Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Dzimusi zem laimīgas zvaigznes

Vienmēr apbrīnoju scenāristes, kinorežisores un tagad arī producentes Laimas Žurginas mērķtiecību un enerģiju, un tā nezūd, gadiem ejot: «Radošs cilvēks, un es sevi tādiem pieskaitu, atrodas nepārtrauktā radošā procesā, kas tā neredzamajā daļā ietver dzīves kolīziju, cilvēku savstarpējo attiecību un dažādu kopsakarību vērošanu un analīzi. Kā rezultāts top filma, grāmata, glezna vai zinātnisks pētījums.»

Ar laika pārbaudi

Laima Žurgina kino izglītību ieguva Vissavienības Kino institūtā Maskavā. 1968. gadā jaunā režisore sāka strādāt Rīgas kinostudijā. Kā īpaša vērte Latvijas filmu zelta fondā gūlusi viņas uzņemtā Latvijas kultūras darbinieku kinoportretu galerija - Māris Liepa, Ojārs Vācietis, Imants Ziedonis, Raimonds Pauls, Džemma Skulme, Ēvalds Valters, Elza Radziņa, Indulis Zariņš un daudzi citi. Tapušas arī citas filmas un neskaitāmi tematiskie kinožurnāli Sporta apskats un Māksla.

Laima uz lietām skatās reāli: «Ar neatkarības atgūšanu parādījās iespēja piedalīties filmu festivālos. Pirmās prēmijas, pozitīvās recenzijas ārvalstu presē. Likās - nu būs iespēja strādāt brīvi, bez cekas, čekas un glavļita uzraudzības. Bet kinostudijas likvidācija, profesionālās vides iznīcināšana, daudzu kolēģu aiziešana citos filmēšanas laukos un visam pāri - finanšu trūkums, diletantu vara un paaudžu nomaiņa - tie ir faktori, kas pamatīgi piebremzēja Latvijas kino gaitu. Viens no maniem labākajiem operatoriem un sirsnīgs kolēģis Kalvis Zalcmanis reiz teica: «Mums ir paveicies. Mums ir bijusi iespēja intensīvi strādāt. Mums ir radošās biogrāfijas. Jaunajai paaudzei ir sarežģītāk.» Un tas ir ļoti precīzi.»

Laimas vārds labi zināms arī pasaules kino sabiedrībā: «1992. gadā biju Kannās, ieguvu balvas festivālos Vācijā, Francijā, Itālijā, Japānā. 2014. gadā saņēmu uzaicinājumu piedalīties starptautiskā projektā Modernās mākslas galerijā Leipcigā, kur tika rādīta mana sena filma Neglītais pīlēns - cilvēka bērns. Man liekas, ka viens no kvalitātes rādītājiem ir laika pārbaude, - patīkams pārsteigums bija vēl senākas filmas Ceturtā dimensija iekļaušana nozīmīgu dokumentālo filmu programmā, kas tika izrādīta Marseļā, Lionā un Parīzē, citā projektā pagājušajā vasarā deviņas manas filmas tika izrādītas Parīzē. Manas filmas rod atsaucību ārvalstu auditorijās, un mani tas iepriecina. Joprojām saņemu ielūgumus no festivāliem, kuros esmu piedalījusies, ir profesionāli kontakti daudz kur pasaulē.» Režisore izmanto visas jaunā laika sniegtās iespējas. Dažādi Laimas darbi tapuši, apgūstot arī videomākslu.

Viss ir uz labu

Pirms pāris gadiem Laima sāka lasīt lekcijas Rīgas Amatniecības vidusskolas nodaļā, kas gatavo arī videooperatorus. «Atklāju pedagoģijas burvību, un pagājušajā gadā ieguvu arī sertifikātu Rīgas Pedagoģijas vadības augstskolā. Tas pie mākslas maģistra grāda. Mani audzēkņi ir vislabākajā vecumā - no 17 līdz 20 gadiem. Reizi nedēļā lasu viņiem lekcijas pasaules kinovēsturē. Skatāmies un pārrunājam daudzu izcilu meistaru filmas. Tās ir sarunas par dzīvi, vēsturi, aktuālo politiku. Cenšos viņiem parādīt arī Latvijas kino kopainu šodien. Skola un audzēkņi man ļoti patīk.»

Laima uzmanīgi seko kino procesiem Latvijā: «Saskatu «jauno vilni» tādā režisoru grupā kā Jānis Nords, Aiks Karapetjans, Juris Kursietis. Ir interesanti un savdabīgi kolēģi - Juris Poškus un Laila Pakalniņa. Vēl neesmu noskatījusies patlaban aktuālās filmas - Lailas Pakalniņas Ausmu un Dāvja Sīmaņa Pelnu sanatoriju -, bet te vietā būtu Mihaila Romma tādos gadījumos teiktais: «Ak dievs! Cik jums interesanta dzīve priekšā!» Jātic, ka viss notiek uz labu.»

Filma par manu paaudzi

Nākotnes plāni? «Esmu iesaistījusies vienā bezgalīgā projektā, kura nosaukums ir no Ulda Bērziņa dzejoļa Kaza kāpa debesīs. Sākotnējā ideja pieder Anitai Uzulniecei. Es piekritu filmu pārņemt, taču mani maz interesēja senā, leģendām apvītā Kazas bohēma, vairāk - kāda izvērtusies tā laika «nepareizo» jauniešu dzīve. Un tā jau ir filma par manu paaudzi, kura agrā bērnībā pieredzējusi pēckara trūkumu, Staļina laikus, Hruščova atkusni un paguvusi atstāt arī pēdas Latvijas kultūrā. Vairākums no viņiem ir aktīvi joprojām - Lancmanis, Kalniņš, Rokpelnis, Bērziņš, Tabaka, Eglīte, Zvirgzdiņš, Tenisons... Kad šādai filmai nepiešķir līdzekļus, man tas šķiet netaisni. Priekšā visi skaņošanas darbi, tulkošana, subtitrēšana, reklāmas izveidošana. Parasti filmas ekonomiskā puse ir producenta darbs. Man nav laimējies satikt «savu» producentu, tāpēc naudu nākas meklēt pašai. Filmu bez nepieciešamā minimālā budžeta nācās veidot ar lieliem pārtraukumiem. Nelielas summas piešķīra Kultūrkapitāla fonds, daži uzņēmēji un mākslas draugi. Eiropas attīstītajās valstīs tādas lielas filmas tāme ir 120 000 eiro. Tādu summu savākt bez valsts atbalsta pie mums ir neiespējami. Paralēli esmu uztaisījusi vairākas pilnmetrāžas filmas. Pēdējā no tām ir Rīgas Gidons - par mūsu pasaulslaveno vijolnieku. Vai tu esi redzējusi? Un Avangarda Amazoni? Ilgi brīnījos, kāpēc tie, kas nodarbojas ar filmu izplatīšanu, neiekļauj šīs filmas programmās. Pagāja laiks, līdz sapratu, ka vajag pašai organizēt savu filmu rādīšanu. Pirmais seanss būs Jūrmalā. Tad arī citur Latvijas kultūras centros.»

Laima, Lelde, Līga

Kā Laima jūtas kā cilvēks? «Uzskatu, ka nevajag ļaut publiski iztirzāt savu privāto dzīvi. Bulvāru prese balstās uz cilvēka zemākajiem instinktiem, un reizēm ar šausmām skatos, kā psiholoģiski tiek grauti cilvēku likteņi. Mans dēls Ikars Samardžijevs dzied Latvijas Nacionālajā operā. Man ir trīs mazbērni. Ernests dien Nacionālajos bruņotajos spēkos, Aleksandrs mācās otrajā klasē, un Anniņa dzīvojas bērnudārzā. Visi ļoti mīļi! Diemžēl nedzīvoju ar viņiem kopā. Esmu «svētdienas vecmāmiņa».

Laima palepojas - sākusi rakstīt autobiogrāfisku grāmatu: «Man ir laba atmiņa, esmu dokumentālists un materiālu grāmatai redzu katru dienu visā, kas ar un ap mani notiek.

Ļoti izjūtu, ka trūkst kaut kā līdzīga klubam, kur varētu satikt vecos kolēģus, iepazīt jaunos, pastrīdēties par filmām vai «pamētāt» idejas. Tā taču mēs kādreiz cits pret citu slīpējāmies kinostudijā.»

Režisore seko notikumiem Latvijā un pasaulē. Viņa uzskata: «Politika arī ir kā nepārtraukts radošs process, ko var vērot kā teātri vai lasīt kā romānu. Pavisam kas cits - atrasties tur iekšā. Kā teica pazīstamā politiķe Irina Hakamada - politika izkaltē dvēseli. Viņa pati veldzējoties pie māksliniekiem.»

11. februārī Laimai vārdadiena. Gunārs Treimanis grāmatā Vārdi skaidro, ka Laima ir veiksminiece, kas «no puķu pārdevējas var kļūt par pirmo lēdiju. Viņai piemīt viengabalaina jautrība, smalka gaume un izaicinošs stils.» Vai tas arī par tevi?

«Jā, es jūtos kā veiksminiece, ja vērtēju savu dzīvi lielās līnijās. Esmu dzīvojusi divās sabiedriski politiskās sistēmās, strādāju iemīļotajā profesijā, esmu tikusies ar izcili interesantiem cilvēkiem Latvijā un pasaulē, iepazinusi daudzas pasaules valstis, man ir pēcnācēji un skolnieki, vēl joprojām nav izsīkusi enerģija un dzīvesprieks. Ticu, ka esmu dzimusi zem laimīgas zvaigznes. Gribu atgādināt, ka Laima latviešu mitoloģijā ir Likteņa dieviete. Taču vispār vecāki man devuši trīs vārdus - Laima, Lelde, Līga. Visi ļoti latviski.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Laima Žurgina

Izglītība - Vissavienības Valsts kinematogrāfijas institūts Maskavā 1963-1968
Režisore Rīgas kinostudijā 1968-1990
No 1968. gada līdz šim laikam kinorežisore, scenāriju autore un producente dažādiem kino un videoprojektiem
Strādājusi TV studijās Sofijā, Helsinkos, Maskavā
Latvijas Kinematogrāfistu savienības biedre no 1976. gada
Intereses - visi mākslas žanri, starptautisku projektu izstrāde un vadība, starpvalstu kultūras sakari

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lukašenko medības

Baltkrievija pirmdien pasludinājusi Vācijas sabiedrisko raidorganizāciju Deutsche Welle (DW) par "ekstrēmistisku" organizāciju un aizliegusi tās darbību.

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?