Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Grasās atkal liegt Lukašenko iebraukt ES

Tikai trīs nedēļas pēc tam, kad Minskā pēc prezidenta vēlēšanām notika divdesmit tūkstošu demonstrantu izdzenāšana un prezidenta Aleksandra Lukašenko opozicionāru aresti, Eiropas Savienības (ES) augstākās amatpersonas beidzot saņēmušās, lai sniegtu skaidru un nepārprotamu vardarbības nosodījumu. Kā ziņo Euobserver, reaģējot uz opozīcijas atbalstītāju aizturēšanu un fizisku iespaidošanu, Baltkrievijas prezidentam līdz ar vēl vairākiem desmitiem amatpersonu tiks liegta vīzu izsniegšana iebraukšanai ES, apliecinājis Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts.

Ieilgušais klusums attiecībā uz Baltkrievijas notikumiem no ES puses beidzot pārtraukts. A. Lukašenko tikai 2008. gadā tika atļauts iebraukt ES, atceļot 2006. gadā pieņemto aizliegumu.

ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrina Eštone kopā ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni tikai vairākas dienas pēc notikušā nāca klajā ar paziņojumu, ka «tiek nosodītas vardarbīgās akcijas», tika izteikta nožēla par šādu rīcību un neskaidrs mājiens, ka A. Lukašenko labāk būtu izticis bez šādiem asumiem, ja vēlas arī turpmāk saglabāt labas attiecības ar ES un ASV. Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Jeržijs Buzeks (Polija) arī izteica tādu pašu nosodījumu. Bet EP īpašā sanāksme, kurā tiks analizēts Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu process, notiks tikai 12. janvārī.

Toties ar vienotu, asu paziņojumu nekavējoties nāca klajā Čehijas, Vācijas, Polijas un Zviedrijas ārlietu ministri un uzsvēra, ka «Eiropas Savienības un Baltkrievijas attiecības nu vairs nevar būt tādas pašas kā līdz šim, it kā nekas nebūtu noticis», raksta The International Herald Tribune. Arī tagad atsevišķas bloka dalībvalstis, tostarp Čehija, mudinājušas jau nākamajā nedēļā uz sanāksmi pulcēt ES ārlietu ministrus, lai varētu apstiprināt vīzu izsniegšanas ierobežojumus, bet citas, arī Vācija un Zviedrija, turpretī uzskata, ka šāds lēmums nav steidzams un var pagaidīt līdz kārtējai ministru sanāksmei, kas plānota 31. janvārī.

Arī Latvija vērtējot iespēju noteikt aizliegumu Baltkrievijas amatpersonām iebraukt ES, aģentūrai BNS apliecināja ārlietu ministra preses sekretāre Dace Balode. Vienlaikus viņa aicināja nošķirt divas lietas - ES darbības, kas ietekmē valsts režīmu, un ES darbības, kas atstāj ietekmi uz Baltkrievijas sabiedrību. «Ļoti rūpīgi jāvērtē šo pasākumu ietekme uz Baltkrievijas iedzīvotājiem,» norādīja D. Balode. Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (Vienotība), trīs dienas pēc vēlēšanām tiekoties ar Baltkrievijas vēstnieku Latvijā, aicināja situāciju kaimiņvalstī risināt demokrātiskā ceļā, ātrāk atbrīvojot aizturētās personas: «Šobrīd īpaši svarīgi ir turpmākie pozitīvie impulsi no Baltkrievijas puses, lai veicinātu ES un Baltkrievijas savstarpējās uzticības atjaunošanu. Tas ir pašas Baltkrievijas interesēs,» sacīja ministrs un atzina, ka tieši uzticības atjaunošana ir īpaši svarīga, jo arī Latvijas uzņēmējiem Baltkrievija ir nozīmīgs tirgus. Valsts prezidents Valdis Zatlers (Baltkrievijas notikumu laikā viņš atradās oficiālajā vizītē Krievijā) uzsvēra, ka Latvijā ir vienota ārpolitika, un izteica atbalstu Ģ. V. Kristovska sacītajam. Prezidents uzskata, ka attieksme pret Baltkrievijas notikumiem ir jautājums, par kuru visas ES valstis grib diskutēt kopā, un piebilst, ka arī Latvija piedalīsies tās veidošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?