Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ģimenē ieliktā vienkāršība

Masīvkoka plaukta autore ir Ilze Žūriņa (20), kura studē materiālu tehnoloģiju un dizainu RTU 3. kursā, kur viņu noveda svārstīšanās starp vēlmi studēt dabas zinības un mākslu. Plaukta formas pamatā ir ģimenē iedēstītā skandināvu estētika. «Visa mana ģimene ir radoša, un mans darbs ar dizainu ir lēmums turpināt ģimenes tradīciju.

Mamma un tēvs ir dizaineri, un arī vairāki citi ģimenes locekļi,» dizainere stāsta. Pamatu pamatos esot jāpasakās vecvecākiem - māksliniekiem Imantam un Ausmai Žūriņiem. «Viņiem liels paldies jāsaka, jo viņi ievirzījuši mani pareizajās sliedēs - skandināvu dizainā. Bērnībā es vienmēr braucu uz laukiem, kur vectētiņš mācīja zīmēt un burtiski ar lekcijām viņš mūs ievirzīja tajā virzienā. Attiecīgi arī man ļoti tuvs ir minimālisms un vienkāršība. Manuprāt, tas ir ļoti funkcionāls dizains un labi iederas latviešu mājās. Ja es būvētu sev māju, es plānotu to funkcionālu un vienkāršu.» Kā autoritātes viņa nosauc «paliekošas vērtības» - somu klasiķus Alvaru Alto un Tapio Virkalu un dāni Arni Jākobsenu. «Latvijā funkcionāls dizains nav iegājies,» viņa atzīst. Ilze piebilst: «Man gribētos to vairāk ieviest. Tas ir labs paraugs, ko latvieši varētu pieņemt.»

Pirms plauktiņa I. Žūriņa ir veidojusi lampas, spilvenus un rotas vienā eksemplārā. «Ar plauktu bija tā, ka sākumā sev to uztaisīju, un tad jau man lūdza, vai varu to vienai vannasistabai uztaisīt,» dizainere stāsta. Vaicāju, vai plauktiņa pati «sāls» - iezāģējums - nav pretruna funkcionalitātei, jo tas paredz tur ielikt noteikta platuma grāmatu. «Man sākumā bija tas pats jautājums, bet iezāģējumā ir iespēja salikt arī divas dažāda platuma grāmatas,» viņa paskaidro, «iezāģējums ir domāts tam, lai grāmatas tajā vertikāli iestiprinās un tādējādi kalpo kā atbalsts pārējām grāmatām, lai tās negāžas.» Autore norāda, ka koks un ekoloģiskie materiāli šobrīd viņai ir aktuālākā izejviela, par ko viņa arī pastiprināti mācās RTU.

Par iespējamo plauktiņa ražošanu viņai šobrīd ir mierīga sirds: «Man ir paveicies - kursā ir Jurģis Šeibaks, cilvēks zelta rokām, mācījies amatniecības skolā. Viņam ir darbnīca, un viņš taisa manus izstrādājums.» Pati Žūriņa ir dizaina «konceptuāliste»: «Parasti, ka es pasaku kādu ideju, tad man atbild, vai tas ir iespējams.»

Jautāta par latviešu dizaina situāciju, I. Žūriņa atbild, ka dizains Latvijā attīstās lēnām, bet ir jaunas un, iespējams, paliekošas vērtības. Šķiet, ka viņas plaukts varētu būt viena no tām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?