Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Fakts un fons

Laikos, kad avīžu žurnālistikā ir krīze un aizvien uzstājīgāk īpašnieki un reizēm pat redaktori pavēles formā brēc rūpīgi lolotus autoru rakstus pārvērst elementāros parakstos zem bildītēm (motivējot to ar nepierādāmo «lai katram lasītājam būtu saprotams»), gadās tomēr brīnumi - spilgti piemēri, kas parāda, cik šāda utilitāra attieksme pret tekstu ir aplama.

Ilustrācijai lai kalpo fakts, ka 7. aprīlī Krievijā, tā teikt, galveno gada balvu - Valsts prēmiju - vizuālajās mākslās (naudas ekvivalents arī iespaidīgs - 10 000 eiras) neatkarīga, starptautiska un cienījamu profesionālo autoritāšu žūrija piešķīra mākslinieku grupas Voina/Karš skandalozajai akcijai Huj v pļenu u FSB/Pimpis Federālās drošības policijas gūstā, kurai bija politiskas un diemžēl no varas puses represīvas sekas. Konspektīvi aprakstīt šo akciju var šādi: 2010. gada jūnijā uz vienas no Sanktpēterburgas centrālajām ielām - Ļiteinij prospekt, kur prospekts atduras pret Ņevas tiltu, mākslinieku grupas aktīvisti naktī īsi pirms leģendāro tiltu pacelšanas uzzīmēja tualetes grafiti - milzīgu dzimumlocekli, kurš brīdī, kad tilti «izslējās», tika vērsts tieši pretim FDD (Federālās drošības dienests) biroja logiem. Voina aktīvisti ar videokamerām fiksēja šo akciju, arī to, kāda bija FDD darbinieku reakcija uz notiekošo - dežurējošie miliči/policisti pa logu smējās un uzmundrināja māksliniekus ar jautriem saucieniem: huj voiņe, praviļno, molodci rebjata (p..pis karam, pareizi, malači puiši). Vēlāk Krievijas drošības dienesti konfiscēja videomateriālu un mēģināja identificēt «mundiera godu» apkaunojušos policistus, sodīja tos. Rudenī, kad grupas Karš mākslinieciskās protesta izpausmes nebeidzās, divi tās līderi Oļegs Vorotņikovs un Leonīds Nikolajevs pēc akcijas Galma apvērsums/Dvorcovij perevorot (Ziemas pils laukumā tika «apvērstas» milicijas mašīnas, zem tām inscenēti pakļuva nejauši garāmgājēji - bērni un pensionāri) tika arestēti, bet pret citiem tika sākta kriminālvajāšana ar izdomātiem iemesliem, piemēram, laikā nesamaksāts telefona rēķins, dzīvesvietas pieraksta nedeklarēšana…

Arī provinciālajā Latvijā šis fakts par «krievu mākslinieku jokiem ar Valsts prēmiju» nepalika bez ievērības. Avīzes un portāli publicēja to kā īsu ziņu (droši vien paredzot, ka uz stāvošo dzimumlocekli jau nu daudzi «lasītāji» uzķersies), uz kuru kā maitu mušas arī reaģēja mūžīgie «eksperti visās jomās» - naskie latvju anonīmie komentētāji. Sekoja pretīgi izteicieni - gan par māksliniekiem idiotiem, gan krievu stulbumu, gan, kur nu bez tā, par visu Krieviju kopumā.

Līdz šim Latvijas presē bijis tikai viens vienīgs pilnvērtīgs, detalizēts, analītisks materiāls (žurnālā Rīgas Laiks) par grupas Voina darbību, mērķiem, uzdevumiem, stratēģijām, jo, atvainojos, šie mākslinieki atšķirībā no gļēvajiem dirsējiem internetā nav stulbi huligāni, neslēpjas aiz nikiem - viņi zina, ko dara, ar ko riskē, tomēr turpina mākslai piešķirto privilēģiju - uzbudināt sabiedrisko domu un pretoties «politiskajam un varas bezpreģelam - visatļautībai», kas notiek viņu dzimtenē. Grupas Voina darbība ir visnotaļ politiski aktīvu cilvēku apzināta rīcība, ko arī augstu novērtēja Valsts prēmijas žūrija, ignorējot atsevišķu politisko spēku mēģinājumus ar dažādiem, tostarp koruptīviem, līdzekļiem ietekmēt žūrijas balsojumu.

Redziet, Latvijas masu mediji būtu daudz «saprātīgāki», kvalitatīvāki un, domāju, arī godīgāki savā attieksmē, ja situāciju ap Voina akcijām nenoformētu kā kārtējo «karsto ziņu», skandalozu rozīnīti vai paplašinātu parakstu bildei ar huju uz tilta.

Medijs rada auditoriju, nevis otrādi - un stulbie, cilvēka cieņu pazemojošie komentāri pie neinterpretētiem faktiem ir mediju, nevis neizglītotās publikas vaina. Par grupu Voina bija vajadzīgs garš, intriģējošs stāsts, arī lai saprastu, kā ir ar pilsoņu, ne tikai mākslinieku brīvībām un tiesībām mūsu kaimiņvalstī. Bet Latvijas prese šo iespēju palaida garām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?