Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Endziņam alternatīvas nav

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) padomē rīt notiks priekšsēdētāja vēlēšanas. Amatam izvirzīts tikai viens kandidāts - līdzšinējais kameras vadītājs Jānis Endziņš.

Viņa darbu lielākā daļa sadarbības partneru slavē, tajā pašā laikā tiek norādīts uz atsevišķiem momentiem, kur no LTRK gaidīts konkrētāks un visaptverošāks skatījums uz nozarē notiekošo.

Pats J. Endziņš kā vienu no galvenajiem sasniegumiem min ievērojamo biedru skaita pieaugumu kamerā. Viņa vadīšanas laikā tas esot teju dubultojies. Mainīt kursu viņš negrasās. Plāns ir pilnveidot biedriem pieejamo pakalpojumu klāstu, kā arī priekšrocības. Turpmāk viņš sola piestrādāt pie tā, lai ārējie tirdzniecības atbalsta pakalpojumi kļūtu dažādāki.

Lēmējvaras pārstāvji kameru slavē. Saeimas Tautsaimniecības komisijas pārstāve Zanda Kalniņa-Lukaševica (RP) norāda, ka kamera ar savu darbu ir liels palīgs lēmumu pieņemšanā. «Komisijā ir jūtams, ka LTRK ir viena no patstāvīgiem sadarbības partneriem, kuriem bieži lūdzam viedokli par dažādu likumu iespējamo ietekmi uz uzņēmējdarbību. Viņi vienmēr sniedz ļoti izsvērtu vērtējumu,» atklāj Z. Kalniņa-Lukaševica.

Tajā pašā laikā pats J. Endziņš sadarbībai ar valsti pateicības vārdus nevelta. Pērnā gada beigās LTRK iniciatīva ieviest mikrouzņēmuma nodokli saņēma Eiropas Komisijas galveno balvu kā labākā uzņēmējdarbības vides iniciatīva. «Pie mums brauc no visas Eiropas prasīt pieredzi un padomus, nupat par šo jautājumu sniedzu interviju kanālam Euronews. Tajā pašā laikā, ja reiz runājam par valsts atbalstu, tad īsu brīdi pēc balvas saņemšanas valdība nolēma pakāpeniski celt mikrouzņēmuma nodokļa likmi,» atklāj kameras vadītājs. Tāpat viņš teic, ka finanšu krīzes laikā LTRK klājies vieglāk, tiklīdz starptautisko aizdevēju novērotāji no Latvijas aizbraukuši, situācija mainījusies. «Tieši tajā brīdī, kad viņi aizbrauca, mūsu sadarbība kļuva krietni sarežģītāka. Visticamāk, tāpēc, ka viens no aizdevēju uzstādījumiem bija ņemt vērā uzņēmēju prasības. Jau apmēram gadu arvien vairāk nākas lasīt dažādas jocīgas valdības iniciatīvas,» atklāj J. Endziņš.

Tajā pašā laikā LTRK padomes locekle Daina Pečate, kas reizē ir arī uzņēmuma Arkolat viceprezidente, norāda, ka J. Endziņam izdevies attīstīt veiksmīgu sadarbību ar finanšu un ekonomikas ministriem, tāpat laba mijiedarbība ir arī ar Valsts ieņēmumu dienestu. «Kamera ir kļuvusi par vienu no visietekmīgākajām organizācijām. Tieši Endziņa kunga nopelns ir tas, ka LTRK ir attīstījusi ļoti veiksmīgu sadarbību ar ministrijām un ministriem. Kamera ir veikusi reālas darbības, lai uzlabotu uzņēmējdarbības vidi,»norāda D. Pečate.

Citās domās ir Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusevičs. Viņš gan kameru, gan tās vadītāju kritizē. Viņaprāt, vislabāk LTRK veicies Ivara Godmaņa valdības laikā. Tad iniciēts īpašs sadarbības plāns, kas uzņēmējdarbības vidi vienkāršojis. «LTRK padomē ir ļoti labi cilvēki, bet ar pašu kameras vadību mums kaut kā neizdodas saskaņoties. Pirms trim gadiem mēs gribējām vienoties par to, ka varētu iekļauties kameras sastāvā, pārstāvot tirdzniecību. Uzrakstījām vēstuli, bet saņēmuši atbildi vēl neesam,» atklāj H. Danusevičs. Tiesa gan, šo informāciju noliedz J. Endziņš, sakot, ka vienīgā prasība no asociācijas, tāpat kā no visiem pārējiem kameras biedriem, bijusi biedru naudas maksāšana. Asociācija tam nav piekritusi.

Par spīti konkurentu kritikai, ekonomisti LTRK vērtē kā «pietiekami profesionālu». Jānis Ošlejs teic, ka J. Endziņš ir spējīgs vadītājs: «Kamerai tiešām ir paveicies, ka tai ir tāds vadītājs.»

SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis tam piekrīt, tomēr norāda, ka atsevišķos gadījumos prasītos visaptverošāka kameras pozīcija. «Gribētu, lai LTRK ne tik daudz aizstāv pašas kameras biedru intereses, bet gan uzņēmumus kopumā. No malas reizēm var redzēt, ka kamerai trūkst visas situācijas izvērtējuma, un tā sliecas aizstāvēt tikai savējo intereses.» D. Gašpuitis atzīst, ka rīkoties pretēji ir grūtāk, tomēr kameras uzdevums būtu meklēt lielāko ieguvumu visiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?