Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Filmēs 13 dokumentālās un septiņas animācijas filmas

Nacionālais kino centrs (NKC) publiskojis to projektu nosaukumus, kuri saņems valsts finansējumu. Par veiksminiekiem sevi var saukt 13 dokumentālo un septiņu animācijas filmu projektu autori. Dokumentālo filmu konkursā pieejamais finansējums bija Ls 122 400 (konkursā iesniegto projektu kopējā summa - Ls 522 131), ekspertu komisija - teorētiķe Kristīne Matīsa, pasākumu organizētāja Ieva Pitruka un producents Kārlis Rudzītis - atbalstījuši 13 filmu projektus.

Finansējuma sadali motivējusi NKC stratēģija vienlaikus atbalstīt gan jau pērn aizsāktās filmas, gan sākt jaunu ražošanu, kā arī jaunu filmu projektu attīstīšanu.

Šogad darbu pie jau iesāktās filmas būs iespēja pabeigt režisoram Andrim Gaujam (Ģimenes instinkts, piešķīrums - Ls 12 000), režisoram Temuram Tsavam (Vides studijā topošā filma Palavani - Ls 14 590), režisoram Sandrim Jūram (filma Pareizi uzlidot - 16 000) un režisoram Dāvim Sīmanim (filma Pēdējā tempļa hronikas - Ls 10 150). Turpināsies darbs pie Viestura Kairiša filmas Pelikāns tuksnesī (Ls 10 000), režisores Ināras Kolmanes - Sekss un PSRS (Ls 12 000), Ginta Grūbes filmas par Alvja Hermaņa režijas metodi Vairāk nekā dzīve (Ls 9500), kā arī Ineses Kļavas un Ivara Zviedra filmas Volga (Ls 9800).

Mazākas summas piešķirtas četru jaunu filmu projektu attīstībai - Mikus Meirāna 1989, Aleksandra Gutmana Metropolītam, Ilonas Brūveres Tapierim un Olafura Rongvaldso filmai Tiem, kas uzdrošinās. Ekspertu grupas pārstāve Kristīne Matīsa, komentējot konkursa rezultātus, atzīmēja, ka šāgada tēmu un filmu projektu piedāvājumā iezīmējušies ne tikai sociāli skarbie akcenti (piemēram, A. Gaujas incestuālā provinces drāma Ģimenes instinkts), bet arī pozitīvi - Latvija var! stāsti - tāds kā filma Pareizi uzlidot, kuras varonis ir Ivars Beitāns no jau pasaulē pazīstamā Aerodium. Populāri esot arī filmu projekti par slavenām personībām (īpaši - operdziedātājiem), taču teju vienīgais atbalstītais no šīs tematikas projektiem - Ginta Grūbes filma par Alvi Hermani - aujot cerēt, ka varētu tapt darbs nevis par radošu slavenību, bet gan šī režisora unikālo darba metodi.

Animācijas filmu konkursā lielāko piešķīrumu (Ls 69 000) saņēmusi studija Rija, kurā turpinās darbs pie pilnmetrāžas animācijas filmas Lote un Mēness akmens noslēpums, tā top sadarbībā ar igauņiem. Tiks sākta arī režisora Vladimira Ļeščova filmas Smilšu kaste (Ls 30 000) un Reiņa Pētersona filmas Lācis ražošana. Tiks pabeigta Aijas Bley filma Sieviete un vējš (Ls 2680), Nila Skapāna Tārpiņš (Ls 10 900), Jāņa Cimmermaņa Tīģeris (Ls 5000), Daces Rīdūzes Zīļuks (Ls 19 620). Animācijas projektu konkursā sadalīti Ls 156 400, un atbalstīto vidū ar vienu izņēmumu (R. Pētersons) dominē pazīstamu režisoru, starptautisko festivālu dalībnieku projekti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?