Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +2 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Ēģiptei alternatīvas pagaidām tomēr nav

Tūrisma sezona uz Ēģipti šogad sāksies oktobrī, jo pagaidām tur valda liels karstums. Tikpat karsta situācija ir arī politiskā līmenī, jo pirms divām nedēļām pēc vairāku dienu protestiem, kuros piedalījās miljoniem cilvēku, tika gāzts prezidents Muhameds Mursi un apturēta konstitūcijas darbība. Pasaulē valda bažas, kā turpmāk attīstīsies situācija gan Ēģiptē, gan visā Tuvo Austrumu reģionā.

Pagājušajā nedēļā sākās ramadāns jeb svētais gavēņa mēnesis islāma kalendārā, tas ilgs līdz 7. augustam. Latvijas tūroperatori liek cerības uz to, ka ramadāns atrisinās samilzušās problēmas un oktobrī, kad Ēģiptē sākas tūrisma sezona, valsts ceļot gribētājiem būs droša.

Tūrisma aģentūras Amadeus Latvia valdes locekle Kitija Gitendrofa Dienai atklāj, ka nemieri Ēģiptē pēdējos trīs gadus čarterreisu (pasūtījuma reisi, kas īpaši tiek organizēti konkrētam ceļojumam) biznesam radījuši ļoti lielus zaudējumus: «Aģentūras pēc iespējas vairāk mēģināja Ēģiptes tūristus novirzīt uz Kanāriju Salām, Tenerifi un citiem līdzvērtīgiem galamērķiem, taču ir neiespējami atrast alternatīvu, kas spētu komplektā piedāvāt tādu servisu, cenu draudzīgumu un klimatu,» norāda K. Gitendrofa. Kaut gan nemieri ietekmējuši tūristu galamērķu izvēli, tomēr lidojumi uz Ēģipti notiek, turklāt saspringtā situācija jūtama vien dažās pilsētās, piemēram, Kairā un Aleksandrijā. «Kūrortos, piemēram, Šarm eš Šeihā, nav nekādu pazīmju par nemieriem. Vietējie iedzīvotāji ir ļoti ieinteresēti, lai tūristi justos labi, jo tas ir viens no lielākajiem šīs valsts ienākumu avotiem. Domāju, viņi paši labi apzinās, ka situācija jāatrisina līdz oktobrim, kad sāksies aktīvā tūrisma sezona,» norāda K. Gitendrofa.

Atlaides viesnīcām

Neviens Latvijas tūroperators konkrēti nenorāda, kādus zaudējumus tam nodarījuši nemieri, kas notiek tūrismam agrāk tik labvēlīgajās vietās. Piemēram, ceļojuma biroja Go Adventure pārstāvis Aleksejs Kriščuks uzsver, ka uzņēmums pērn pirmo reizi sācis čartera programmu uz Ēģipti un īstenoja to līdz aprīlim. «Lai cilvēkiem pastāstītu, kas reāli notiek Ēģiptē, mēs rīkojām preses konferences,» atceras A. Kriščuks un bilst, ka joprojām cilvēku vēlme ceļot uz Ēģipti bija jūtama, un nemieri to nav mazinājuši. «Jā, Kairā notika nemieri, tāpēc ekskursijas uz turieni atcēlām, bet cilvēki kūrortos jutās droši un atpūtās,» teic A. Kriščuks. Arī tagad tūristi rezervē ceļojumus uz Ēģipti priekšdienām, jo līdz jūlija beigām ir lielas atlaides viesnīcām.

Interneta vietnes BalticTravelnews.com direktors Aivars Mackevičs Dienai atklāj, ka tik drīz piemērota alternatīva Ēģiptei neparādīsies: «Tas, ka tūrisma nozarei šī galamērķa iztrūkums radījis zaudējumus, ir viennozīmīgi. Tie, kam ir vairāk naudas, dodas uz Dubaiju, Kanāriju Salām vai uz kādām citām eksotiskām pasaules vietām. Ēģipte piedāvājuma ziņā ir līderis, ja tās iztrūkst, tad nav, ar ko aizvietot. Protams, ka operatori rēķinājušies ar to, ka uz Ēģipti paļauties nevar. Tas nav tā kā no gaisa nokritis ābols, ar kuru mēs nezinām, ko darīt.»

Aizvietot Turciju

Arī Turcijā jau kādu laiku ilgst nemieri. Tomēr atšķirībā no Ēģiptes tai operatori atraduši alternatīvu. «Pēdējos trīs gadus tūroperatoriem liels atklājums ir Bulgārija - cenas draudzīgas, lidojums īsāks, valstī ir daudz vēsturisku pieminekļu, tāpēc pludmales atpūtu ir ļoti viegli savienot ar kultūras baudīšanu,» stāsta A. Mackevičs. Turklāt atšķirībā no Turcijas Bulgārija ceļotājiem no Latvijas ir vēl pievilcīgāka, jo teju visā valstī iespējams sazināties krievu valodā.

Kompānijas Carlson Wagonlit Travel direktore Irēna Riekstiņa norāda, ka arī Turcijā, līdzīgi kā Ēģiptē, ceļotāji dodas pārsvarā uz kūrortiem, kas no nemieru skartajiem reģioniem atrodas tālu. «Ceļojumus uz Turciju cilvēki bija iegādājušies jau ļoti laicīgi, sākot no ziemas, tāpēc viņiem nebija iespēju atgūt naudu, jo Ārlietu ministrija neizsludināja, ka šī valsts tūristiem nav iesakāma,» stāsta I. Riekstiņa.

K. Gitendrofa uzsver, ka ceļotāji var būt droši, jo tūroperatori nekad savu klientu nevedīs tur, kur viņš varētu būt apdraudēts: «Tas ir mīts, ka tūroperatori, vēloties pārdot biļeti, gatavi noklusēt potenciālus draudus, ja tādi būtu.»

Viņa gan piebilst, ka runa ir par tiem uzņēmējiem, kas dod garantijas un ir nopietni tirgus spēlētāji. «Iedomājieties, kādas izmaksas rodas tūroperatoram, ja visi tūristi no valsts ir jāizved. Neviens jau nav pajautājis, cik izmaksāja tūristu izvešana no Ēģiptes, kad pirms diviem gadiem tur bija krīze. Mēs izvedām visus, un valsts jau te naudu neatmaksā. Nočarterēt lidmašīnu nemaksā 10 000 latu, mēs runājam par simtiem tūkstošu. Tas ir nenormāls risks - pārdot biļeti uz reģionu, kur ir nemieri,» biznesa specifiku raksturo K. Gitendrofa.

Tajā pašā laikā I. Riekstiņa atzīst, ka reizēm tūroperatori mēdz rīkoties savādi: «Ir tādi, kas uzskata, ka nav jāraizējas nekad. Arī 2009. gada februārī, Ēģiptes pirmās revolūcijas laikā, bija tūroperatori, kas ātri atveda savus klientus atpakaļ, bet bija tādi, kas ļoti ilgi domāja un vilcinājās.»

Šovasar izvēlas Latviju

Siltā vasara, Dziesmu un deju svētki, virkne festivālu, kā arī konkurss Jaunais vilnis - tieši šī vasara tūroperatoriem nav pļaujas lauks, jo vietējiem mūsu valsts iedzīvotājiem lielākoties ir interesanti Latvijā un viņi izvēlas pavadīt atvaļinājumu, neizmantojot tūroperatoru pakalpojumus. Turklāt izvēli atvieglo ne visai prognozējamie streiki Dienvideiropā. «Cilvēki ļoti uzmanīgi izvēlas, uz kurieni ceļot, jo atvaļinājumu noorganizēt nav viegli. Piemēram, ja brauc ģimene, tad jāsaskaņo, kad visi var paņemt atvaļinājumu, un ja pēkšņi šo atpūtu iztraucē kādi nemieri, cilvēki ir vīlušies, jo tas izbojā reto un ilgi plānoto iespēju atpūsties kopā,» stāsta A. Mackevičs.

Cilvēku vēlme ceļot ir stipra, un dažkārt viņi ir gatavi riskēt, lai tikai to īstenotu, atzīst I. Riekstiņa, bet tomēr norāda, ka vidusmēra ceļotājs ir kļuvis nervozāks: «Jau apstāklis, ka kaut kur notiek nemieri, kopumā ietekmē ceļot gribētāju, viņš kļūst tramīgāks. Jebkādi notikumi vienā vietā diemžēl pavelk līdzi arī ceļotāju saspringumu saistībā ar citām vietām, cilvēks sāk domāt par to, vai vispār ceļošana mūsdienās ir droša. Bet tās ir pārejošas emocijas.

Tūroperatori Latvijas ceļotājus raksturo kā uzmanīgus, zinošus un tādus, kas nekautrējas atkārtoti pārliecināties, vai veikuši pareizu ceļojuma izvēli. Ceļotāji arī arvien vairāk pievērš uzmanību dažādu veidu ceļojumu apdrošināšanai. Jāuzsver, ka Ārlietu ministrija patlaban kā aktuāli riskantus galamērķus min četras valstis - Ēģipti, Turciju, Izraēlu un Ziemeļkoreju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vidusmēra Latvijas ceļotājs

20% aptaujāto reizi gadā dodas ceļojumā uz ārzemēm
12% ceļojumā uz ārzemēm dodas divas un vairāk reižu gadā
50% dod priekšroku mierīgai atpūtai
23% apmeklē vietējos vēstures, kultūras, arhitektūras un dabas pieminekļus
14% nodarbojas ar aktīvo atpūtu
vidējā vienam atpūtas braucienam tērētā summa ir 105 lati nedēļā (vienam cilvēkam)
2% aptaujāto nedēļu ilgam ceļojumam vienam cilvēkam var atļauties tērēt vairāk nekā 500 latu
25% tūrisma vajadzībām ir gatavi veltīt 200-500 latu nedēļā
8% aptaujāto naudu ceļojumam aizņemas
4% ņem kredītu
45% aptaujāto ceļojumu plāno paši
22% izmanto tūrisma operatoru pakalpojumus
Avots: DNB Latvijas barometra aptauja

Top lidojumi

(regulārie reisi)
1. Frankfurte
2. Maskava
3. Helsinki
4. Milāna
5. Parīze
6. Brisele
7. Amsterdama
8. Stambula
9. Londona
10. Barselona
Avots: IATA aģentūras Latvijā

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paldies par patiesību! Aktrisi Rasmu Garni pieminot

Viņu varētu būt gleznojis Valdemārs Tone. Arī Nacionālā teātra aktrisei Rasmai Garnei piemita īpašā, latviešu sievietei raksturīgā emocionalitāte un gaišā pievilcība, kas gleznotāju tā vald...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?