Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Gruzijā atdzimst cerības par gaišāku nākotni

Gruzijas augstākās amatpersonas uzskata, ka pozitīvākas attiecības starp Krieviju un Rietumiem, vispirms jau ar ASV, nākot par labu arī situācijai šajā Dienvidkaukāza valstī. Jāšaubās, vai Maskava varētu veidot jaunas attiecības Rietumu virzienā un tajā pašā laikā izturēties agresīvi pret savu dienvidu kaimiņu.

Virkne Gruzijas politiskās elites pārstāvju Dienai pauda gandarījumu par progresu divpusējos kontaktos ar NATO, kas iezīmējot skaidri redzamu virzību uz pilnīgu gatavību dalībai aliansē. Šo virzību nevajadzētu aizkavēt tam, ka vairāk nekā 20% valsts teritorijas joprojām atrodas Krievijas okupācijas spēku kontrolē.

Jau šobrīd izgāzies Maskavas plāns panākt separātiski noskaņoto Gruzijas republiku Dienvidosetijas un Abhāzijas starptautisko atzīšanu. Pēc krievu militārās agresijas 2008. gadā, kas nodarījusi lielus ekonomiskos zaudējumus un pasliktinājusi iekšpolitisko situāciju, Gruzija visai negaidīti spējusi atkopties un nākotnē raugās ar piesardzīgu optimismu.

Gruzijas gatavība NATO

Gruzijas ārlietu ministrs Grigols Vašadze, kas pirms dažiem mēnešiem atteicies no savas otrās (Krievijas) pilsonības, nosūtīdams pasi ar paskaidrojošu vēstuli Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam, sarunā ar Latvijas žurnālistu grupu kontaktus ar Rietumvalstīm novērtēja ļoti atzinīgi. Progress redzams Gruzijas divpusējos kontaktos ar NATO, kā arī attiecībās ar Eiropas Savienību. Sekmīgi izpildīts Gruzijas individuālais ikgadējais plāns sadarbībā ar aliansi. Faktiski sadarbības līmenis gandrīz atbilstot plānam dalībai aliansē jeb tā saucamajam MAP. G.Vašadze uzskata, ka Gruzijai esot jāturpina iesāktās reformas, lai vajadzīgajā brīdī valsts būtu gatava iestāties aliansē. Jau šobrīd aizsardzībai atvēlēto līdzekļu apjoms atbilst NATO prasībām. Aptaujas rāda, ka valsts dalību NATO atbalsta 69% gruzīnu.

Attiecību strupceļš

Grūtāk būs uzlabot attiecības ar Krieviju. Kamēr Maskava aicināšot uzsākt sarunas no nulles punkta (par pamatu ņemot pastāvošo situāciju, kāda izveidojusies pēc 2008. gada kara ar Dienvidosetijas un Abhāzijas okupāciju), nekādas sarunas nav iespējamas, uzskata lielākā daļa Gruzijas politiķu. Neviens gruzīnu valdības vadītājs nekad tam nepiekritīs. Tas faktiski nozīmētu atzīt par leģitīmu abu minēto autonomiju iekarošanu.

Gruzijas Drošības padomes sekretāre Eka Tkešehašvili atzina, ka vairāk nekā 20% valsts teritorijas atrašanās okupācijas spēku kontrolē rada palielinātus draudus Gruzijai. Krievijas armijas vienības atrodas tikai dažu desmitu kilometru attālumā no Tbilisi. Krievija armijas izvešanas vietā tikai palielinot un nostiprinot savu militāro klātbūtni Dienvidosetijā un Abhāzijā.

E.Tkešehašvili uzskata, ka Gruzijas iekšpolitikā iezīmējusies stabilitāte. Radikālā opozīcija, kas pirms pāris gadiem spēja noorganizēt lielus mītiņus Tbilisi, tagad zaudējusi lielu daļu atbalsta, jo nav spējusi piedāvāt kaut ko citu kā vienīgi prasību par prezidenta Mihaila Saakašvili atkāpšanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?