Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Grib skaidroties ar premjeru

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA)direktora Andra Ozola iesniegums un tam pievienotie dokumenti sasnieguši KNAB un tagad tiek lemts par to izskatīšanas kārtību, Diena noskaidroja birojā. Tikmēr saistībā ar iesniegumā minētajiem mēģinājumiem panākt, iespējams, valstij neizdevīgu, dārgu līgumu slēgšanu mediju iepriekš piesauktās personas vai nu atsakās no komentāriem, vai noliedz savu saistību ar tiem.

Dienai gan izdevās iegūt apstiprinājumu, ka vismaz viena no viņiem - Jāņa Zvīguļa - vārds saistībā ar LIAA gaidāmo auditu ierēdņu starpā locīts jau septembrī - tas ir, labu laiku pirms konkursa par tā veikšanu izsludināšanas.

Neatkarīgā Rīta Avīze (NRA) raksta, ka J. Zvīgulis, pārstāvot uzņēmumu Invest In, 2010. gadā Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai prezentējis ieceri izveidot centralizētu investīciju projektu portfeli, kas paredzētu ārzemniekiem piedāvāt jau pilnībā sagatavotus tautsaimniecības projektus. Ekonomikas ministrija gan šo ieceri vēlāk noraidījusi, jo šāda prakse jau pastāvējusi LIAA un neesot bijis pamata šo funkciju nodot privātuzņēmumam. LIAA vadībai gan ir aizdomas, ka «bīdītāji» no šīs ieceres neesot atteikušies un aģentūrā nesen notikušā audita mērķis bijis tieši pamatot, ka valsts ar šo funkciju pati efektīvi netiek galā.

Saskaņā ar Dienas rīcībā esošo informāciju jau 2011. gada septembrī LIAA tika saņemta informācija, ka Ernst&Young Baltic veiks aģentūrā auditu un viens no tā veicējiem būs tieši J. Zvīgulis. Tajā laikā konkurss par audita veikšanu vēl nebija pat izsludināts, tādēļ uzvarētāja priekšlaicīga «pieteikšanās» LIAA vadību pamatīgi satraukusi. Tas apspriests uzņēmuma sapulcē vairāk nekā desmit darbinieku klātbūtnē, bet 14. septembrī A. Ozols zvanījis valsts kontrolierei Ingunai Sudrabai, lūdzot padomu, kā šādā situācijā rīkoties. I. Sudraba Dienai apstiprināja, ka pērn rudenī runājusi pa telefonu ar A. Ozolu, kurš esot informējis par savām bažām, un sarunā izskanējis arī J. Zvīguļa vārds. Konkrētāku sarunas saturu viņa gan neatcerējās.

Ernst&Young Baltic kā konkursa par audita veikšanu uzvarētājs oficiāli tika paziņots tikai 2011. gada 30. novembrī, un J. Zvīgulis pēc tam arī piedalījās audita veikšanā. Jau pirms tam LIAA tika saņemts e-pasts no Ernst&Young Baltic darbinieka Jāņa Meirāna par iespēju īstenot pusotru miljonu latu vērtu pētījumu par līdzīgu tēmu, kādu iepriekš J. Zvīguļa pārstāvētais uzņēmums vēlējās pārņemt savā pārraudzībā. J. Meirāns no komentāriem Dienai kategoriski atteicās, apgalvojot, ka to viņam liedz ar darba devēju noslēgtais līgums, savukārt ar J. Zvīguli sazināties neizdevās.

Jau pēc tam, kad Ernst&Young Baltic vārds parādījās publiskajā telpā saistībā ar iespējamajiem pārkāpumiem, A. Ozolam zvanījis kompānijas vadītājs Andris Lauciņš, pārmetot par publikāciju Dienas Biznesā, ka ar to uzņēmums tiekot iepīts A. Ozola un kāda Freimaņa savstarpējo attiecību kārtošanā. NRA norāda, ka ar to varētu būt domāts premjera padomnieks Gints Freimanis, kuram gan formāli nav nekādas saistības ar Ernst&Young Baltic vai LIAA veikto auditu.

G. Freimanis ir arī bijušais LIAA darbinieks, kuram iestādes vadība savulaik esot palūgusi aiziet «pēc paša vēlēšanās», un no A. Ozola un G. Freimaņa retorikas noprotams, ka viņi viens par otru nav īpaši augstās domās. G. Freimanis Dienai gan apgalvoja, ka viņam neesot nekāda sakara ar izskanējušajiem pārmetumiem par spiediena izdarīšanu uz LIAA un, viņaprāt, NRA publikācija esot pasūtījuma raksts.

Pats A. Ozols Dienai savukārt vien īsi norādīja, ka nevienu no iesniegumā minētajām personām medijiem nosaucis nav un tagad sagaidot rīcību no KNAB. Piektdien Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra Jura Pūces vadīta komisija plāno vērtēt paša A. Ozola darba rezultātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Stāvdrāžu valsts

Koalīcijas atbilde operatīvajiem dienestiem: "Stāvdrāžu un velorastu valstij – atbilstošu operatīvo transportu!"








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?