Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Dzīvoklis sākas ar skaistām durvīm un drošu slēdzeni

Mēdz teikt, ka pēc durvju izskata zagļi vērtē saimnieka rocību. Ja durvis ir neglītas, plānas un atslēga tajās ir vienkārša modeļa, tad jau skaidrs pa gabalu, ka aiz šīm durvīm nav ko zagt. Taču, ja ārdurvis ir pamatīgas, skaistas un izturīgas, ja durvīs ir vairākas slēdzenes, tad jau laikam saimnieks nodrošinājies, lai viņa īpašumam tik viegli netiek klāt.

Reaton durvju ražotnes pārdošanas speciālists Nauris Paeglītis uzskata, ka ārdurvis ir ne tikai garants drošībai, bet tām jāveic arī skaņas un siltuma izolācijas funkcija. Taču arī estētika ir svarīga. Tāpēc, piemēram, var izvēlēties pastiprinātas drošības ieejas durvis ar daudzslāņu vairoga konstrukciju. Tas nozīmē, ka durvīs iestrādātas divas metāla loksnes, siltumizolācijas materiāls durvju vērtnes aizpildīšanai, pārfalce, slieksnis. Durvis tiek aprīkotas ar speciālu furnitūru un, ja pasūtītājs vēlas, arī ar papildu aksesuāriem - actiņu, ķēdīti. Koka finierējums (ozols, dižskābardis, priede, kļava un citi) domāts glītam izskatam, bet durvīs iestrādātās metāla plāksnes būs drošas pret triecieniem. Tās ir ļoti smagas un zaglim var sagādāt problēmas.

Atslēgu daudzums un sarežģītība ir saimnieka paša izvēle. Tās var būt daudzpunktu vai parastās slēdzenes, iekaļamas slēdzenes ar pretuzlaušanas aizsardzību. Zaglim darbojoties, ir svarīgs ātrums un klusums. Jo vairāk laika nepieciešams un jo lielāks troksnis radīsies, durvis mēģinot atvērt, jo lielāka varbūtība, ka zaglis tomēr neriskēs.

Durvju izvēle iekštelpām ir ļoti plaša, bet Naura Paeglīša padoms ir vienkāršs: «Daudzi izvēlas klasiskā tipa durvis ar pildiņiem, bet citi meklē durvis ar speciālu finierējumu vai arī ar stiklojumu. Jāskatās, kas piestāv interjeram.» Protams, ir studiju tipa dzīvokļi, kuros durvju nav, bet, ja tās ir, tad galvenais princips - visā dzīvojamā telpā durvīm ir jābūt vienādām. Dažādu materiālu un krāsu durvis sadrumstalo koptēlu.

Masīvkoka durvis nebūs lētas, taču tās var kalpot kā gaumīgs interjera papildinājums. Lētāks variants - finierētas durvis. Dabīgā materiāla durvis mājoklī kalpos ilgi, ja ražotāji būs precīzi ievērojuši visus tehnoloģiskā procesa nosacījumus, jo nekvalitatīvu koku var ietekmēt gan mitrums, gan centrālapkures karstums.

Ja, atverot durvis, vairs nav kur apgriezties, labāk ierīkot bīdāmās sistēmas durvis. Bet pirms tam jānovērtē, vai bīdāmajām durvīm būs pietiekami liela plakne, lai tās varētu pilnvērtīgi atvērt. Interesants elements ir saliekamās durvis, kas arī ekonomē vietu. Saliekamās durvis var būt gan no koka, gan no plastmasas vai pat apvilktas ar audumu.

Garos koridoros lieliski izskatīsies durvis ar stikliem. Iekšdurvis var būt gatavotas arī no rūdītā stikla. Tās vizuāli paplašina telpu, taču nav pilnīgi drošas. Pilnstikla durvis iekštelpās ļauj gaismai ieplūst arī sliktāk apgaismotos stūros. Bet krāsains un rakstains stikls piesaista interesi un ļauj pamanīt šķērsli ceļā.

Taču durvis - tas ir tikai sākums. Tās nomainot vai ieliekot no jauna, jāskatās globāli - kāda ir durvju kārba, vērtnes, slieksnis, grīdlīstes, arī furnitūra - rokturi un eņģes. Furnitūru jācenšas saskaņot visā dzīvoklī - ar logu rokturiem, mēbeļu furnitūru. Ja mājās ir dzīvnieki un negribas, ka viņi paši iemācās vērt durvis vaļā, vienkāršs paņēmiens ir apaļie durvju rokturi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?