs, kur, sākoties šai gripai (iepriekšējā sezonā), tika vakcinēti pat 80% iedzīvotāju, šogad lielu problēmu ar gripu nav,» saka U. Dumpis.

Lai arī šajā sezonā vairākumam pacientu gripa pagājusi vieglā vai vidēji smagā formā, bijuši arī smagi saslimšanas gadījumi, informē LIC. Pagājušās nedēļas laikā gripai bija īsts uzvaras gājiens, pēc J. Perevoščikova teiktā - par aptuveni 80% pieauga ar gripu hospitalizēto pacientu skaits. LIC dati liecina, ka pašlaik zināmo no gripas komplikācijām mirušo pacientu skaits sasniedzis 12, no tiem trīs ir bērni. Iepriekšējā gripas sezonā nomira 35 cilvēki. Vairākums pacientu, kam slimība bija smagā formā, papildus sirgst ar hroniskām slimībām, piemēram, plaušu, sirds slimībām, cukura diabētu, arī aptaukošanos. J. Perevoščikovs arī saka - Eiropas dati liecina, ka sezonā gripu izslimo vidēji līdz pat 15% iedzīvotāju.

Šim jaunās - H1N1 gripas - vīrusam raksturīgs tas, ka bieži komplikācijas mediķi novēro gados jauniem cilvēkiem, viņiem nereti ir vīrusa pneimonija, kas «iet» dziļumā plaušās, saka J. Perevoščikovs. LIC jaunākā statistika liecina, ka kopš gripas sezonas sākuma no LIC izrakstījušies 244 gripas pacienti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?