Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Homoseksualitāti sasaista ar atkritumu dedzināšanu

Lielās talkas organizētājas un projekta Pēdas vadītājas Vitas Jaunzemes mēģinājums iebiedēt atkritumu dedzinātājus, apgalvojot, ka viņu pēcnācēji, iespējams, tādēļ būs homoseksuāli, daudziem šķitis aizvainojošs. Talkas patrons Valsts prezidents Valdis Zatlers uzskata, ka «šādi izteicieni, kas var aizskart citus cilvēkus, nav attaisnojami», pauž viņa preses sekretāre Ilze Rassa.

Atzīta versija?

Teoriju par saistību starp homoseksuālismu un atkritumu dedzināšanu V. Jaunzeme izklāstīja piektdien, dienu pirms talkas, Latvijas televīzijas 1. kanāla raidījumā Labrīt, Latvija!, atbildot uz kāda skatītāja jautājumu.

«Es vienkārši pateikšu - ja jūs dedzināsiet, tad jūsu bērni būs impotenti, iespējams, homoseksuāli, iespējams, reproducēties nespējīgi, iespējams, slimos ar visām iespējamām alerģijām, astmu, sirdskaitēm un tā tālāk. Un jūs paši, protams, arī, un kaimiņi arī,» pavēstīja V. Jaunzeme un sacīja, ka sekas, ko var izraisīt degšanas procesā izdalījušies dioksīni, ir neprognozējamas.

Dienai viņa skaidro, ka tā ir pasaulē atzīta versija, ka dabas piesārņojums rada nopietnas mutācijas nākamajās paaudzēs, kas, iespējams, var novest pie homoseksualitātes. «Man nav absolūti nekas pret homoseksuāliem cilvēkiem, bet viņi taču droši vien neizdara brīvu izvēli kļūt vai nekļūt par tādiem. Saknes ir dziļākas - vai tā ir vecāku saindēšanās vai vēl kas cits,» pauž V. Jaunzeme un uzsver, ka tautas pastāvēšanai ir nepieciešami veselīgi cilvēki.

Lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības Mozaīka vadītāja Linda Freimane V. Jaunzemes izteikumus sauc par «absolūtām muļķībām». Viņa kā pretargumentu min, ka ir ģimenes ar pieciem bērniem, taču tikai viens no viņiem ir homoseksuālas orientācijas.

«Viena lieta ir ticēt šādām pašsafabricētām idejām, bet otra - tās paust nacionālajā televīzijā,» saka apvienības vadītāja. Viņu V. Jaunzemes teiktais ir aizskāris, taču tādēļ viņa neatteiksies no plāniem sakopt Latviju talkā šodien.

Neētiski un neapdomīgi

Latvijas Cilvēktiesību centra pētniece Sigita Zankovska-Odiņa uzskata, ka šāda V. Jaunzemes viedokļa paušana populārā rīta raidījumā ir ļoti neapdomīga, ņemot vērā to, cik Latvijā sabiedrība ir jūtīga un reizēm asi reaģē uz jautājumiem, kas skar homoseksuālu orientāciju. «Jāapzinās katra vārda ietekme,» saka S. Zankovska-Odiņa. Viņa arī bija gaidījusi, ka žurnālists V. Jaunzemei šajā situācijā aizrādīs par nekorekto salīdzinājumu.

«Ar šādiem izteicieniem mēģināt pārliecināt cilvēkus, ka nevajag dedzināt atkritumus vai kūlu, ir neētiski. Nevar pieskaitīt homoseksualitāti pie visām iespējamām slimībām, samest vienā katlā. Homoseksuālisms nav slimība,» uzsver S. Zankovska-Odiņa un pauž pārsteigumu par to, ka kādam var ienākt prātā sasaistīt homoseksuālismu ar dedzināšanu.

Savukārt viena no Lielās talkas iniciatorēm, domubiedru grupas Tīriem mežiem vadītāja un ārste Ilze Aizsilniece stāsta, ka vairākos pētījumos ir pierādīts, ka dioksīnu ietekmē mainās dzīvnieku seksuālā orientācija, ko reizēm nav iespējams pat noteikt. Pētījumos ar dzīvniekiem konstatē arī «šausmīgas iedzimtības un kroplības», ko izraisa dabas piesārņojums. Daudzi piemājas darza malā izmet laukā datorus un citus atkritumus, bet pēc tam blakus stāda ēdamas lietas. «To taču pēc tam nevar ēst!» satraukta saka I. Aizsilniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?