Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Ģimenes saites - svēta lieta Pakistānā

Jau biju sagatavojusies zvanīt mammai uz Latviju, kad iezvanījās telefons. Pēc numura displejā redzu, ka otrā galā ir vīramātes māsa - Saīdas tante. Ar saprotošu smaidu nesu klausuli vīram, labi zinot, ka viņam jāapbruņojas ar vismaz stundu pacietības sarunai ar Saīdas tanti. Tāpat zinu, ka viņš ar cieņu uzklausīs visu, kas tantei uz sirds, jo pietāte pret gados vecajiem ļaudīm šeit ir ikdienas norma.

Pakistānā ģimenes saites ir svēta lieta. Kad 2001. gadā braucu dzīvot uz Karači, uztraucos par to, kā mani uzņems šejienes radi. «Laipni lūdzam mājās!» bija vārdi, ar kuriem mani sagaidīja vīra vecākais brālis Azīmudins, kurš pēc tēva nāves bija kļuvis par visas lielās saimes galvu. Izdzirdot viņa teikto, akmens likās noveļamies no pleciem. Veiksmīga iekļaušanās radu saimē dod stabilu pamatu, uz kura jaunā ģimene var būvēt miera un svētības pilnu dzīvi.

Lai gan Rietumu kultūras ietekmē jaunās ģimenes šodien bieži izvēlas dzīvot atsevišķi, tradicionāli šeit ir ierasts dzīvot kopā lielās radu saimēs. Dēli parasti ved mājās pie vecākiem dzīvot savas sievas, izprecinātās meitas pievienojas savu vīru radu saimēm. Dzīve lielās ģimenēs ne vienmēr ir rožu dārzs, bet arī no konfliktiem ir ko mācīties. Sievietes parasti ķīvējas par «virtuves lietām», vīri mēdz nonākt krustugunīs starp vecākiem un sievu attiecībā uz to, cik daudz laika ar kuru pusi tiek pavadīts. Vēl var būt strīdi par ģimenes finansiālo uzturēšanu, par bērnu audzināšanu - šis visbiežāk ir vīramātes un vedeklas kauju lauciņš.

Īpaša vieta ģimenēs ir gados vecajiem ļaudīm, kuri bauda saimes namā cieņas pilnu statusu - svarīgu lēmumu pieņemšanā vienmēr tiek prasīts arī pēc viņu padoma. Vecumdienās viņi tiek aprūpēti un apgādāti, jo visu mūžu ir grūti strādājuši bērnu labā. Veco ļaužu nami Pakistānā nav izplatīta parādība - rūpes par vecākiem bruģē bērniem ceļu uz paradīzi un nes viņu namam vecāku svētību.

Bērni, augot lielās ģimenēs, iemācās novērtēt radu saišu svarīgumu. Tā kā vīramāte dzīvoja pie mums, mani bērni ir labi iepazinušies pat ar attālākajiem radiem, jo tie regulāri nāca vīramāti apciemot. Kad vīramātes veselība pasliktinājās, ciemiņu kļuva arvien vairāk. Reizēm šīs ciemošanās bija tik biežas, ka, dienai ejot uz beigu pusi, mēs pat centāmies uzminēt, kurš šovakar varētu atnākt, jo kādu laiciņu nav redzēts. Tagad, kad vīramātes vairs nav starp mums, mēs ar vīru apzināti plānojam ciemošanos pie radiem, lai spraigajā dzīves ritmā nezaudētu šo saikni.

Par ģimenes saišu svarīgumu liecina pat plašais urdu valodas vārdu krājums dažādu radinieku apzīmēšanai. Pagāja krietns laiks, līdz apguvu radinieku īpašos nosaukumus. Latvijas bērniem ir tikai vecmammas un vectēvi, turpretim Pakistānas bērniem ir nanī (mātes māte), nana (mātes tēvs), dadī (tēva māte), dada (tēva tēvs). Mātes brālis ir mamu, mātes māsa ir khala, tēva vecākais brālis ir taja, jaunākais brālis - čača, bet māsa - phuppi. Atsevišķi nosaukumi ir arī visu minēto ģimenes locekļu vīriem un sievām: mamu sieva ir mumāni, khalas vīrs ir khalū, bet čačas sieva ir čačī. Šo radu rakstu labirintu varētu turpināt vēl krietni ilgi.

Vīra saruna ar Saīdas tanti ievilkās krietni ilgāk par stundu. Saprotu, ka zvanīt mammai uz Latviju vairs nesanāks, jo viņa būs jau aizgājusi gulēt. Nāksies vien zvanīšanu atlikt uz rītu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?