Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Dūmaka un plūmju saldme

Ar Čīli un Austrāliju jau esam apraduši un to uztveram kā pašsaprotamu, pat neiztrūkstošu parādību vīnu saimē. Bet pret Argentīnu un īpaši Dienvidāfriku izturamies ar zināmu piesardzību un rezervi, īpaši tad, ja cena ir augstāka par Ls 5. Tas arī ir saprotams, un paši vien viņi ir vainīgi, jo pirms gadiem 15-20, kad Jaunās pasaules vīndari iekaroja Eiropas tirgu, viņi sevišķi lepojās tieši ar savu vīnu lēto cenu.

Mēs arī pieradām, ka par 3 latiem varējām iegūt jau gluži labus slāpju dzesētājus. Tomēr kopš tiem laikiem daudz vīna aiztecējis, vīnu kvalitāte augusi, un arī benzīns vairs nemaksā 0,15-0,20 ls/l. Šīs dienas degustējamie var pretendēt uz nedaudz augstāku plauktu.

2006 Fairview Shiraz

Lai gan vīns tapis ārkārtīgi tālu, ja labi parokas tīmeklī, var rast kādu saiti ar mūsu mazo un vīna ziņā biklo Latviju. Tālajā 1906. gadā Fairview vīndarītavas tagadējā īpašnieka Čārlza Beka vectēvs ir kāpis tvaikonī, lai dotos uz tālo Dienvidāfriku tieši Rīgas ostā! Par citām niansēm vēsture klusē, bet 30 gadu laikā viņam izdevies sapelnīt pietiekami, lai iegādātos 1693. gadā dibināto saimniecību Fairview. Latvijā nopērkamo vīnu vairums pārstāv Stellenbošas apgabalu, bet šis nācis no Pārlas (Paarl), kur ir karstāks un klimata un augsnes ziņā vairāk atgādina Francijas dienvidus. Vīna etiķeti rotā kazu attēli, un ne velti, jo Fairview ir viens no lielākajiem kazas siera ražotājiem Dienvidāfrikā. Pēc vīndara teiktā, tieši kazas pavēsta par vīnogu gatavību - kad tās sāk ēst vīnogas, ogas ir gatavas un var sākties ražas novākšana.

2008 Michel Torino, Don David Malbec Reserve

Ik pa brīdim (samērā bieži) Argentīnas vīni tiek salīdzināti ar kaimiņiem čīliešiem, un ne velti, jo katram ir, ar ko padižoties. Šoreiz - par Argentīnu. Vīna kultūras pirmsākums abām kaimiņvalstīm ir līdzīgs; tas aizsākās XVI gadsimta vidū, un vainojami bija spāņu misionāri. Argentīnieši ir lieli vīna cienītāji un eksportē vien aptuveni 10% no saražotā vīna, Čīlē šis skaitlis ir vismaz 60%. Vīnogulāji ir izvietoti ļoti augstu kalnos, augstākie pat 3000 metru virs jūras līmeņa. Arī Don David ir tapis Kafajates ielejā 1700 metru augstumā. Šo vīnogulāju vērtība slēpjas lielajās diennakts temperatūru svārstībās: dienā karsts - vīnogā veidojas cukurs, naktī auksts - paliek noturīgs skābums, un rezultātā mēs iegūstam lielisku garšas un aromātu līdzsvaru, kas jūtams arī Don David Malbec Reserve. Savu ideālo kondīciju šis vīns varētu sasniegt pēc 6-12 mēnešiem, bet piparotu steiku cienītāji to droši var atkorķēt jau tūdaļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Fairview Shiraz Don David Malbec Reserve
Kāpēc iesaka Svaigu ogu aromātu intensitāti pamazām sāk nomainīt delikātas garšvielu nianses, ne vēsts no smagnējuma, par kuru varētu nojaust pēc brīdinošajiem 14,5% uz etiķetes; aromātā nedaudz jaušama dūmaka. Vīns ir sasniedzis briedumu. Vīns ir pilnīgs un bagātīgs ar nedaudz violetu nokrāsu, glāzi tas piepilda ar labi gatavu tumšo plūmju saldmi un ar garšvielu pikantumu.
Cena ap Ls 10 ap Ls 8
Apgabals Pārla Mendosa, Kafajates ieleja
Vīna darītava Fairview Michel Torino
Vīnogas Shiraz Malbec
Ar ko iet kopā? Plašs gaļas ēdienu klāsts ar mērenu garšvielu devu. Vīnu pasniedz ap 18 grādiem. Cepts vai grillēts liellops, arī kāds izturēts siers. Pasniedz ap 18 grādiem.
Alkohols 14,5% 14%

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?