Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Holivudas vietā kinoļaudīm piedāvās Rīgu

«Lielā Holivuda» pie mums tūlīt negāzīsies, bet citiem ārzemju spēlfilmu veidotājiem piedāvājums vēlāk atgūt daļu no uzņemšanā ieguldītās naudas varētu likt par filmēšanas vietu izvēlēties tieši Rīgu, uzskata Nacionālā kino centra vadītāja Ilze Gailīte-Holmberga, kura kopā ar Rīgas domi teju paredzējusi izveidot filmu fondu, ar kuru iecerēts pilsētai piesaistīt ārvalstu finansējumu un radīt darbvietas.

Šāda prakse pastāvot vairākās pasaules pilsētās. Rīgā plānots atmaksāt ārzemju filmu producentiem līdz 10- 15% no tās naudas summas, ko filmas uzņemšanas komanda iztērēs Rīgā viesnīcās, ēdināšanas uzņēmumos, par transportu, pašvaldības struktūru pakalpojumiem u.c. lietām. «Nav tā, ka mēs kaut ko sponsorējam vai kaut ko kādam dāvinām,» saka Rīgas vicemēra Aināra Šlesera (LPP/LC) padomnieks Georgs Lansmanis un uzsver, ka naudu pašvaldība atdos tikai pēc audita, kas pierādīs finanšu ieguldījumu.

Pēc provizoriskām aplēsēm, domei šim mērķim šajā gadā jāparedz ap 400 tūkstošiem latu, jo Rīgā varētu uzņemt 10 ārzemju filmu ar kopējo summu seši septiņi miljoni latu. Pēc G.Lansmaņa teiktā, nopietni plāni ir producentiem no Japānas, kas veido filmu par krievu un japāņu karu. Tās kaujas skatus varētu uzņemt Ādažu poligonā, un filmas veidotāji paralēli spēlfilmai ir gatavi uzņemt arī dokumentālo filmu par filmas tapšanu Rīgā. Japāņi sola pilsētā iztērēt ap 1,5 miljoniem eiro, atpakaļ prasot 75 tūkstošus. Rindā uz uzņemšanu stāv arī vācu kinokompānija, kas iecerējusi veidot darbu par Rīgu dziesmotās revolūcijas laikā.

To, kuras filmas tiek akceptētas un līdzfinansētas, noteiks speciāli veidota filmu komisija. Plānots, ka paaugstinātu filmu fonda atbalstu 15% apmērā varētu saņemt projekti ar nozīmīgu Rīgas, tās tēla un kultūras atspoguļojumu. Latvijas Kinoproducentu asociācijas prezidents Vilnis Kalnaellis iecerei velta atzinīgus vārdus, taču kā mīnusu izceļ zemos procentus, kas filmu veidotājiem tiks atmaksāti. «Tas nebūs tas, kas pārliecinās, ka jābrauc filmēt uz Rīgu. Citur pasaulē tie ir 25%, Kanādā - 35%. Tādējādi mēs atkal paliekam nekonkurētspējīgi,» saka V.Kalnaellis, taču piebilst - labāk kaut kādi procenti nekā vispār nekādi. I.Gailīte-Holmberga ir pārliecināta, ka tuvākajā reģionā Rīga būs pievilcīga, jo citās Baltijas valstu pilsētās šādu fondu neesot.

Iecere jau oktobrī konceptuāli tika apstiprināta Investīciju un uzņēmējdarbības veicināšanas padomē. Tās vadītājs A.Šlesers toreiz teica, ka Rīgai tā būtu pilnīgi jauna biznesa niša un veids, kā radīt darbvietas. Viņš arī minēja, ka citās valstīs, piemēram, Ungārijā, šāda veida projekti mērāmi 150 miljonu eiro apmērā.

Nedēļas laikā par filmu fonda izveidi varētu vienoties domes koalīcija, vēl pāris nedēļu būs vajadzīgas, lai iecere izietu formālo apstiprināšanas kārtību domē. I.Gailīte-Holmberga prognozē, ka februārī fonds sāks darboties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?