Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Dunčus pārkalšot lemešos

Dunči ir jāpārkaļ lemešos. Ar tādu apņēmību, pārfrāzējot politiskajā klasikā zināmo teicienu, šīs nedēļas beigās paredzamo sarunu pabeigšanu ar Vienotības partneriem sagaida viens no tās veidotājiem Edgars Jaunups (JL). Viņš nepieļauj nolaišanos līdz tādam līmenim, ka kādu pagātnes pretrunu, vai aizvainojumu dēļ partijas nespētu vienoties.

Latviešu vēlētājs vēlas redzēt vienotas latviskās partijas, kas pretendē uz vienu un to pašu vēlētāju, un šā mērķa vārdā ir jāspēj apvienot pēc iespējas plašāku partiju loku, uzskata arī _Vienotības_ līderis Ģirts Valdis Kristovskis (PS). Viņš ir noskaņots aizmirst pagātnes pretrunas attiecībās ar bijušajiem partijas biedriem no Tēvzemei un brīvībai/LNNK.

Taču ne tik viegli tas izdodas vairākiem citiem bijušajiem tēvzemiešiem, kuri TB/LNNK aicināšanu Vienotībā uz asociētā līguma pamata pieņem ar zināmu pretestību. Ilze Viņķele (PS) arī Dienai neslēpa savas šaubas, vai TB/LNNK cilvēki esot sapratuši, kāpēc notika šķelšanās, kuru izraisījusi arī partijas darbošanās ietekmīgu viedokļu veidotāju interesēs. Taču I. Viņķele apgalvo, ka viņai nav personiska aizvainojuma un TB/LNNK līderi Robertu Zīli viņa uzskatot par vienu no spējīgākajiem Latvijas politiķiem. R. Zīle gan vēlēšanās nekandidēs, jo ir ievēlēts Eiropas Parlamentā.

Tikpat grūti Jaunajam laikam ir pieņemt nacionāli radikālākās partijas Visu Latvijai! iesaistīšanu Vienotībā, par kuru savukārt iestājas Pilsoniskā savienība. Vienotībā savus kandidātus deleģēs arī Sarmītes Ēlertes veidotā Meierovica biedrība. Jau zināms, ka S. Ēlerte varētu startēt ar pirmo numuru vienā no apgabaliem tāpat kā partiju līderi Ģ. V. Kristovskis, Solvita Āboltiņa (JL), Aleksejs Loskutovs (SCP) un premjers Valdis Dombrovskis (JL). Sarunas par Vienotības paplašināšanu ir ieilgušas, taču šīs nedēļas beigās ir paredzēts tās pabeigt un parakstīt līgumus ar pieaicinātajiem partneriem 10. Saeimas vēlēšanās. Ir iespēja, ka TB/LNNK un Visu Latvijai! slēdz līgumu ar Vienotību, bet, ja kāda no tās partijām iebilst, tad TB/LNNK līgumu parakstītu ar Jauno laiku un Sabiedrību citai politikai, bet Visu Latvijai! - ar Pilsonisko savienību. Apvienībā paredzēts pieaicināt arī Ulda Seska vadīto Liepājas partiju un partiju Tukuma pilsētai un novadam, kuras priekšsēdis ir Juris Šulcs. Liepājas partijas cilvēki startētu Kurzemē, bet Tukuma - Zemgalē.

Ja sarunu iznākums būs pozitīvs, tad TB/LNNK un S. Ēlertes biedrība Vienotības sarakstā var pretendēt uz vismaz 15 vietām katra, lai gan oficiāli neviens to vēl neapstiprina. Asociētā biedra līgumā TB/LNNK būs svarīgi nostiprināt tiesības uz savu īpašo viedokli valsts valodas, pilsonības jautājumos. Būtiski arī esot būt pārliecinātiem, ka Vienotība neplāno sadarboties ar Saskaņas centru. Līguma projekts paredz pievienošanos Vienotības vērtībām, programmai, kā arī gatavību iekļauties vienotā vēlēšanu kampaņā un nestartēt ar savas partijas sarakstu. Kā TB/LNNK, tā Visu Latvijai! vadība rēķinās arī ar to, ka vienoties par kopīgu startu ar Vienotību var arī neizdoties, un tādā gadījumā partijas pieteiks sevi vēlēšanās ar atsevišķu sarakstu, kļūstot par Vienotības konkurentēm cīņā par latviešu vēlētāju. Visi labi saprot, ka nebūtu labi sašķelt vēlētāju balsis, un joprojām cer uz pozitīvu iznākumu. «Latviskajām partijām ir jāiet kopā. Jautājums par vietu skaitu sarakstā, līguma detaļām ir otršķirīgs, ja runa ir par valsts saglabāšanas interesēm, kas ir apdraudētas,» sacīja Visu Latvijai! līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?