Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

GMI - ne mazāk kā Ls 35

Par Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas Latvijā vadītāja Šehara Aijara teikto, ka Latvijas valdībai būtu jāpārdomā iecere nodot pašvaldībām pabalsta garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeņa nodrošināšanai izmaksu, labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) saka - «mēs [aizdevējus] pārliecināsim, turpināsim sarunas, rādīsim statistiku». Jau vēstīts, ka no nākamā gada plānots šo pabalstu pilnībā finansēt no pašvaldību budžeta līdzekļiem, nosakot trūcīgajiem GMI līmeni - vismaz 35 latus mēnesī, kas ir mazāk nekā šobrīd noteiktā robeža.

Kā vēsta LETA, SVF starptautiskā aizdevuma pēcprogrammas uzraudzības misija norāda, ka GMI pabalsta izmaksas decentralizācija un GMI pabalsta apmēra samazināšana var nelabvēlīgi ietekmēt sabiedrības visievainojamākos iedzīvotājus. I. Viņķele norāda: «Pirmkārt, tas ir fakts, ka Latvijas pusei, valdībai, pašvaldībām ir bijis pretrunīgs viedoklis ar aizdevējiem par GMI centralizāciju vai decentralizāciju.» Pasaulē pastāvot dažādi modeļi. «Mēs nonākam pie pirmskrīzes situācijas, kad GMI bija pašvaldību atbildība,» paskaidro labklājības ministre un norāda - atšķirībā no pirmskrīzes laika šoreiz nodrošināmies pret to, ka pašvaldības dažādi interpretē GMI līmeni. Neoficiālās sarunās ar Labklājības ministriju (LM) vairākums pašvaldību esot izteikušās, ka tām nebūšot grūtību segt sociālos pabalstus, taču trūcīgajām pašvaldībām tiks atvēlēts papildu finansējums. Minimālā GMI robeža aprēķināta, vadoties pēc Pasaules Bankas noteiktajiem nabadzības rādītājiem.

LM izstrādātie grozījumi uzsaukti valsts sekretāru sanāksmē un drīzumā tiks skatīti valdībā. Kā stāsta LM pārstāve Maruta Pavasare, grozījumu redakcijā varētu ieviest nelielus labojumus, nosakot GMI līmeni - «ne mazāk kā 35 latus». Šobrīd minēti ir 35 lati. Vienlaikus paredzēts, ka pašvaldības domei būs tiesības noteikt augstāku GMI līmeni ne tikai vecuma un invaliditātes pensiju saņēmējiem, bet arī bērniem. Tā maksimālais līmenis plānots līdz Ls 90.

GMI pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp noteikto GMI līmeni katram ģimenes loceklim un trūcīgas ģimenes (personas) kopējiem ienākumiem. Šobrīd GMI pabalstu finansē valsts uz pusēm ar pašvaldību. GMI līmenis pieaugušajiem ir 45 lati, bērniem - 40 latu mēnesī. LM informācija liecina, ka GMI pabalsta vidējais apmērs šobrīd ir 24,93 lati. GMI pabalsta saņēmēju skaits šā gada laikā ļoti krities, oktobrī sasniedzot 42,8 tūkstošus iedzīvotāju. «Mana un ministrijas pārliecība - mēs nevis vienkārši samazinām viena pabalsta apmēru, bet mēģinām to aizvietot ar citiem pasākumiem, kas vairāk vērsti uz to, lai cilvēki atgrieztos darbā,» saka I. Viņķele. Jautāta, vai GMI līmeņa samazināšana nepasliktinās bērnu stāvokli, ministre norāda, ka LM rūpīgi sekos līdzi informācijai, ko sniedz sociālie dienesti. «Ja izrādīsies, ka bērnu vai kādu sociālo grupu stāvoklis pasliktinās, pieeju mainīsim,» saka I. Viņķele.

Latvijas Pašvaldību savienības padomniece Silvija Šimfa atzīst, ka pašvaldību iespējas sniegt sociālo palīdzību atšķiras, taču «nevajadzētu krist izmisumā», jo pašvaldības par saviem iedzīvotājiem rūpējas. «Ja ir politiska vēlme, varēs GMI līmeni paaugstināt vai arī saglabāt 35 latu līmeni, sniedzot, piemēram, lielāku atbalstu graudā vai piešķirot lielākas atlaides bērnu ēdināšanā skolās,» skaidro S. Šimfa. Rīgas dome ziņo, ka nākamgad plāno nodrošināt nemainīgu GMI pabalstu, kompensējot valsts samazināto līdzfinansējumu pensionāriem un bērniem. Darbaspējīgajiem pabalsta saņēmējiem būšot papildu atbalsta programma, lai nodrošinātu līdzšinējo līmeni. Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš (ZZS) gan atzina, ka, pārnesot GMI pabalsta izmaksu pilnībā uz pašvaldības pleciem, situācija nebūs viegla.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?