Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Fakti par zālīti

Izplatība. Pēdējā gada laikā marihuānu lietojuši aptuveni 23 miljoni eiropiešu. Eiropā kaņepju lietotāji pārsvarā ir 15 līdz 34 gadu veci. Vislielākā izplatība - Čehijā, Itālijā, Spānijā, Francijā.

Ietekme uz veselību. Kaņepju smēķēšanai ir akūta ietekme, piemēram, nemiers, paniska reakcija un psihozes simptomi, par kuriem lietotāji bieži sūdzas pēc pirmās reizes. Var būt arī hroniska ietekme - atkarība, hronisks bronhīts. Regulāra lietošana var kaitēt pusaudžu garīgajai veselībai. Ir pierādījumi, ka palielinās psihožu simptomu un traucējumu rašanās risks.

Kas draud Latvijā. Par narkotisko vielu neatļautu iegādāšanos vai glabāšanu nelielā apmērā - naudas sods līdz Ls 75 vai administratīvais arests (līdz 15 diennaktīm). Ja persona gada laikā narkotiskās vielas atkārtoti lietojusi, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 2 gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 50 minimālajām algām. Par narkotisko vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no 5 līdz 10 gadiem.

Kā soda Eiropā. Tendence ir izvairīties no brīvības atņemšanas par narkotiku lietošanu un glabāšanu nelielos apmēros personiskai lietošanai, virknē valstu par to draud administratīvais sods. Luksemburgā 2001. gadā sodi par marihuānas lietošanu un glabāšanu tika mainīti no brīvības atņemšanas uz soda naudām.

Beļģijā, Čehijā, Vācijā, Ungārijā, Nīderlandē, Slovākijā par narkotiku lietošanu nesoda, taču vairākās no šīm valstīm narkotiku lietotāju soda lietošanas brīdī par glabāšanu. Grieķijā par narkotiku lietošanu draud brīvības atņemšana līdz vienam gadam vai arī pienākums iziet ārstniecības programmu, Portugālē - administratīvais sods, Norvēģijā - naudas sods vai brīvības atņemšana līdz sešiem mēnešiem.

Sodi par glabāšanu mazos apmēros personiskai lietošanai. Slovākijā un Ungārijā - brīvības atņemšana (attiecīgi līdz 3 un līdz 5 gadiem), Slovēnijā - naudas sods 208-625 eiro apmērā vai brīvības atņemšana līdz 30 dienām, Zviedrijā - naudas sods vai brīvības atņemšana līdz sešiem mēnešiem, Beļģijā, Čehijā, Luksemburgā - naudas sods, Portugālē - administratīvs sods vai naudas sods, Itālijā - administratīvs sods. Nīderlandē par kaņepju glabāšanu nelielos apmēros sods nedraud. Narkotiku glabāšana lielākos apmēros un narkotiku tirdzniecība Eiropā ir krimināli sodāma.

Nīderlandē. Tiesību aktu pamatā ir princips nodalīt kaņepju tirgu no pārējām narkotikām. Pārdošanas «kanāli» ir speciālas tirdzniecības vietas (coffeeshops), kas darbojas saskaņā ar stingriem nosacījumiem (nedrīkst glabāt vairāk kā 500 g kaņepju, pārdot vairāk kā 5 gramus personai vienā reizē, nedrīkst tirgot personām līdz 18 gadiem). Ja pārkāpj nosacījumus, draud kriminālsods. Par sodāmu uzskata kaņepju glabāšanu komerciāliem nolūkiem.

Informācija: Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centrs, Krimināllikums, Administratīvo pārkāpumu kodekss

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?