Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Gada auto - nevis labākais, bet gudrākais

Normunds Avotiņš

Par pasaules brīvās enciklopēdijas Wikipedia lielāko trūkumu uzskata iespēju publicēt nepārbaudītus faktus. Wikipedia versija latviešu valodā vēsta, ka «Latvijas Gada auto ir jauno automobiļu vērtēšanas konkurss, kuru konkursa organizators Māris Ozoliņš rīko kopš 1997. gada». Tā ir taisnība tikai pa pusei, jo pirmais lokālais Gada auto konkurss patiešām notika 1997. gadā, taču Jauni Auto un iAuto īpašnieks šo pasākumu kūrē tikai kopš pagājušā gada.

Pirmais konkursa organizators bija toreizējais žurnāla Auto galvenais redaktors Atis Jansons, kurš vēl arvien ir žūrijas komisijas priekšsēdētājs. Izņemot vēl vienu vēsturisku faktu, ka šo konkursu ar nelielām atkāpēm allaž atbalstījusi Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācija (tagad jau vienkārši Auto asociācija), pasākums sešpadsmit gados mainījies līdz nepazīšanai.

Lietuvieši gandrīz panākti

Šogad Latvijas Gada auto 2014 konkursam pieteikti 28 automobiļu modeļi. Pēc Eiropas un pasaules gada auto konkursu parauga arī mūsu svarīgākais modelis tiek ievēlēts it kā avansā - ar nākamā gada skaitli, lai uzvarētāji varētu izmantot laurus mārketinga aktivitātēs. Pagājušā gada uzvarētājs VW Golf 7 tos izmantojis pārpārēm, taču jāņem vērā - kompaktklases etalons bez pūlēm ieguva arī Eiropas Gada auto 2013 un Pasaules gada auto 2013 titulu. Šogad uz kroni pretendē jau citi modeļi, kas nonākuši pārdošanā pēc 2012. gada 1. novembra. Globālo konkursa žūriju izvēli uzzināsim ātrākais 4. martā - Ženēvas autoizstādes atklāšanas dienā.

Turpretim Latvijas Gada auto 2014 taps zināms jau 7. decembrī. Ja kādam 28 pretendenti šķiet pamaz, salīdzinājumam varam ieskatīties Lietuvas Gada auto konkursa «starta sarakstā». Vērienīgais un ar prāvu budžetu lutinātais kaimiņvalsts konkurss jau gadiem tiek uzskatīts par labāko Baltijā, un lietuviešu žūrijai būs jāizvēlas starp 35 pretendentiem.

Taisnības labad gan jāteic, ka atkritēji Latvijas konkursā ir. BMW, Mercedes, Porsche, Jaguar Land Rover, Citroen, Seat un dīvainā kārtā arī Dacia pārstāvji izlēmuši savus jaunākos modeļus konkursam neizvirzīt. Tas nedaudz skumdina, toties paver plašākas iespējas citiem. Grūti pateikt, cik balsu lielo apvidus auto nominācijā savāktu varenais Jeep Grand Cherokee, ja tam pretī noliktu jauno Range Rover Sport, un vai vispār atļautos pretendēt uz sportiskākā auto titulu, ja konkursā Latvijā, tāpat kā Lietuvā, piedalītos BMW 420d. Taču šiem viena dīlera pārstāvētajiem modeļiem Rīgā pat nav demoautomašīnu, tāpēc jautājums nav aktuāls.

Atraidīt vai paturēt

Šogad konkurss turpina pērn aizsāktās reformas un uzlabojumus, cenšoties kvantitāti aizstāt ar kvalitāti. Kopš 1997. gada šī bija pirmā reize, kad dažiem pretendentiem pat tika atteikta dalība konkursā nepietiekami apjomīgu jauninājumu dēļ. Par to, vai Mitsubishi ASX, kura vienīgā novitāte ir automātiskā pārnesumkārba, liekams aiz vienas līnijas kopā ar Nissan Micra, izraisījās karstas diskusijas.

Sevišķi tāpēc, ka dažu marku pārstāvji veikli izmantojuši spraugu konkursa noteikumos un pieteikuši ne pārāk jaunus modeļus, taču ar jaunām virsbūvēm vai sporta versijām. Viens no tādiem ir VW Golf Variant. Lai gan Golf jau saņēma galveno godalgu pērn un Variant ir tikai vēl viens virsbūves veids, ne viens vien žūrijas biedrs atzina, ka volfsburgieša gaitas īpašības un konsekvence pārspēj daudzus konkurentus.

Jautājumus rada arī Audi A3 sedans, kura pamatversija piedalījās konkursā pagājušogad. Taču, ja paši vācieši pret to neiebilst un žurnāls Bild pat piešķīris A3 Limousine nomināciju Zelta stūre, turklāt nevis kompakto, bet vidējo premium auto klasē, varam uzskatīt, ka viss ir kārtībā.

Balsot var ikviens

Paralēli Latvijas Gada auto 2014 vēl septiņās nominācijās 7. decembrī tiks paziņoti uzvarētāji. Tajās iespējams izcelties modeļiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nevar cerēt uz pašu galveno godalgu. Šīs nominācijas uzliek papildu atbildību žūrijai, kas šogad kļuvusi vēl šaurāka, bez žurnālistiem, autosportistiem un auto nozares speciālistiem atstājot savās rindās tikai divus goda biedrus. Pavirši uzmetot aci pretendentu sarakstam, it kā šķiet skaidrs, kas ir kas. Taču jau priekšbalsojuma rezultāti apliecināja, ka viedokļi ir krasi atšķirīgi, turklāt žūrijas biedri no tiem neatkāpsies, jo sava izvēle būs jāpamato publiski internetā. Lai uzturētu intrigu, nedaudz izmainīta punktu piešķiršanas sistēma fināla balsojumā, arī ņemot piemēru no Eiropas Gada auto konkursa, kur šādas izmaiņas tika ieviestas pirms gada. Taču pat pārsijātā žūrija un noteikumi daļai publikas ļauj uzturēt pārliecību, ka «viņi neko nejēdz». Tad par savu auto visu mēnesi iespējams nobalsot gan Gada auto mājaslapā gadaauto.lv, gan portālā Delfi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Balsošanā jau izvēlētie finālisti*

Audi A3 Limousine
Honda CR-V
Mazda6
Renault Clio
Peugeot 308
Opel Ampera
Škoda Octavia

*Raksta tapšanas laikā apkopotā informācija

Avots: GADAAUTO.LV

Bez nosaukuma

Audi A3 Limousine
Fiat Panda 4x4
Ford Kuga
Honda CR-V
Hyundai Santa Fe
Jeep Grand Cherokee
Kia Pro Cee`d
Lexus IS
Mazda6
Nissan Juke Nismo
Nissan Note
Renault Captur
Renault Clio
Peugeot 2008
Peugeot 308
Opel Adam
Opel Ampera
Opel Mokka/Chevrolet Trax
Subaru Forester
Suzuki SX4 S-Cross
Škoda Octavia
Toyota Auris
Toyota Auris Touring Sports
Toyota Corolla
Toyota RAV4
Volkswagen Golf Variant
Volkswagen Jetta Hybrid
Avots: GADAAUTO.LV

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?