Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Dusmīgas gan jaunās ģimenes, gan darba devēji

Finanšu ministrijas (FM) piedāvātie un valdībā apspriestie soļi 2011. gada budžeta konsolidēšanai pamatīgi saniknojuši dažādas sabiedriskās organizācijas. Vislielākā neapmierinātība ir ar ieceri nākamgad paaugstināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes, jo visi redzamākie politiskie spēki pirms Saeimas vēlēšanām solīja to nedarīt.

Neievēro principu

Diena jau ziņoja par FM izstrādātajiem priekšlikumiem 2011. gada budžeta konsolidēšanai 280 miljonu latu apmērā. Priekšlikumi, kā to nodrošināt, ir vairāki, tajā skaitā ģimenes valsts pabalstu (tagad astoņi lati par katru bērnu), maksāt tikai trūcīgajām ģimenēm, bet palielinātā apmērā. Piedāvāts griezt valsts tēriņus pamatā uz funkciju optimizācijas rēķina, pakāpeniski paaugstināt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN). PVN pamatlikmi rosināts celt no 21 līdz 22% un samazināto likmi - no 10 līdz 12%. Elektrībai pašreizējās samazinātās PVN likmes vietā rosināts piemērot nodokļa pamatlikmi. No nākamā gada piedāvāts arī paaugstināt minimālo algu līdz 200 latiem, kā arī palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus. Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle Dienai norādīja, ka FM plāns piedāvā samērā nelielu tēriņu samazinājumu, lielāko konsolidāciju gūstot ieņēmumu pusē. «Šis princips ir pretrunā ar sākotnēji pausto budžeta konsolidācijas principu - 2/3 [no konsolidācijas gūt] izdevumu daļā, 1/3 - ieņēmumu daļā,» noteica E. Egle, mudinot budžetu vairāk konsolidēt, mazinot izdevumus, nevis uz ieņēmumu audzēšanas rēķina. Finanšu ministrs Andris Vilks Dienai sacīja, ka uzstādījums konsolidāciju primāri nodrošināt, griežot izdevumus, nav mainījies. Taču budžets, pēc viņa sacītā, ir visas valdības koleģiāla atbildība un katram valdības loceklim primāri jāpiedāvā idejas tēriņu mazināšanai, un tikai tad var vētīt priekšlikumus ieņēmumu palielināšanai. No tiem, kā ziņots, vairāk nekā pusi pēc pašreizējā FM piedāvājuma nodrošinātu PVN likmju paaugstināšana.

Solīja ko citu

«Pretēji priekšvēlēšanu laikā solītajam «neaiztikt» PVN un cīnīties ar ēnu ekonomiku šodien esam nostādīti pēkšņa paziņojuma priekšā - , iespējams, celsim PVN likmes,» neizpratni pauž Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadītāja Žanete Jaunzeme-Grende. Viņa uzskata, ka jebkāda nodokļu celšana ir iespējama tikai tad, kad valdība būs izdarījusi «mājasdarbus» - rūpīgi izvērtējusi visas iespējas samazināt tēriņus publiskajā sektorā, kas, pēc LTRK vadītājas domām, nav izdarīts. Ja PVN likmes tomēr cels, tas nozīmēs «stopkrāna noraušanu vilcienam, kas tikko sācis kustību - tikai vilciena vietā ir Latvijas ekonomika». Pēc iecerētajām izmaiņām nodokļos katram iedzīvotājam mēnesī uz rokas paliktu par 2-5 latiem mazāk nekā patlaban, lēš LTRK. Uzņēmējus PVN pamatlikmes celšana var pastiprināt motivēt iet pelēkajā ekonomikā, līdz ar to patieso fiskālo ieguvumu no šī pasākuma ieviešanas būtu grūti novērtēt, vērtē E. Egle, paužot atbalstu tikai straujākai NĪN paaugstināšanai. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Pēteris Krīgers neizprot, kāpēc salīdzinoši niecīgu summu iecerēts gūt no ēnu ekonomikas, ar ko politiķi pirms vēlēšanām solīja pastiprināt cīnīties. Neviens politiskais spēks pirms vēlēšanām arī nepieļāva iespēju atņemt ģimenes valsts pabalstu, saka portāla mammam.lv līdzautore Sindija Meluškāne, norādot: «Man un, domāju, lielajam vairumam ģimeņu šāda iecere rada zināmu šoku. Lai arī niecīgs, tas tomēr ir pabalsts. Ja to noņems, tas būs signāls - valstij demogrāfija nerūp.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?