Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Gatavs pirkt vietu par 300 latiem

Jums nav nekādas izredzes, es jau šiem visiem vietu negarantēju! - velkot ar pirkstu pāri sarakstam pie sienas, kurā sarindoti vairāk nekā simts bērnu vārdi, saka Pārdaugavā esošās 123. pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Lolita Afremenkova un skaidro, ka no septembra grupiņā uzņems tikai astoņus bērnus, kas sasnieguši pusotra gada vecumu, bet tie vecāki, kas atvases reģistrē tikai tagad, automātiski nostājas rindas galā 108. vietā. «Tas nav reāli, ka jūs varētu tikt,» viņa vēlreiz skaļi uzsver.

Dienas žurnālistam izliekoties par izmisušu vecāku, kas mēģina iedabūt bērnu dārziņā, līdzīgas atbildes nākas uzklausīt vai katrā vietā. «Pie mums netiek iekšā praktiski pat tie, kuriem ir skolas vecums un būtu jāiet uz sagatavošanu, un tie visi ir pieteikušies, kad piedzima,» Zemgales priekšpilsētas pirmsskolas izglītības iestādes Sprīdītis vadītāja Liene Kozlovska atbild, ka rinda ir «drausmīga». Viņa kā vienīgo iespēju min divu gadu vecumu sasniegušo bērnu vest uz privāto dārziņu: «Jūs jau varat reģistrēties, bet pa tukšo nostāvēt rindā, cerēt un gaidīt arī ir briesmīgi.»

Kāds trīsgadīga bērna tēvs Jānis (vārds mainīts), kurš arī nav laikus pieteicis atvasi rindā, jo bijušas juridiskas problēmas ar laulības reģistrēšanu, tagad internetā ievietojis sludinājumu, ka gatavs par «labu naudu» vietu nopirkt. Kādā avīzē izlasījis, ka citi vecāki tā rīkojas, viņš nolēma mēģināt: «Kāpēc to nedarīt, ja Latvijā ir šādas problēmas.» Jānis ir gatavs atdot 200-300 latu, kas, viņaprāt, ir adekvāta summa. Pagaidām gan neviens nav atsaucies. Pašvaldībā apgalvo, ka vietu pirkšana nemaz nav iespējama, jo, tiklīdz viens bērns rindu pamet, viņa vietā automātiski stājas tas, kurš pieteikts tūlīt aiz viņa. Arī bērnudārzos vadītājas un lietvedes saka, ka rindas secību nevar ietekmēt, nu jau vairākus gadus viss notiek elektroniski un vecāki paši portālā riga.lv var sekot līdzi bērna gaitām rindā.

Vairāki vecāki par garajām rindām ir sūdzējušies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB). Bijuši arī divi iesniegumi par korupcijas gadījumiem, taču neviens kukuļošanas gadījums nav piefiksēts, saka KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs: «Pēdējo gadu laikā nav bijusi tāda informācija, kas liecinātu, ka bērnudārzos tā ir sistēmiska un ilgstoša parādība.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Cik gara rinda?

Pašvaldības bērnudārzu uz šī gada 1. septembri rindā gaida 6-7 tūkstoši bērnu. Šopavasar pēc mazuļu pārreģistrācijas kopējais visu vecumu pieteikto bērnu skaits samazinājās par 3800 un tagad ir 19 222. Pašvaldībā tendenci skaidro ar to, ka daudzas ģimenes Latviju pametušas, bet ir arī vecāki, kuri nokavējuši pārreģistrāciju.
Avots: Rīgas dome

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?