Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Dzīvnieki ar hennas zīmējumiem

Rīt ir Īd-ul-Aza svētki. Vienas no divām musulmaņu gada lielākajām svinībām iezīmē svētceļojuma uz Meku beigas. To ik gadu veic tūkstošiem musulmaņu, un tam ir garīgi attīroša un atjaunojoša nozīme: ticīgajam tiek noņemta no pleciem grēku nasta un viņa sirds pildās ar atsvaidzinātu ticību pasaules Radītājam. Vispārējā līmenī - svētceļojums godina pravieša Ābrahama piemiņu. Viņa gatavību ticībā upurēt Dievam savu dēlu, ko Dievs atalgoja, ļaujot viņam dēla vietā upurēt dzīvnieku. Par šo vēsturisko notikumu atgādina Īd svētkos upurētie dzīvnieki.

Mūsu pagalmā rosās vīramātes kaziņa, ko viņa nopirka upurēšanai. Arī no apkārtējām mājām skan dzīvnieku balsis - pilsētā ir saplūdušas kazas un govis, kas laukos tiek īpaši audzētas Īd svētkiem. Gan privātmāju pagalmos, gan pie daudzdzīvokļu augstceltnēm ir manāmi svētkiem greznoti dzīvnieki: košas kaklarotas, hennas zīmējumi uz mugurām un pierēm, kājas tērptas skanošās «rokassprādzēs». Pakistānā Īd-ul-Aza svētki bieži tiek dēvēti par Bakarah Eid, kas tulkojumā no urdu valodas nozīmē «kazu Īd».

Noguruši no kaziņu barošanas un pieskatīšanas, mūsu bērni sešus gadus vecā Hafsa un astoņgadīgais Uzers jau ir gultās, lai agri no rīta varētu piecelties uz svētku lūgšanām. Īd rītā visas pilsētas mošejas pildās ar svētku drānās tērptām ģimenēm.

Sievietēm un mazākajiem bērniem mošejā atvēlēta īpaša lūgšanu vieta, kas ar starpsienu atdalīta no vīriešu lūgšanu zāles. Lūgšanām un svētku sprediķim beidzoties, apkārtējie cits citu apskauj un novēl «Eid Mubarak!», kas tulkojumā no arābu valodas nozīmē «Priecīgus Īd svētkus!»

Pirms lūgšanām saskaņā ar pravieša Muhameda tradīciju apēdīsim tikai pāris dateļu. Bērniem tūlīt pēc lūgšanām tiks saldumi, ko sievietes atnesušas līdzi uz mošeju. Mājās pārnākot, brokastosim un gatavosimies kaziņas upurēšanai. Bērniem gan šajā lietā ir dalītas jūtas. Tomēr galu galā kopīgi nolemjam, ka kaziņai būs labāk pie Dieva nekā pie mums.

Upurēšanas darbam parasti tiek algoti profesionāļi, kas to dara ātri un kvalitatīvi. Pagājušogad vīramātes kaziņu upurēja viens no viņas vecākajiem dēliem, bet šogad arī mēs esam pieaicinājuši profesionālu upurētāju. Vīramāte nolasīs īpašu upurēšanas lūgšanu, pēc kuras viņas kaziņa dosies uz labākām ganībām.

Atlikusī dienas daļa paies gaļas griešanā un šķirošanā. Jau nedēļu iepriekš tukšoju ledusskapi un saldētavu, lai būtu vietas Īd gaļai.

Upurēšanu var uzticēt arī mošejai, kur var iegādāties upurēto dzīvnieku daļas, un cilvēki ierodas pakaļ īpaši viņu ģimenes vajadzībām iesaiņotajai gaļai.

Upurējamā dzīvnieka gaļa parasti tiek sadalīta trīs daļās - viena daļa tiek dota nabadzīgajiem, viena daļa izdalīta radu, draugu un kaimiņu vidū, un viena daļa paliek mājās pašiem ēšanai.

Bērniem jo īpaši patīk apbraukāt radus un draugus, lai nodotu viņiem sagatavotās gaļas paciņas. Šogad bērni arī cītīgi strādāja pie Īd apsveikumu kartīšu gatavošanas - būs prieks tās nodot adresātiem!

Top komentāri

hm
h
cik jauka paciņa, atgādināja rudeni laukos - cūkas bēres un "lielo kāpostu" nešanu kaimiņiem. Vienīgi profesionālo upurētaju sauca par kāvēju...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?