Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Eiro - bez zemūdens akmeņiem neiztikt

Ar kādām emocijām sagaidījāt 4. maiju, datumu, kas pirms 22 gadiem nozīmēja arī jūsu kļūšanu par valdības vadītāju?

Lai nu kā ir gājis, par 4. maiju man ir tikai pozitīvas emocijas. Ja runā par pirmo gadu pēc valsts neatkarības atjaunošanas, man ir jautāts, vai es kā premjers, ņemot vērā šodienas pieredzi, būtu darījis ko citādi. Man liekas, ka šī uzkrātā pieredze mums būtu tikai traucējusi.

Būtu bailīgāk?

Nuja. Jāņem vērā, ka mēs vienlaicīgi īstenojām divas reformas, varētu pat tās saukt par revolūcijām. Pirmā - politiskā, konstitucionālā. Mēs de facto gājām ārā no pasaules otrās spēcīgākās lielvalsts! Bez militāriem resursiem, bez saviem resursiem vispār! Otrā - ekonomiskā. Ja runā par pirmo, var teikt, ka tā tika veikta tuvu ideālajam variantam. Protams, jānoliec galva to cilvēku piemiņai, kuri gāja bojā, tomēr salīdzinoši upuru bija ļoti maz, šī revolūcija notika miermīlīgā ceļā. Kas attiecas uz ekonomiku...

Atvainojos, ka pārtraucu, bet premjers Dombrovskis intervijā Dienai saka, ka varbūt tā laika politiķi pārāk paļāvās uz liberālo ekonomistu grāmatām, ka varbūt vajadzēja saglabāt rūpniecības uzņēmumus...

Dombrovska kungs pieder pie citas paaudzes, no kuras viedokļa daudzas lietas šķiet vienkāršākas, nekā tās patiesībā bija. Es esmu dzirdējis šīs tēzes, ka valstij vajadzējis vairāk regulēt ekonomiskos procesus, bet nelaime ir tā, ka regulēt var tikai tirgus apstākļos, bet mums jau tolaik tirgus nebija. Izklausās paradoksāli? Kas ir kapitālisms, brīvais tirgus? Privātīpašums un brīvība ar šo īpašumu rīkoties, noteikt cenas utt. Lai kaut ko regulētu, vispirms tas kaut kas ir jārada. Grieķijā valsts regulēja, t. i., valsts sektors bija 75% no IKP. Un? Latvenergo ir valsts uzņēmums, Latvijas pasts arī, vai man tagad sākt uzskaitīt problēmas šajos uzņēmumos?

Ja vērtē šos 22 gadus kopumā - kas mums nav izdevies?

Cik latviski - sākt ar slikto... Tas mums, man šķiet, ir no vāciešiem - šis paškritiskums... Nav izdevies panākt, lai nav tik lielas plaisas starp tiem, kuri izmantoja iespēju un kļuva stāvus bagāti, un tiem, kuri neizmantoja - objektīvu vai subjektīvu iemeslu dēļ. Cilvēki to izjūt un atgādina visdažādākajās grupās un slāņos. Jo izejas punkts 90. gadu sākumā visiem bija samērā līdzīgs, bet, redz, kāda plaisa izveidojusies. Un šīs krīzes, kas mūs piemeklē ik pēc pieciem gadiem, traucē izdarīt korekcijas. Otra lieta, kas man dara bažas... Redziet, kad mēs stājāmies Eiropas Savienībā, likās pašsaprotami, ka tas palielinās noieta tirgu. Nu kā - 450 miljonu! Bet tirgus palielinās tikai tiem, kuri savu preci vai pakalpojumu eksportē. Taču, ja jūs strādājat iekšējam tirgum, tirgus jums sašaurinās. Gan tāpēc, ka jākonkurē ar importu, gan tāpēc, ka aizbrauc daļa potenciālo pircēju vai strādājošo, kuri teorētiski varētu piedalīties jūsu preces konkurētspējas uzlabošanā. Kaut kā daudzi mūsu politiķi un ekonomisti šo lietu palaida garām... Diemžēl te valsts iejaukšanās, voluntāri lēmumi neko nedos, ir jāiet cauri pietiekami ilgam, nepatīkamam izaugsmes procesam. Kamēr nonākam, piemēram, līdz Ziemeļitālijas situācijai, kur veiksmīgi darbojas gan uz eksportu orientēti uzņēmumi, gan nelieli nišas uzņēmumi vietējam tirgum.

Šādā laikus nepamanīto lietu kontekstā - vai arī eirozonā mūs gaida kādi zemūdens akmeņi?

Neapšaubāmi. Pirmkārt, zūd tāds instruments kā devalvācija, kas ir ļoti slikts instruments, tomēr dziļas ekonomiskās krīzes gadījumā tas ir variants. Otrkārt, kā liecina Igaunijas, Slovēnijas un Slovākijas piemērs, pievienošanās eiro nozīmē cenu celšanos bez automātiskas algu paaugstināšanās.

Bet vai vispār ir vērts stāties eirozonā, kuru plosa tik nopietnas problēmas? Varbūt ir vērts pagaidīt?

Ir tā - ja skatās iestāšanās kritērijus, mums tas laika logs, ja mēs vispār gribam iestāties, ir diezgan šaurs, un tas ir jāizmanto - vēlāk būs krietni grūtāk visus tos kritērijus ievērot. Cita lieta, ka rodas sajūta, ka patiesībā mūs eirozonā sevišķi negaida. Nevis specifiski kaut kādu mūsu trūkumu dēļ, bet... Iedomājieties - jūs ar pamatīgām injekcijām esat kaut cik stabilizējis pacienta veselības stāvokli, bet tas joprojām ir nestabils. Dabiski, jums nav dižas vēlēšanās saskarties vēl ar kādiem simptomiem un kaitēm. Taču, ja cilvēciski to var saprast, tas tomēr nav godīgi, ka tagad ar tiem kritērijiem manipulē: parāda līmeni rēķina pēc vienām dalībvalstīm, inflācijas - pēc citām...

Intervēja Andrejs Panteļējevs, sagatavoja Māris Zanders

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Šodien Dienas rītā

Vai jūs uzskatāt, ka patlaban jāsamazina PVN?
Kā jūs grasāties pildīt savas partijas programmu par IIN samazināšanu?
Vai esat apmierināts ar Nacionālā attīstības plāna tapšanas gaitu?

Dienas rīta viesi Saeimas deputātu (RP) Vjačeslavu Dombrovski iztaujās Andrejs Panteļējevs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dzīve bez tiesībām garlaikoties

Imants Pulkstenis Madonā savulaik rīkojis festivālu Sinepes un medus, tagad organizē Ģitāristu sesiju un dara vēl visu ko.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?