Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Grūtais sudrabs, vieg lais zelts

«Ja gribi interesantu dzīvi, jāizvēlas sarežģītākais ceļš, bet tas ne vienmēr būs materiāli izdevīgākais. Cilvēka būtība ir viņa gara attīstībā. Tā nosaka attieksmi pret visu, formē dzīves skatpunktu. Ja šī garīgā bagāža ir maza, tad pārsvarā rodas plaģiāts, kičs,» saka juveliermākslinieks Oļegs Auzers.

Viņa unikālo rokrakstu sudrabā var pazīt pēc neparastā kausa un iespaidīgā augļu trauka sudraba kolekcijā Melngalvju namā, filigrānajās formās veidotās Nākotnes pils Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā, tāpat pēc darinātajām smalkajām rotām. «Apgūt juveliera amata tehniku var jebkurš pāris mēnešos, bet tālāk paveras divas iespējas: vai nu kļūsi mākslinieks, vai amatnieks juveliera darbnīcā,» skaidro Oļegs, kurš vada savu Juvelieru mākslas koledžu.

Radošs huligāns

Vēlme izpausties radoši Oļegam bijusi jau no bērnības - sešu gadu vecumā no koka izgriezis kuģi, vēlāk savas fantāzijas un emocijas izteicis gan krāsās, gan mālā. Māte ieteikusi, lai mēģina darināt rotas, un Oļegs sācis darboties arī ar metālu. Mākslinieks atzīstas, ka skolā bijis mazs huligāns, jo bēdzis no stundām, kurās bijis garlaicīgi un jāatkārto citu domas.

20 gadu vecumā Oļegs sāka apgūt juveliera amatu juvelieru rūpnīcā. Pēc pāris gadu mācībām un juveliera diploma saņemšanas strādājis juvelierizstrādājumu darbnīcā, kur ieguvis daudz zināšanu un pieredzes no vecmeistariem. Studējis arī Maskavā Lietišķās mākslas institūtā. Tagad saviem audzēkņiem galvenokārt cenšas iemācīt domāt patstāvīgi, būt atvērtiem pret pasauli.

Lai kļūtu par juvelieri, vispirms jāiegūst pamatiemaņas lodēšanā, gravēšanā, cizelēšanā, kalšanā, metālplastikā, akmeņu stiprināšanā, sarežģītu ķēžu, gredzenu, auskaru, kulonu un rokassprādžu izgatavošanā, kā arī zīmēšanā, veidošanā un kompozīcijā. Tālāk sākas padziļināta katra priekšmeta apguve. Liela uzmanība tiek veltīta cēlmetālu kausēšanai un sagatavošanai darbam. Māceklis uzzina, kā strādāt ar dažādiem metāliem: zeltu, sudrabu, platīnu, pallādiju, tēraudu, misiņu, varu, alumīniju. Jo labāk students pārvalda metālu, jo vieglāk ir izpausties. Tomēr ar tehniku vien ir par maz, galvenais ir jaunu ideju ģenerēšana. Māksla pakļaujas saziņas likumiem, un liela nozīme ir tam, kādu ziņojumu tu spēj nodot un kā notiek tā interpretācija, saka Oļegs. Viņa studentu vidū ir gan jaunieši, gan cilvēki jau gados.

Kāds ir rotas īpašnieks

Oļegs uzsver, ka primārais jebkuram māksliniekam, arī juvelierim, ir uzskati par dzīvi, pasaules uztvere, izpratne par ētiku un estētiku. Nodibinot Baltijas Juvelieru asociāciju, galvenā doma bijusi tajā iesaistīt juvelierus, kuri savā darbā ievēro ētikas principus un pret klientiem izturas ar cieņu. Pirms ķerties klāt pasūtījumam, jāizzina cilvēks vai mērķis, kam tas domāts, Oļegs teic. Bijuši gadījumi, ka viņš no pasūtījuma arī atteicies, ja cilvēka būtība šķitusi nepieņemama. «Jūs varbūt atnākat ar vēlmi, lai darinu auskarus, bet iztēlē jau redzu piespraudi, kas būtu piemērotāka, papildinātu un izceltu jūsu personību.» Juvelierim jāiemācās izprast cilvēkus, noteikt, kuri dārgmetāli un akmeņi katram piemēroti.

Ja kāda mērķis ir ar šo profesiju nopelnīt, tas kļūst par izpildītāju, mazāk par jaunu, oriģinālu ideju radītāju. «Māksla sākas ar brīdi, kad pats kļūsti par cēloni, veido ideju un to realizē ar tehnikas palīdzību, pēc tam nodod skatītāju vērtējumam. Notiek ideju un domu apmaiņa,» par mākslinieka būtību stāsta Oļegs. Viņaprāt, ja mākslas darbs uzrunā, ja tajā ietvertā filozofija un kods citos rada estētisku baudījumu, tad cilvēki aplaudēs un būs sajūsmā, bet, ja uztveres līmeņi atšķiras, var gadīties, ka nomētās ar tomātiem. Oļega lielformāta darbi vairāk līdzinās tēlniecības formām, taču tajā pašā laikā pārsteidz pārdomātās sīkās detaļas. Kuģis Klīstošais holandietis kā izbraucis no viņpus apvāršņa, tā mastos kāpj karjerists, lejā no klāja krīt no alkohola atkarīgais. Alegorijas un salīdzinājumus var ieraudzīt jebkurā juvelierizstrādājumā.

Paveikt neiespējamo

Vairāku kausu un trauku kompozīcijās iekļauti vīnogu ķekari. Mākslinieks atklāj, ka nav viegli salodēt sudraba lodītes divas puses. Ilgi domājis, kas dabā ir reizē trausls un stiprs, līdz atklājis, ka pēc konstrukcijas tas ir zirnekļa tīkls. Līdzīgu principu lietojis šajā formas sakausējumā. Sudrabs ir ļoti grūts metāls, tas juvelierim ir izaicinājums. Visvieglāk ir strādāt ar zeltu, tādēļ to uztic mācekļiem. Ar sudrabu katrs jauns lodējums ir risks, viss var sabrukt, izšķīst, vienu detaļu lodējot, otra var sākt kust. Īpaši sarežģīti bijis strādāt pie pēdējā lielākā darba Vēlmju slazds. Ik detaļa - kārdinājumu simboli ābols, čūska, tāpat ziedu motīvi, zaļas nokrāsas augu lapas - prasījusi lielu meistarību un tajā pašā laikā palīdzējusi pašam izdomāt jaunas tehnoloģijas un tehnikas, lai ieceri realizētu. «Jo lielākas grūtības, jo lielāks baudījums,» teic juvelieris. Vai knifus, kā dabūt gatavu reizēm pat neiespējamo, Oļegs atklāj arī mācekļiem? Protams! Daudzas lietas nav aprakstītas nevienā grāmatā, tādēļ profesijā vari būt jaunatklājējs.

Juveliera darbadiena var ilgt cauru diennakti. Katrs no mākslas darbiem top citādi. Viens no Oļega sudraba kausiem tapis septiņus gadus, cits - tehniski sarežģītāks - trīs mēnešus. «Gars rada ideju, tālāk nodod smadzenēm uzdevumu, tās iedarbina acis, rokas. Savas idejas redzu gara acīm un nezīmēju skices uz papīra,» mākslinieks atklāj radīšanas procesu. Viņaprāt, amata brāļi pārāk aizraujas ar tehniskām lietām, pēta un analizē funkcijas, dizainu, bet mazāk novērtē pašu galveno - idejas pirmsākumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara
Juveliermākslinieki rada tēlainas vai abstraktas trīsdimensiju vai reljefas formas objektus no metāla vai cita materiāla. Juvelieri izgatavo, labo, gravē juvelierizstrādājumus no dažādiem metāliem, slīpē un iestiprina tajos dārgakmeņus, smalcina un valcē dārgmetāla lūžņus.

Kur mācās
Amata prasmi var apgūt pie meistariem juvelieru darbnīcās. Pamatmācības Auzera Juvelieru mākslas koledžā ilgst trīs mēnešus (Ls 600 + PVN). Tālākās mācības atkarīgas no to veida (maksa - no Ls 50). Vidējo profesionālo izglītību metāla izstrādājumu dizainera, materiālu dizaina vai metālmākslas izstrādājumu modelētāja specialitātē var iegūt Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā, Liepājas Mākslas vidusskolā, Rīgas Amatniecības vidusskolā (četri gadi, mācības budžeta vietās).

Kur strādā
Juvelieru darbnīcās un rūpnīcās, metālmākslas un dizaina biznesā kā līgumdarbinieks vai pašnodarbinātais.

Darbarīki
Deglis, āmurs, pincete, bīdmērs, štihelis (dzelnis), šķēres, knaibles, platstangas u. c.

Cik pelna
Atkarībā no amata prasmes, materiālu izvēles - sākot no dažiem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem latu mēnesī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?