Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Godinās ASV hokejistu «doku»

Tas ir ļoti liels pagodinājums. Man galva tagad ir pilna, man vēl jāizdomā runa, Dienai saka sporta ārsts Visvaldis Georgs Nagobads, sazvanīts mājās Mineapolisā. Sirmais vīrs par ieguldījumu ASV hokeja attīstībā ceturtdien tiks uzņemts ASV Hokeja slavas zālē Bufalo. Par savām ap pusgadsimtu ilgajām hokeja «doka» gaitām V. G. Nagobads saka: «Tas bija ļoti interesants cēliens manā mūžā. Visvairāk varu pateikties manai nelaiķei sievai Veltai, kura visu laiku mani atbalstīja. Ir grūti ar vīru, kurš visu laiku braukā apkārt.»

V. G. Nagobads dzimis Rīgā 1921. gadā, hokeju viņš iemācījies spēlēt jau desmit gadu vecumā Latvijā. Kā raksta Mineapolisas avīze StarTribune, viņa ģimene Latviju pameta 1944. gadā, padomju okupācijas laikā, lai dotos uz Vāciju. Tur V. G. Nagobads ieguvis mediķa izglītību. 1952. gadā viņš ar sievu Veltu devās uz ASV, tur turpināja rezidentūras studijas Minesotas Universitātes Veselības centrā. V. G. Nagobads ir bijis ārsts piecās ASV izlasēs olimpiskajās spēlēs (1968., 1972., 1980., 1984., 1988. gadā), ieskaitot Miracle on Ice komandu, kas gluži sensacionālā kārtā ieguva zelta medaļu 1980. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Leikplesidā, uzvarot Padomju Savienības komandu.

Kā raksta Mineapolisas avīze StarTribune, pats «doks» pēcāk nosmējies, ka šo spēli nemaz īsti nav redzējis - visu spēles laiku nostāvējis «Napoleona stājā» - rokas sakrustojis pār krūtīm, acis nenolaižot no pulksteņa. Ar treneri Herbu Brūksu bijusi noruna, ka sportistiem vajadzīgas «svaigas kājas», kas nozīmēja ļoti īsas maiņas, lai pievarētu padomju hokejistus. «Man jau ir tā latvieša sirds. Gribējās, lai Helmuts Balderis, kurš spēlēja pie krieviem, toreiz iegūst to zelta medaļu, bet nu sirds arī pukstēja amerikāņu pusē,» Dienai saka V. G. Nagobads.

Izlases ārsts palīdzējis nacionālajai komandai arī citos nozīmīgos turnīros. Nacionālajā hokeja līgā viņa kā ārsta pārziņā no 1984. līdz 1992. gadam bija Minesotas North Stars hokejisti. 1992. gadā ārsts aizgāja pensijā. Par ļoti nozīmīgo devumu hokeja popularizēšanā pasaulē 2003. gadā V. G. Nagobads saņēmis Starptautiskās Hokeja federācijas balvu.

«Viņš mani apgādāja ar šujamajām adatām, kad tās pie mums nevarēja nopirkt. Sūtīja mazās kastītēs. Ar tām šuj seju, kaklu. Tās pie mums parādījās tikai 80. gadu beigās,» smaidot atceras Latvijas izlases hokeja ārsts Jānis Kvēps, kurš V. G. Nagobadu pazīst jau 33 gadus. Par sava kolēģa novērtēšanu, uzņemot viņu ASV Hokeja slavas zālē, J. Kvēps priecājas: «Tas ir vienreizēji, lieliski, ko tur var teikt. Vienkārši super.»

V.G. Nagobads viņam zvanījis aptuveni pirms mēneša, teicis, ka tas esot visa viņa mūža novērtējums. «Un, ja viņš turpat 25 gadus nostrādāja ar ASV izlasi, tas liecina, cik labs viņš ir. Sportisti ir ļoti prasīgi, ja tu ko nezini, tas viens divi atklājas, un esi lieks un izstumts,» saka J. Kvēps.

ASV hokeja Slavas zālē kopā ar V. G Nagobadu uzņems arī trīs slavenus hokejistus - Džeremiju Rēniku un brāļus Derianu un Kevinu Hačerus, kā arī Ārtu Berglundu, kurš ļoti ilgus gadus dažādās ASV izlasēs veica administratīvus pienākumus. No latviešu hokejistiem uzņemti Starptautiskās Hokeja federācijas slavas zālē savukārt ir Helmuts Balderis un Artūrs Irbe.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?