Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Enerģijas dzērienu liegšanu bērniem pamato ar piemēriem

Atzīstot enerģijas dzērienu nelabvēlīgo ietekmi uz nepilngadīgo veselību, pārliecinošs Saeimas deputātu vairākums atbalstīja Saskaņas centra deputāta Vladimira Reskāja ierosinājumu aizliegt to pārdošanu personām, kas jaunākas par 18 gadiem. Taču, tā kā koalīcijas deputātiem neesot bijis pietiekami laika, lai šo ierosinājumu izvērtētu, Saeima nolēma grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā ceturtdien vēl nepieņemt, bet nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisijai projekta pilnveidošanai.

Komisijas pārstāvji cer, ka likumu varētu pieņemt līdz sesijas beigām, kas ir 21. jūnijā.

Grozījumus likumā Saeima ceturtdien skatīja otrajā un galīgajā lasījumā, uz kuru V. Reskājs bija iesniedzis priekšlikumu, ka ir aizliegts pārdot enerģijas dzērienus personām, kas ir jaunākas par 18 gadiem, nosakot arī liegumu jauniešiem to iegādāties. Aizstāvot savu iniciatīvu debatēs, V. Reskājs atsaucās uz iedzīvotāju sūdzībām par enerģijas dzērienu lietošanu bērnu un jauniešu vidū. Konsultējoties ar ekspertiem, deputāts ir noskaidrojis virkni nelabvēlīgu faktoru, kādus dzēriens var atstāt uz cilvēka veselību, sākot ar sirdsdarbības traucējumiem un augstu asinsspiedienu un beidzot pat ar atsevišķiem nāves gadījumiem. V. Reskājs uzsvēra, ka jaunieši šādas sekas neapzinās, tāpēc ir nepieciešams noteikt minētos tirgošanas ierobežojumus. Paslavējot opozīcijas kolēģa iniciatīvu, Dāvis Stalts (VL-TB/LNNK) aicināja uz to paraudzīties, neietekmējoties no iesniedzēja politiskās piederības.

Par šo tematu izvērtās plašas debates, vairākiem deputātiem bija zināmi konkrēti piemēri, kas saistīti ar šo problēmu. Kārlis Seržants (ZZS) pastāstīja, ka viņa meitas klase ir braukusi ekskursijā un divas 6. klases skolnieces esot izdzērušas enerģijas dzērienu «un šķīrušās no prāta», kā rezultātā autobusā sācies haoss. Ainars Latkovskis (Vienotība) atgādināja, ka cīsiņu lietošana skolēnu uzturā ir novērtēta kā nevēlama, bet enerģijas dzērienu, kas ir brīvi nopērkami, - nav. Arī viņš bija novērojis, kā 12 gadu veci bērni dodas uz futbola spēli, apbruņojušies ar šo dzērienu. «Šodien jauns cilvēks zina, ka dzēriens dod papildu enerģiju, ka ar to ir vieglāk patusēt klubiņā un nolikt eksāmenu, bet viņš nezina, ar ko riskē,» teica Andrejs Klementjevs (SC). Viņaprāt, nevarot šos dzērienus pilnīgi izmest no tirdzniecības tīkla, bet brīdinājumiem ir jābūt pamanāmākiem, ko arī būtu nepieciešams noteikt. Deputāti plāno izvērtēt arī kārtību, kādā enerģijas dzērieni tiek reklamēti. Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) savukārt atzina, ka pats arī ir to pamēģinājis, kad nācies ilgi atrasties pie auto stūres un sajutis nogurumu. Izteikts deputātu vairākums atzina, ka liegums nepilngadīgajiem tirgot šos dzērienus noteikti ir jāievieš, taču pirms galīgā lēmuma politiķi vēlas vēl uzklausīt ekspertus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?