Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Hip-hop, un biznesā iekšā!

Jau otro gadu jaunajiem censoņiem, kuriem ir labas biznesa idejas un vēlme tās īstenot, Hipotēku banka piedāvā iespēju piedalīties biznesa ideja konkursā Lec biznesā!. Balvās ir pieredzējušu padomdevēju palīdzība un atbalsts, kā arī naudas balvas.

Ideja uz trim lapām

Vērtējot pērn gūto konkursa pieredzi Hipotēku bankas valdes locekle Baiba Brigmane saka, ka lielākā daļa jauniešu pirmos soļus uzņēmējdarbībā izvēlējās spert, sākot kādu no pakalpojumu sniegšanas biznesiem, labāko biznesa plānu vidū bija arī ar ražošanu saistīti projekti.

«Ar gandarījumu redzam, ka daudzi no šiem projektiem jau veiksmīgi strādā, pierādot, ka jauniešu uzņēmība un biznesa ideju radīšanas potenciāls ir ļoti liels,» pauž Brigmane.

Bankas valdes locekle uzsver to, ka konkurss Lec biznesā! ir reālu, īstenojamu ideju konkurss, kura mērķis ir iedrošināt jaunos cilvēkus spert soli reālā uzņēmējdarbībā.

«Arī šogad Hipotēku banka apbalvos gan inovatīvas, gan tradicionālas biznesa idejas, taču galvenais kritērijs būs šīs idejas dzīvotspēja un īstenošanās dzīvē,» norāda Brigmane.

Lec biznesā! iekļaujas Hipotēku bankas īstenotajā 23 miljonu latu vērtajā Starta programmā biznesa uzsācējiem. Programma piedāvā finansējumu biznesa ideju īstenošanai, uzņēmējdarbības sākšanai un aizdevuma dzēšanai. Starta programma ir vienreizēja ar to vien, ka dod iespēju sākt biznesu arī «no nulles», t. i., nākot tikai ar labu biznesa plānu ir iespējams saņemt līdz 54 tūkstošiem latu lielu aizdevumu.

Dalību Lec biznesā! var pieteikt jebkurš mūsu valsts iedzīvotājs vai vairāku cilvēku grupa vecumā no 18 līdz 30 gadiem, kam ir sava biznesa ideja un vēlme to īstenot dzīvē.

Pirmais, ko Hipotēku banka gaida no konkursa uzvarētgribētājiem, ir Starta programmas prasībām atbilstošs biznesa idejas apraksts uz trim lapām, aizpildīts pieteikums un pieteicēja CV. Konkursa pirmās kārtas pieteikumu iesniegšanas termiņš noslēdzas 21. novembrī.

Biznesa idejas vērtē Hipotēku bankas ekspertu žūrija, kurā pārstāvēti ne tikai bankas centrālā biroja lietpratēji, bet arī reģionālo nodaļu pārstāvji. Līdz ar to, piemēram, cēsnieku biznesa idejas vērtēs šī novada biznesa vidi zinošs Hipotēku bankas speciālists.

Novadiem gan jāsasparojas, jo citādi visu krējumu nosmels rīdzinieki. Jo, raugi, no pērn iesūtītajām 183 biznesa idejām visvairāk (82) bija no Rīgas, arī no apbalvotajiem biznesa plāniem lauvas tiesu (18) bija sagatavojuši rīdzinieki.

Lielākā daļa pagājušā gada konkursa laureātu bijuši vecumā no 25 līdz 30 gadiem, bet jaunākais godalgotās vietas ieguvējs bija 21 gadu vecs. Savukārt nozaru griezumā pērnā gada pieteikumos dominēja dažādi pakalpojumi.

No konkursa dalībniekiem banka cer sagaidīt skaidru un precīzu biznesa idejas izklāstu. Pieteikumā jābūt īsam projekta realizācijas un tirgus aprakstam (mērķauditorija, konkurenti u. tml.) un tās aptuvenajam finansiālajam pamatojumam. Taču galvenais - lai ideja būtu īstenojama dzīvē!

Uz ko var cerēt ielēcēji

Decembrī - pēc tam kad vērtētāji atsijājuši labākās idejas - nāk konkursa otrā kārta. Četru nedēļu laikā 50 labāko biznesa ideju autoriem ir jāizstrādā biznesa plāni. Te pretendentiem jau ir iespējams saņemt Hipotēku bankas Starta programmas konsultanta palīdzību. Plānots, ka biznesa plānu sagatavošanas termiņš noslēgsies 2010. gada 6. janvārī.

Biznesa plāniem jāatbilst konkursa nolikumam un Starta programmas prasībām, un tie tiks atsijāti pēc septiņiem kritērijiem - to vidū tādas kvalitātes kā projekta skaidrība, tā ilgtspēja un nepieciešamā finansējuma atbilstība projekta īstenošanas vajadzībām. Žūrija vērtēs preces (pakalpojuma) aprakstu, tā cenu veidošanās un konkurētspējas priekšrocību atspoguļojumu, preces vai pakalpojuma patērētāju vajadzību, kā arī tirgus situācijas un konkurences analīzi. Vērtējumā būtiski ir arī tādi faktori kā mārketinga plāna kvalitāte un, biznesa plānu īstenojot, radītā pievienotā vērtība, raugoties Latvijas ekonomikas kontekstā.

Uzvarētāji kļūs zināmi 24. janvārī. Pieci labākie pretendenti saņems naudas balvu 1000 latu apmērā. Nākamie pieci uzvarētāji katrs saņems 500 latu.

Naudas balva būs papildu stimuls jaunajiem uzņēmējiem, realizējot savu ideju Hipotēku bankas Starta programmas ietvaros.

Lai tiktu pie naudas balvām, tās ieguvējiem biznesa plāna īstenošanai jābūt savam uzņēmumam un jāslēdz finansiālā atbalsta līgums ar Hipotēku banku Starta programmas ietvaros. Ar naudas balvas ieguvējiem tiek slēgtas vienošanās, kurās atrunāta naudas saņemšanas procedūra.

Ticība un labs padoms

Lec biznesā! būtisks ir arī nefinanšu atbalsts konkursa uzvarētājiem. Pēc pagājušā gada konkursa uzvarētājas Daces Šrāderes vērtējuma, galvenais ieguvums bija iedrošinājums - uzvara iedeva pārliecību par biznesa izdošanos, jo tavu biznesa plānu izvērtē un par labu atzīst kompetenti cilvēki, pauž jaunā uzņēmēja, kura nu realizējusi savu ieceri izveidot spa salonu, kurā izmanto ekokosmētiku.

Savus 1000 latus uzņēmēja ieguldījusi uzņēmuma pamatkapitālā un, vērtējot padarīto, saka, ka biznesa attīstība bijusi labāka par sākotnēji cerēto.

Otrs būtisks faktors, ko uzsver Šrādere, ir padomdevēju jeb mentoru pieaicināšana. Viņu mārketingā konsultējušas divas padomdevējas.

Padomdevēji ir pieredzējuši uzņēmēji, kas sadarbojas ar konkursa uzvarētājiem, daloties pieredzē un kontaktos, lai sekmētu jaunā censoņa biznesa sākšanu. Padomdevēju nodrošināšanu pārzina biedrība Līdere, kura apvieno Latvijas sievietes uzņēmējas un profesionāles savā jomā.

Lec biznesā! projekta vadītāja Zane Štālberga uzsver pieredzes bagāto uzņēmēju motivētību palīdzēt iesācējiem - to, ka uzņēmēji, ziedojot savu laiku iesācējiem, strādā bez atlīdzības.

Atliek tikai sākt, jo, kā zināms, uzvar tie, kas grib ko sasniegt un neslinko!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur meklēt informāciju

Detalizētu informāciju par konkursu var atrast
Hipotēku bankas mājaslapā www.hipo.lv

Konkursa norisei un ar to saistītajiem jaunumiem iespējams sekot arī Lec biznesā! profilā www.draugiem.lv/hipo

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?