Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Gaidīšanas svētki sākušies

Klusā, viesmīlīgā Vīnerneištate nav vis Austrijas galvaspilsētas daļa vai rajons, bet gan atsevišķa pilsēta, kas no Vīnes atrodas aptuveni 50 km uz dienvidiem. Tā ir Lejasaustrijas federālās zemes otra lielākā pilsēta ar baisu vēsturi un īpašu pievilkšanas spēku, kas rada vēlmi tur atgriezties atkal un atkal.

Kontrasti un mūziķi

Jau oktobra beigās un novembra sākumā Vīnerneištatē īsti nav saprotams, vai te vēl ir rudens vai arī tūlīt klāt Ziemassvētki. Ejot pa Bēthovena aleju, kura ved tieši gar veco pilsētas mūri, kas pārbūvēts XIII gadsimta beigās (iepriekš to postījuši ne tikai kari, bet pat viena zemestrīce), acis vēl aizvien priecē zeltainās rudens lapas. Vienmēr, kad nākas būt Vīnerneištatē, gribas izmest mazu līkumu pa slavenā komponista vārdā nodēvēto aleju, kas aizved līdz pašam vecpilsētas centram un pilsētas muzejam, kurā agrāk atradies dievnams. Lai gan Vīnerneištate vēsturiski izveidojusies kā militāra pilsēta, man gan vairāk to gribētos dēvēt par mūzikas pilsētu - ne tikai romantiskās Bēthovena alejas, bet arī Dziedātāju ielas dēļ, kas atrodas paralēli. Pavasaros gan alejas, gan Dziedātāju ielas abas malas apstādītas ar neskaitāmām tulpēm un narcisēm.

Savukārt domas par Ziemassvētku tuvošanos rodas, dodoties no Vīnerneištates galvenās dzelzceļa stacijas pa Bahngasse pilsētas centra virzienā. Ielas abās pusēs tieši pretī viena otrai divās ēkās atrodas senās un labi atpazīstamās austriešu firmas Leiner veikals, kas savienots ar garu «koridoru» abu ēku augšējā stāvā.

Šis koridors ar stikla sienām kā viadukts stiepjas pāri ielai, un tajā ierīkota kafejnīca, kur, apsēžoties pie kāda no galdiņiem, var nesteidzoties aplūkot pilsētas panorāmu.

Šķiet savādi, ja vēlas skatīt Vīnerneištati no putna lidojuma, jāuzmeklē nevis baznīca ar augstu torni, bet gan veikals ar kafejnīcu! Lai kā arī būtu, reti kurš šai vietai var vienaldzīgi paiet garām. Taču, pieminot Leiner, vēlējos teikt, ka tā laikam ir viena no pirmajām firmām visā Austrijā, kur Ziemassvētku iepirkšanās drudzis ik gadu sākas ļoti laicīgi. Puse visa milzīgā veikala jau no oktobra vidus piekrauta ar dažādiem svētku atribūtiem.

Vīnerneištates sirds

Tas noteikti ir pilsētas Galvenais laukums ar Marijas statuju centrā, kā arī abas nelielās gājēju ieliņas - Neunkirchner Strasse un Wienerstrasse - ar neskaitāmiem lielākiem un mazākiem veikaliņiem. Turklāt abas ieliņas ved tieši uz laukumu. Tā viducī, netālu no greznās statujas, jau laikus uzsliets milzīgs adventes vainags.

Kaut arī Otrā pasaules kara laikā Vīnerneištati nopostīja līdz pamatiem, vecos namus, kādi tie izskatījušies pirms baisajiem uzlidojumiem, izdevies rekonstruēt. Viens no visneparastākajiem ir rātsnams rozā krāsā. Arī pilsētas teātris un vecā aptieka uzcelti pilnīgi no jauna. Atrodoties laukumā, labi pamanāmi abi Doma baznīcas torņi. Šis it kā vienkāršais akmens dievnams ir vēlīnās romānikas arhitektūras meistardarbs, kuru iesvētīja 1279.gadā.

Vīnerneištatei raksturīgi, ka ēkās, kur agrāk atradušās baznīcas un kas speciāli šim nolūkam arī celtas, mūsdienās kalpo pilnīgi citai institūcijai, kam ar reliģiju nav nekāda sakara, piemēram, pilsētas muzeja vajadzībām. Savukārt gājēju ieliņas Wienerstrasse galā atrodas kāds cēls nams, kur šodien ir pilsētas arhīvs. Izrādās, arī te agrāk bijis dievnams - Svētā Leopolda jezuītu draudze, kas iesvētīta 1745.gadā. Izejot caur nama iekšpagalmu, nonākam pie ķeizara akas, kas izveidota par godu kāda landesfirsta vizītei. Protams, šodien no tās padzerties nav iespējams.

Varenības simbols

Vīnerneištates zīmols ir Terēzijas militārā akadēmija pašā centrā, ko dibināja 1751.gada decembrī. Tā vismaz vienā ziņā ir unikāla, jo ir visvecākā militārā akadēmija pasaulē. Senākos laikos ik mācību gadu šeit uzņēma 100 dižciltīgo personu un vēl 100 pilsoņu. Studiju ilgums bija veseli 11 gadi, taču ar laiku to pakāpeniski samazināja.

Mūsdienās militārajai akadēmijai vairāk ir reprezentatīvas funkcijas. Tās otrs nosaukums ir Vīnerneištates pils, taču vecie mūri rada drūmu, pat nomācošu iespaidu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?