Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Gads pagājis, viņas nenāk

Kad saņēmu vēstuli, nobijos. Taču nolēmu uzreiz pierakstīties pie viena no vēstulē norādītajiem ārstiem, nodomāju - man ir mazs bērns, jāpārbaudās. Aizgāju uz citoloģisko analīzi, jāmaksā nebija nemaz. Kad man pēc tam telefoniski atbildēja - ar jūsu veselību viss ir kārtībā, jutos ļoti atvieglota, saka Oksana (43). Viņa maija sākumā saņēma uzaicinājumu uz valsts apmaksāto dzemdes kakla vēža profilaktisko pārbaudi. Oksana pieskaitāma 14% sieviešu, kuras atsaucas šim uzaicinājumam, pārējās nenāk.

Atsaucība arī otrajai - valsts apmaksātajai krūts vēža skrīninga programmai ir zema - 17,2%. Abas pro-grammas Veselības ministrija uzsāka pērn janvāra beigās, to mērķis ir laikus atklāt vēzi vai pirmsvēža stadijas. «Kopējais aktivitātes procents ir zems,» saka Dace Rezeberga, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente. Viņasprāt, viens no šķēršļiem varētu būt tas, ka sabiedrībai nav pietiekami daudz informācijas. Mediķi min arī citas iespējamās barjeras - iespējams, sievietes baidās no sliktām ziņām; no pagastiem līdz ārstniecības iestādei, kur ir mamogrāfs, jāmēro tāls ceļš. Turklāt uzaicinājuma vēstules izsūtītas tikai latviešu valodā, teksts varētu būt atraktīvāks un saprotamāks.

Krūtis - tava problēma

Pacientiem trūkst arī informācijas, kā rīkoties pēc izmeklējuma. Rīdziniece Ināra (59) pērn saņēma uzaicinājumu uz mamogrāfiju, viņai šo izmeklējumu veica Stradiņa slimnīcā. «Rezultātus man iedeva reģistratūrā. Mājās atnākusi, secināju, ka nolasīt tos ir grūti - tur minēti tikai dažādi rādītāji. Tātad sanāk - ja grib interpretēt rezultātus, jāmeklē speciālists,» viņa stāsta. Inārai palīdzējusi ģimenes ārste.

Arī Olga skrīninga pro-grammā veikusi mamogrāfijas izmeklējumu. Pēc tam ārsts sacījis, ka jātaisa vēl «mamogrāfija ar kompresiju». Grūti vispirms jau bijis noskaidrot, kur šādu izmeklējumu var saņemt, izgājusi vairākas ārstniecības iestādes, atklājusi, ka vispirms jāpiesakās pie ģimenes ārsta. «Ja tev viss OK, sistēma strādā, bet, ja kaut kas nav kārtībā - tad sākas: dzen pa apli, un vairs neviens tevi nekur neaicina. Tavas krūtis - tavas problēmas,» secina Olga. Veselības norēķinu centra (VNC) pārstāvis Toms Noviks gan par šādām neskaidrībām brīnās - izmeklējumu rezultāti un turpmākā rīcība jāskaidro mediķim, pie kura saņem rezultātus.

Vajadzēja agresīvāk

T. Noviks saka - bijis cerēts uz lielāku aktivitāti, vismaz 20%. Kādi šķēršļi ir sievietēm, VNC pagaidām nevarot pateikt, tos pētīt varētu, kad būs iziets skrīninga triju gadu cikls. Tad pirmajā ciklā pirmās aicinātās sāks saņemt nākamos uzaicinājumus.

«Ja aktivitāte ir ap 20% krūts vēža pārbaudēm, tas ir ļoti maz. Lai skrīnings būtu efektīvs, jābūt apmēram 70%,» saka Jānis Eglītis, Austrumu slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra ķirurģiskā bloka vadītājs. Viņaprāt, lielākā problēma ir tā, ka «nebija faktiski nekādas PR kampaņas, cilvēkiem ir diezgan agresīvi jāparāda, ka veselība ir pats svarīgākais, un, ja valsts maksā, ir obligāti jāiet, nevis jāizmet uzaicinājums miskastē». Kampaņa televīzijā un radio bija ļoti īsa - tikai divas nedēļas pērn februārī. VNC uzsver - naudas informēšanai nebūs arī šogad. Tāpat arī daudzām sievietēm no reģioniem lielas grūtības rada aizbraukšana līdz pilsētai, kur ir mamogrāfs.

J. Eglītis saka: joprojām katrs trešais krūts vēža gadījums ir ielaists - trešā vai ceturtā stadija. «Tagad daudzas nāk tādā stāvoklī, ka vispār daudz neko nevar līdzēt,» saka ārsts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas jāzina par skrīningu?

Par mamogrāfijas izmeklējumu skrīninga programmā aicinātajām sievietēm nav jāmaksā. Arī, ja citoloģisko analīzi veic pie ginekologa, kurš ir līgumattiecībās ar valsti, izmeklējums ir pilnībā bez maksas.
Ja ginekologs nav līgumattiecībās ar valsti, tad no valsts naudas apmaksā tikai citoloģiskās uztriepes izmeklēšanu, bet par vizīti jāmaksā pacientei pašai.
No sievietēm, kuras krūts vēža skrīninga programmās izmeklētas, vēža šūnas ir atklātas 33 sievietēm.
Sievietes visbiežāk slimo ar krūts vēzi, otrajā vietā ir - ādas vēzis, 3.- dzemdes vēzis, 4. - resnās zarnas vēzis, 5. - kuņģa vēzis, 6. - plaušu vēzis, 7. - taisnās zarnas vēzis.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?