Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Gatavošana televīzijā - mūsdienu grāmata par dzīvi

Ja mēģinu apdomāt šo gadu, tad konstatēju, ka tajā man bijuši divi pa īstam emocionāli kultūras pārdzīvojumi - tādi, kur piebremzē sirds un ieplešas acis. Abi saistīti ar ēdiengatavošanu, kaut kā arī sagadījās ar dažu dienu atstarpi: Vāgnera operas Dievu mijkrēslis iestudējums un TV raidījums Gandrīz ideālas vakariņas, kuru sen gribēju noskatīties, un tad nu arī noskatījos laikam taču vislabāko.

Līdz ar to man pirmoreiz radās nepieciešamība apdomāt, kāpēc ēdiengatavošanas programmas ik nedēļu ar panākumiem un atkārtojumiem rāda lielajos televīzijas kanālos un kāpēc ļaudis tās skatās. Par operas izrādi vien pieminēšu, ka tajā, pārsteidzot skatītājus ar katru neprofesionāli uzrakstīto subtitru kroplo rindu, pilnu ar gramatiskām kļūdām, varoni Zīgfrīdu nodur nevis ar zobenu, bet gan ar iesmu, uz kura uzspraustas četras desiņas. Tad iesmu atliek atpakaļ uz grila, un desiņas turpina cepties. Lūk, tāda ir varoņa nāve, bet nerunāsim vairāk par to.

Raidījuma ideālās vakariņas savā namā sarīkoja Aija Simsone. Diemžēl neredzēju sākumu, kurā tak laikam tika pateikts, ka vakariņas gatavos izpalīdze. Tomēr galvenā persona, protams, bija mājasmāte. Viņa bija tā, kas pieteica, cik simtus latu maksā katra glāze, no kuras dzēra viesi, viņa viesiem par prieku iedarbināja mehāniskās klavieres un uzstāja, ka redzamās gleznas autors ir Purvītis, lai gan patiesībā bija Liberts. Tāpēc viņa turpat uz vietas zaudēja derībās kasti franču šampanieša, jo citu nemaz nedzerot, viņa mēģināja viesus ievilināt baseinā pakūļāties caurspīdīgā plastikāta bumbā, kurā nespēja noturēties pat atsauktais treneris ar trenēto augumu, kuru viesi palīdzēja izvilkt no baseina. Ēdiens? Ne tas te bija galvenais, un to jau pagatavoja aiz kadra.

Kāpēc ļaudis to skatās? Tāpēc, ka tajā ir stāsts, raksturi, krāšņas detaļas, iespēja konfrontēties vai norobežoties un izdarīt secinājumus par savu dzīvi un dzīvi vispār. Diez vai kāds īpaši apgūst jaunas receptes, lai gan iemācās arī tās. Pat profesionālu pavāru darbībās skatītājiem interesantais ir trauku izmantojums un griešanas kustības vai pavāru komentāri un valoda. Milzums cilvēku meklē receptes internetā un tiešsaistē vēro izvēlētā ēdiena tapšanu, ja grib patiešam ko jaunu pagatavot. Televīzijas raidījumus pie savām darbdienu vakariņām vai sestdienu rītos pie savas sviestmaizes un kafijas laikam tak vairāk vēro literatūras cienītāji. Kundzītes, kas pēc tam kritizē pavāru, ka viņš visu ņem ar rokām, iedomājas, ka viņu meitām taču tāds vīrs būtu īsts atradums. Jaunskungi, kuri to sviestmaizi vienīgo arī prot izgatavot, ar skatienu apmīļo blondo skaistuli, kas cep un vāra kā māmiņa, tikai izskatās seksīgi. Reti kad viņi paši iedrošinās atkārtot redzēto, lai gan daži to dara. Ekrāna ēdiens taču nav vis gastronomijas, drīzāk kultūras fakts un fantāzijas rosinātājs, labs laika kavēklis un mūsdienu grāmata par dzīvi. Vai vismaz neliels rakstiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?