Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Gardēža sindroms. Bojājumi galvas smadzenēs?

Amerikānis Džefrijs Steingārtens grāmatā Es laikam esmu kaut ko apēdis stāsta par gardēdību un sāk ar to, ka viens otrs uztraucas par vārda «gardēdis» saturu. Kāda paziņa viņam norādījusi uz divu Šveices zinātņu doktoru atzinumu, ka paaugstinātu interesi par labu ēdienu varot izraisīt bojājumi galvas smadzeņu labajā puslodē.

«Gardēža sindromu» doktori pamatoja ar piemēru, kura varonis - pazīstams Šveices politikas žurnālists - pēc smadzeņu satricinājuma sāka rakstīt par ēdienu un kļuva populārs gastronomijas aprakstnieks. Tā kā Steingārtens bijis veiksmīgs jurists, kas pameta jurisprudenci un pievērsās gardēdībai un tās aprakstīšanai, tad sev un citiem par zināšanu viņš aizbrauca uz Šveici izmeklēt tomogrāfiski savas smadzenes pie viena no minētajiem pētniekiem. Tas apgalvojis: ja cilvēks kopš bērnības ir ieinteresēts ēdējs, tad viss kārtībā, taču, ja kaisle pret ēdienu modusies vēlāk, smadzenes būtu jāpārbauda. Steingārtena smadzenēm tomēr nav bijis bojājumu. Steingārtens, vispirms samulsinājis pētnieku, kurš par gardēdību spriedis kā par novirzi, savā grāmatā uzdod jautājumu arī par apgalvojumu, ka gardēdība ir gribēšanas neapspiešana un kontroles trūkums attiecībā uz ēdiena izvēli: vai sevi tomēr briesmīgāk nekontrolē tas, kurš pie televizora iztukšo daudzas pakas čipsu, nekā tas, kurš plāno maltītes un dod priekšroku labam ēdienam? Kam garšo ēst - cilvēkam pašam vai viņa smadzenēm?

Es laikam atbildētu, ka ēst garšo gan cilvēkam pašam ar visām viņa maņām - garšu, ožu, redzi, tausti, dzirdi, gan viņa smadzenēm - ar saprašanu. Tieši smadzeņu piedalīšanās ir gardēdības balsts. Gardēdis man ir cilvēks ar veselu saprātu un veselu miesu, kas zina, ko grib. Viņam labi darbojas visas maņas, īpaši garša nav sabojāta: mute zina, kas labs. Viņš nav visēdājs. Atzīst tīras garšas, taču māk tās arī kombinēt. Nepakļaujas pusfabrikātiem. Nelieto neskaidras izcelsmes produktus, bet īstus un dabiskus, ir prasīgs pret kvalitāti un izvēlas vietējos produktus, ne mākslīgi audzējot un transportējot samocītus bezgaršīgus un bezsmaržīgus ārzemniekus. No labiem pamatproduktiem grib izspiest visu iespējamo harmoniskā veidā, lieki nepievienojot nevajadzīgo, produktiem citam cits jāpapildina, ne jānoēd. Necieš, ka bojā produktus: pārsāla, pārcep, pataisa zupu ūdeņainu un dārzeņus ļenganus. Ir gatavs eksperimentiem - ēst nezināmu ēdienu. Gan vienkāršu, gan komplicētu ēdienu izbauda. Un neiekrīt uz ēdiena nosaukumu, jo izjūt ne vien tā ārējo formu, bet arī patieso saturu, nepieļaujot, ka mākslots nosaukums maskē ēdiena banalitāti.

Gardēdis var būt gan zemnieks, gan profesors. Varbūt vēl varētu pajautāt, kāpēc tad kečupa nelietošana norāda uz gardēdību? Nu tad būtu jāsāk ar smadzeņu piedalīšanos. Vai kečups garšo smadzenēm vai tomēr cilvēkam? Smadzenēm negaršo, jo tās zina, no kā gatavo kečupu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?