Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Eiropā vairs nebūs kur slēpties

«Liecinieki vai aizdomās turētā atzīšanās ir viena lieta, bet mūsdienās, ja nebūs pierādījumu un eksperta atzinuma, neviena izmeklēšana līdz galam neaizies,» uzsver Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes Ekspertīžu biroja vadītāja Līga Peisniece. Līdz šī gada 26. augustam tiks ieviesti tā sauktie Prīmes lēmumi, kuri paredz automātisku datu apmaiņu starp visu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu likumsargu DNS datubāzēm. Tas nozīmē, ka arī zagļus un laupītājus no, piemēram, Kipras vai Čehijas, Latvijā varēs noķert kaut vai neuzmanīga spļāviena dēļ.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone norāda, ka šis solis ne tikai palīdzēšot noziegumu prevencijai un atklāšanai, bet arī atvieglošot bezvēsts pazudušo personu meklēšanu. Arī privātdetektīvu kompānijas a/s Arcis vadītājs Sergejs Čerņenoks ir līdzīgās domās. Viņš tomēr piebilst - Latvijā problēma bieži ir nevis analīžu veikšanā, bet gan tajā, ka nav ko analizēt, jo pierādījumi nozieguma vietās tiek ievākti nemākulīgi.

Reakcija uz terorismu

Prīmes konvencija bija vairāku ES dalībvalstu reakcija uz 2004. gada teroristu sarīkotajiem sprādzieniem vilcienos Madridē, kuros gāja bojā gandrīz 191 cilvēks. «Kad aktualizējās jautājums, ka starp visām ES dalībvalstīm vajadzētu ieviest informācijas apmaiņas mehānismu par DNS, transportlīdzekļu reģistrācijas datiem un pirkstu nospiedumiem, pievienošanās Prīmes konvencijai bija viens no risinājumiem. Bet tas neguva visu dalībvalstu atbalstu, tādēļ ātri tika izstrādāts alternatīvs risinājums - lēmumi, kas Prīmes mehānismu pārnesa ES tiesību sistēmā. Termiņš Prīmes lēmumu ieviešanai ir 2011. gada 26. augusts,» skaidro I. Pētersone.

Viņa gan piebilst, ka vairākas dalībvalstis, piemēram, Igaunija, jau ziņojušas, ka laikā nepaspēs Prīmes lēmumus ieviest, jo tie ir dārgi un tehniski sarežģīti. L. Peisniece savukārt norāda, ka, piemēram, Itālijā pagaidām vispār neesot DNS datubāzes. Arī Zviedrijā tikai nesen sācies darbs pie vajadzīgajiem likuma grozījumiem. «Šis ir process, kas virzās soli pa solim, un pagaidām nevaram nosaukt konkrētus datumus, tomēr zināms, ka pirmā nāks DNS datubāze,» Dienai skaidroja Zviedrijas policijas Nacionālās tiesu ekspertīzes laboratorijas preses pārstāve Sabīne Rūtena. Arī Latvija ar pirkstu nospiedumu datubāzes savienošanu iekavēs, tomēr tikai par dažiem mēnešiem, atzina L. Peisniece. Tomēr jau tagad uz atsevišķu līgumu pamata datu apmaiņa notiekot ar Lietuvu, Igauniju un Somiju, kas arī palīdzējis aizturēt vairākus likumpārkāpējus.

C.S.I. efekts

Arī S. Čerņenoks ir augstās domās par gaidāmo datubāzu savienošanu un norāda, ka patiesībā šāds solis bezrobežu Eiropā jau ir iekavēts. Viņš gan piebilst, ka «kaut gan Latvijā var uztaisīt ļoti kvalitatīvas ekspertīzes, pats galvenais ir pēdu fiksēšana nozieguma vietās, un šajā ziņā situācija pie mums ir skumīga», jo šis process bieži vien esot ļoti paviršs zemā likumsargu prasmju līmeņa dēļ. «Piemēram, tā vietā, lai nofotografētu ar neapbruņotu aci redzamu pirksta nospiedumu, cilvēks to nobārsta ar pūderi, notīra ar birstīti, un pirkstu nospieduma vietā paliek pelēks pleķis. Tās ir policijas galvenās galvassāpes - noziedzniekus noķer, bet pierādīt nav ar ko,» uzsver drošības eksperts.

L. Peisniece gan iebilst, ka, pateicoties populārajam ASV televīzijas seriālam C.S.I., mūsdienās no tiesu ekspertiem nereti tiek gaidīti pasakaini un nereāli rezultāti. Profesionāļu vidē pat esot ieviesies īpašs termins - «C.S.I. efekts»: «Katrā valstī ar to cīnās, jo policijai, prokuratūrai, tiesām ir radies priekšstats, ka viss ir iespējams, turklāt ātri un ļoti vienkārši. Tā nu gluži nav. Ekspertīze balstās uz salīdzināšanu, un nevar tā no zila gaisa kaut ko meklēt pa visu Mendeļejeva tabulu.»

Viņa norāda, ka krīzes laiks ir ietekmējis ekspertīžu darbu - pierādījumus smagākajos noziegumos, kā pedofilijas lietas un slepkavības, cenšas izanalizēt ātrāk, bet pārējiem ir jāgaida rindā, turklāt par kļūdām ekspertam draud kriminālatbildība, tādēļ ar vieglu roku darbam pieiet nevar. Ekspertīžu biroja vadītāja tomēr uzsver, ka Latvijā pašlaik ir iespējams veikt visus galvenos analīžu veidus un gadījumi, kad pierādījumi jāsūta ārzemju ekspertiem, ir reti. «Tomēr šī ir joma, kas saistīta ar zinātnes attīstību, visu laiku parādās arvien jaunas iekārtas, tādēļ ir lietas, kuras citur var izdarīt ātrāk un labāk,» viņa atzīst.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?