Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Garšu Visums

Labākās fotogrāfijas, kuras man izdevies uzņemt arābu zemēs, ir melnbaltas. Mošeju minareti, palmas, Nīlas straumē slīdošas laivas bura, kamieļu silueti melnbaltajā foto izskatās elegantāk. Pavisam citādi jāfotografē Indijā - tā ir krāsu zeme. Bet līdzīgi impresionistu gleznām krāsas jāaplūko no attāluma.

Tuvojoties Bikaneras vecpilsētas tirgum, no tāluma šķietami pelēcīgajā cilvēku un izlikto preču haosā pamazām iezīmējas koši krāsu laukumi - dzelteni un tirkīzzili vīriešu turbāni, oranžie svētceļnieku gurnu apsēji, spīguļiem izšūtas meiteņu kleitiņas, zēnu sarkanās skolas formas vestes, sieviešu sari visās krāsās (izņemot balto un melno), zaļas spinātu grēdas, dievību iepriecināšanai savērtas ziedu virtenes.

Pārsteidz gaume, ar kādu saskaņotas sieviešu apģērba krāsas. Šī apbrīnojamā elegance parasti izbeidzas, kolīdz indieši mēģina valkāt eiropiešu apģērbu. Līdzīgi viņiem neizdodas sagatavot eiropiešu ēdienus, nu kaut vai makaronus ar mērci vai omleti. Eiropas virtuvē mēs sintezējam garšas, atsevišķi liekot uz šķīvja, piemēram, vārītus kartupeļus, siļķi, biezpienu, skābu krējumu un sīpollokus, un tad jau mūsu mutē šīs pašas par sevi varbūt ne tik gardās lietas pārvēršas vienreizējā garšu sajūtā.

Indieši izgaršo ēdienu pretējā virzienā - no veselā uz atsevišķo. Šķietami viendabīgā karija mērce, kurā sagatavota gaļa vai dārzeņi, pati par sevi ietver veselu garšu kosmosu. Līdzīgi kā vīna pazinējs dzērienā sagaršo plūmju vai bumbieru «noti», brūni zeltainā masa slēpj norādes uz kardamona, anīsa, kanēļa, krustnagliņu, ķimeņu, čili piparu klātbūtni.

Iespējams, Eiropas virtuve savdabīgā veidā atspoguļo Rietumu izziņas metodi - analizēt lietas un parādības, sadalot tās sastāvdaļās, un ar sintēzes palīdzību iegūt jaunas zināšanas. Turpretim Indijas krāsu un garšu raibais haoss netieši atspoguļo hindu domas tieksmi pēc nesadrumstalotām zināšanām, pēc vienotas reliģiskās pieredzes. Lietas, ko Austrumos cenšas atrast daudzi rietumnieki.

Hindu pasaulē nav torņu, neskaitāmie tempļi un templīši ir izkaisīti, ieslēpti horizontālajās pilsētu un ciemu struktūrās. Ziedu vītnēm appušķota, tajos atpūšas kāda no daudzajām hindu reliģijas amorfā dievu panteona dievībām. Te nav baznīcu un mošeju torņu vertikāļu, kas simboliski saista cilvēku ar Dievu. Indietim Dievs ir visur - netālajā templī, Gangas straumē, ielas vidū gulošā govī. Tāpēc ar nelieliem izņēmumiem Indijas pilsētām nav neatkārtojamas panorāmas, atpazīstama silueta, kāds ir gandrīz visām Eiropas un arābu pasaules pilsētām.

Stundas divas pēc saulrieta - tātad laikā, kad Stambulā, Kairā vai Milānā brīvdabas kafejnīcas vēl pilnas ar cilvēkiem, Indijas pilsētu ielas sāk noklust. Aizslēdzas tirgi un ēstuves, pazūd garšas, no smaržām nāsīs nonāk vienīgi urīna dvaka. Krāsas izbāl un pamazām izzūd pavisam, lai atkal atjaunotos līdz ar saullēktu, kad iepretim manai viesnīcai kāds večuks uz ielas novietotos ratiņos sāks vārīt «čāj» - melno tēju ar pienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?