Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Gāja pāri sliedēm pēc hamburgera, vilcienu nedzirdēja

Diena bija nomākusies un lietaina, mamma vēl palīdzēja Elvim (12) aiztaisīt vējjakai rāvējslēdzēju, un dēls izgāja pa durvīm. Izskrēja tikai līdz lielveikalam Azur pēc hamburgera. Mamma gaidīja, gaidīja Elvi un tad palūkojās ārā pa logu. Ātrās palīdzības mašīnas traucās dzelzceļa virzienā, un mammas sirds pēkšņi satrūkās.

Viņa saprata, kas noticis, bet nespēja pati aiziet paskatīties. Cilvēki pēc tam teica - redzēja zēnu ejam pāri dzelzceļa sliedēm, galvā viņam bija kapuce. Vilciena mašīnists jau iztālēm taurēja, bremzēja, bet zēns nepaskatījās. Vilciens viņu parāva zem sevis, un tur viņš palika. Elvis bija nedzirdīgs.

Elvis Vanags (12) ir viens no četriem bērniem, kuru dzīve šogad apstājusies uz sliedēm. Ar zēnu 13. jūnijā pulksten 13.48 notikusī nelaime šogad ir jau otrā šajā vietā uz sliedēm zem Slāvu pārvada. Gada sākumā te zem vilciena pakļuva kāds sirmgalvis, kas stāvēja pie pašām dzelzceļa sliedēm. 2008. gadā te mira divi cilvēki. Vilcienu mašīnisti jau saspringstot, šai vietai tuvojoties, jo, nerespektējot vilcienus, cilvēki brīvi staigā pāri sliedēm, lai arī te nav pārejas. Citi pāri sliedēm kāpj ar maziem bērniem pie rokas, citi stiepj ratiņus vai riteņus, cenšas ātrāk tikt, piemēram, uz Azur, 15. trolejbusa pieturu, mājām. Diena pārliecinājās - arī tagad viņi šķērso sliedes, daži droši iet tieši pāri palielajam rūsas krāsas asins traipam. Legālo pāreju - speciāli būvēto gaisa tiltu - izmanto maz gājēju. Šā gada pirmais pusgads ir melnāks nekā pērnā gada vai 2008. gada pirmā puse, uz sliedēm mirušo ir vairāk, liecina Latvijas dzelzceļa (LDz) dati.

Dzirdes aparātu nepaņēma

Elvja ģimene piekrita ar Dienu runāt, lai uzrunātu citus vecākus. Lai viņiem tik liela nelaime, kāda notikusi šajā ģimenē, ietu secen. Mammas Daces teikto pārstāsta viņas māsa Ruta, kura vienīgā ģimenē dzird. Liktenīgās svētdienas 13.jūnija rīts un priekšpusdiena ne ar ko neesot atšķīrusies no citām dienām. Kādu laiku Elvis pavadījis pie datora. Dators viņu aizrāvis, skaipā viņš arī varēja brīvi komunicēt ar draugiem. Viņam sagribējies hamburgera, paprasījis mammai naudu. Viņa iedevusi desmit latus, lai jau nopērk. Neilgi pirms iziešanas no mājām viņš vēl virtuālajā fermā iegādājies papildu zemesgabalu.

Mamma pēc tam pamanījusi, ka Elvis nav paņēmis līdzi dzirdes aparātu. «Viņš skolā pārsvarā lietoja dzirdes aparātu, mājās pilnīgi visi ir nedzirdīgi. Tajā dienā diemžēl nebija ielicis, māsa man tā rakstīja,» stāsta mātes māsa. Pagriežot uz skaļāko dzirdes aparātu, Elvis varēja sadzirdēt kādas skaņas. Ruta arī saka - Elvim galvā bija kapuce. Iespējams, tā varēja aizsegt skatu. Varbūt zēns bija aizdomājies, tādēļ nepaskatījies, vai nenāk vilciens. Laikam jau steidzās mājās, tāpēc gājis pa taisno - pāri sliedēm. Elvim liktenīgs bija pats pēdējais sliežu ceļš, ķermeni atrada zem pasažieru vilciena Rīga-Lielvārde ceturtā vagona.

Elvja ģimene dzīvo pavisam netālu no dzelzceļa. «Kad māsa pa logu todien ieraudzīja ātros, viņa sajuta, ka tas ir viņas bērns. Viņai šausmīgi sirds sāka dauzīties,» stāsta Ruta.

Elvja māte Dace nespējusi pati iet pārliecināties, sastingusi. Spējusi tikai aizrakstīt īsziņu otrai, jaunākajai, māsai.

«Jaunākā māsa pa galvu pa kaklu uz to vietu skrēja, piebrauca klāt. Kad jau ciet vēra maisu, viņa saprata, ka tas ir Elvis. Vai nu viņa redzēja, ka viņu lika iekšā, vai arī pēc drēbēm,» stāsta Ruta. Policija vēlāk Elvja mammai iedevusi četrus latus ar santīmiem. Elvis bija nopircis hamburgerus visai ģimenei.

«Tāds ļoti mīlīgs zēns,» sirsnīgi saka Ruta. «Varēja tāpat vien pienākt klāt, apskaut, samīļoties. Ļoti draudzīgs puika. Kādreiz tikai mazliet aušojās.»

Pāreju nevar ierīkot

Pēc nelaimes vilciena mašīnists šoka stāvoklī aizvests no negadījuma vietas, viņš tagad saņem rehabilitāciju. Pasažieru vilciena pārstāvis Egons Ālers saka: «Mūsu pārbaude ir beigusies. Mašīnista un mašīnista palīga darbā netika konstatēti nekādi pārkāpumi». Policija vēl turpina izmeklēšanu, par šo gadījumu uzsākts kriminālprocess.

Piecu minūšu laikā Diena novēroja ap 30 cilvēkiem šķērsojam vietu, kur gāja bojā Elvis. Līdzās esošo gaisa tiltu izvēlējās divi, trīs. «Pa sliedēm ir ērtāk un ātrāk,» «Es taču nekāpšu augšā uz tilta, paskatieties tas ir trešā ceturtā stāva līmenī,» «Jā es zinu, ka te bērnu sabrauca, tāpēc tagad pirmoreiz ejot pāri, baidos» saka sliežu šķērsotāji. Daudzi nezināja, ka par sliežu šķērsošanu neatļautā vietā draud piecu latu administratīvais sods. Sliedēm vienā pusē ir viena brīdinājuma zīme nešķērsot sliedes, kuru kāds aizķēpājis ar krāsu, taču otrā pusē zīmes nav. LDz sola zīmes atjaunot.

LDz galvenais tehniskais inspektors Dainis Zvaners saka - pie Slāvu apļa ir ļoti intensīva vilcienu kustība gan vienā, gan otrā virzienā, kā arī vienlaikus. Vismaz trīs ir galvenie sliežu ceļi. «Tur ir tik intensīva kustība, ka ierīkot gājēju pāreju nebūtu pareizi,» viņš saka un uzsver - jāizvēlas ir tilts, projektā ir arī paredzēta liftu izbūve. Rīgas domes pārstāve Ieva Prauliņa stāsta, ka atbilstoši būvdarbu plānam liftu izbūve pie pārvadiem ir paredzēta nākamgad. Žogu apkārt bīstamajam dzelzceļa posmam LDz plāno būvēt jau pēc dažiem mēnešiem, saka D. Zvaners.

«Cilvēku apziņas līmenis diemžēl ir samērā zems. Kamēr katrs pats savā galvā nesapratīs, cik tas ir bīstami, diez vai kaut kas ievērojami mainīsies,» stāsta D. Zvaners. Viņš atzīst - šogad jau 40 reižu lietota pēkšņā bremzēšana, kura ļāvusi izvairīties no traģiskām sekām. «Taču tā ir loterija - paspēj vai ne. 40 cilvēkiem ir paveicies, viņi ir ieguvuši mirkli laika, lai nepakļūtu zem ritošā sastāva,» saka D. Zvaners.

Tie, kuriem nepaveicās, ir dažāda vecuma abu dzimumu cilvēki. Apmēram 10% gadījumu varētu būt alkohola ietekme, vismaz 10% gadījumu - pašnāvības. Kādam nelaimes brīdī bija austiņas uz ausīm, tāpēc vilcienu nesadzirdēja, cits runāja pa telefonu. Šobrīd radio un televīzijā tiek pārraidīta kampaņa par drošību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nelaimes uz dzelzceļa

Šā gada piecos mēnešos bijuši 18 nelaimes gadījumi ar cietušajiem, no tiem 15 gadījumos ir bojāgājušie. No bojāgājušajiem četri ir bērni. Viens bērns cietis.
2009. gadā - 31 nelaimes gadījums ar cietušajiem, no tiem 25 gadījumos ir bojā- gājušie. Gāja bojā viens bērns.
Lai apstātos pasažieru vilciens, tam jābremzē 300-400 metru. Lai apstātos kravas vilciens - kilometrus un vairāk.
Dati: LDz

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?