Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Droša tuša nedrošai identitātei

Lai atkoptos no rakstīšanas, nolēmu beidzot sameklēt un nopirkt džinsus. Nejautājiet, kāds sakars galantērijai ar rakstīšanu. Tās vienkārši nepastāv viena bez otras. Zinu, ka, nopērkot pareizos džinsus, ne vien iegūšu pareizu vasaru, bet, kas vēl svarīgāk, atgūšu pati sevi - personu, kuras identitāte kaut kur noklīdusi darba dunā.

Nesen jaunākajā žurnāla Studija numurā publicēta saruna par mākslas kritiku vai mākslas aprakstīšanu, vai mākslai veltītajiem tekstiem. Sauciet, kā gribat, bet no tās sarunas īpaši aizķērās Alises Tīfentāles racionālie spriedumi par sociālekonomisko barības ķēdi, kuras pašā apakšā esot mākslas kritiķi. Turklāt viņu nemaz neesot, jo viņiem nav darba vietu, un tamlīdzīgi.

Alisei ir taisnība. Viedokļi par to, ka mākslas kritikas nav, apstiprina iztukšoto sajūtu pēc rakstīšanas. Skaidrs - manis tiešām nav, nevis man tikai tā šķiet.

Aptuveni atceros, kā tas notika, proti, izlienot no aprakstāmā mākslinieka ādas, tad - no pāris vienkāršo skatītāju ādas, lai puslīdz saprastu, kas un kāds ir tas, par ko rakstu, no manas pašas identitātes nekas daudz vairs nav palicis pāri.

Viens no pārbaudītiem identitātes atgūšanas veidiem ļoti burtiski un tieši saistīts ar tā saukto otro ādu. Es tiešām reizēm ticu, ka ir iespējams nopirkt tik pareizus džinsus, kas mirklī ļaus iznākt no pielaikošanas kabīnes tieši tādai, kāda es sēdos rakstīt par mākslu, - nezin par ko pārliecinātai un gandarītai, ka teksts pats labāk zina, par ko īsti esmu pārliecināta.

Par rakstīšanu, protams, saņemu naudu, jo tas ir mans darbs. Un te sākas nedienas, jo pat G-Star atlaižu džinsus par simt latiem nopirkt par vienu honorāru nevaru, bet ar Lindex diemžēl neko nevar atjaunot. Tomēr doma par pareizo, uzticamo, gandrīz vai dziedniecisko džinsu esamību neliek mieru. Un nepiekrītu, ka sarunā par dažādiem kultūras segmentiem, vai tā būtu māksla vai mākslas aprakstīšana, nav vietas tēmai par naudu. Jaunajiem un topošajiem kolēģiem, kam lielā mērā bija adresēta Studijā publicētā profesionāļu saruna, varu vien ieteikt - nerakstiet, ja redzat, ka par honorāru nevarēsiet nopirkt vismaz ūdens noturīgo skropstu tušu saziņai ar mākslu, kas mēdz novest līdz raudienam.

Jo profesijas redzamā jeb racionāli skaidrojamā puse paredz zināšanas un prasmes, bet otra - empātiju, kas jūs nodīrās dzīvus un ātri vien mudinās radošos kompensējošo mehānismu meklējumos. Manuprāt, galantērija ir maigākais un nekaitīgākais no tiem. Tomēr kaut kas tur nestrādā. Atcerējos pēdējo reizi ar glābšanos G-Star džinsos un vēl atcerējos kādu puisi, kura identitāte bija Boss brillēs ar titāna rāmjiem. Viegliem viegliņiem. Atcerējos un nokaunējos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?