Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Ekonomikas attīstības fonda dēļ uz nedēļu iestrēgst Imigrācijas likums

Imigrācijas likuma grozījumi par termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas ierobežošanu, kuru pieņemšana ir priekšnoteikums valdības stabilitātei, otrdien iestrēga pie panta par Ekonomiskās attīstības fondu. Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē uz nedēļu tika izsludināts pārtraukums.

Pret termiņuzturēšanās atļauju iegādi, iemaksājot Ekonomiskās attīstības fondā, kas ārvalstniekiem ļautu ieceļot un noteiktu laiku uzturēties jebkurā Šengenas līguma valstī, iebilda Saeimas Juridiskais birojs, kuru komisijas sēdē pārstāvēja Edgars Pastars. Izmaiņas likumā kā steidzamas paredzēts izskatīt divos lasījumos un pieņemt 31. oktobrī.

Imigrācijas likuma grozījumos pēc Ekonomikas ministrijas ierosinājuma, kas atspoguļo Reformu partijas piedāvājumu, ir noteikts, ka ārvalstnieki, kas iegādājušies nekustamo īpašumu, kura vērtība ir ne mazāka par 150 000 eiro, var pieprasīt termiņuzturēšanās atļauju, ja ir veikuši iemaksu Ekonomiskās attīstības fondā 25 000 eiro apmērā. Citos gadījumos šī fondā iemaksājamā summa ir 50 000 eiro. Saeimas Juridiskais birojs ierosināja paredzēt samaksu valsts budžetā, nevis «iemaksu fondā». Juridiskā biroja pārstāvis E. Pastars norādīja, ka ieteiktā norma nozīmē atļauju iegādi par noteiktu summu ar mērķi iegūt pakalpojumu un vīzu. Tas ir pretrunā ar likuma būtību, ka termiņuzturēšanās atļaujas izsniedzamas personām, kurām ir ar darbu, mācībām, zinātnisko darbību vai īpašuma iegādi saistīts pamatots iemesls uzturēties Latvijā.

Reformu partijas līderis Edmunds Demiters nesaskatīja problēmas arī tad, ja būs jānosaka, ka šī nauda jāsamaksā valsts budžetā, vēlāk to iezīmējot konkrētam mērķim, piemēram, reemigrācijas programmai vai jaunajām ģimenēm pirmā mājokļa iegādei. Vairāki deputāti apšaubīja, ka tas būs iespējams, ja nauda nonāks kopējā katlā. Sēdē arī izskanēja, ka šī norma var kļūt par iemeslu, lai Valsts prezidents nodotu likumu otrreizējai caurlūkošanai Saeimā. Šādi signāli jau esot dzirdēti. Tas nozīmētu, ka likumu nevarētu izskatīt līdz valsts budžeta pieņemšanai, bet tas bija viens no priekšnoteikumiem, lai Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK balsotu par budžetu. Apvienības pārstāvis Imants Parādnieks gan norādīja - ja koalīcija ir vienojusies par šādiem likuma grozījumiem, kas paredz pakāpenisku uzturēšanās atļauju ierobežošanu, tad VL-TB/LNNK paļaujas uz šo vienošanos. Tas nozīmējot, ka arī pēc likuma atdošanas Saeimai otrreiz deputāti to pieņemtu negrozītu.

Komisijā atbalstu neguva arī zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Edvarda Smiltēna (Vienotība) ierosinājums liegt saņemt uzturēšanās atļaujas ārvalstniekiem, ja viņi iegādājušies nekustamo īpašumu, kura sastāvā ir lauksaimniecības zeme vai meža zeme. Priekšlikums saistīts ar to, ka pēc 2014. gada maija tiek atcelti ierobežojumi ārzemniekiem iegādāties zemi un mežus, bet vairāki deputāti uzskatīja, ka tas ir jārisina citā likumā. E. Smiltēns ir apņēmies savu iniciatīvu aizstāvēt Saeimas sēdē, lai gūtu tai atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?