Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Huligāns un viņa fomenkas

Harismātiskā krievu teātra režisora Pjotra Fomenko nāve 80 gadu vecumā iezīmē kādu nepielūdzamu robežu visā par postpadomju kultūrtelpu dēvētajā radošajā universā, atklājot to traģisko patiesību, ko sauc par neatgriezenisku laikmetu maiņu. Fomenko piederēja pie «to laiku» cilvēkiem, kuru personiskā pieredze, nevis sausa teorija un grāmatās izlasītais iekļāva teju visas XX gadsimta grandiozākās sociopolitiskās kataklizmas - Otro pasaules karu, totalitārisma galu, atkusni, stagnāciju, perestroiku, kapitālistisko bandītismu, PSRS sabrukumu un jaunas valsts (Krievijas) mokošo dzimšanu.

Fomenko bija viens no pašiem pēdējiem teātra režijas profesionāļiem, kurā jēdzieni Meistars, Skolotājs, Tēvs savietojās organiski (no tās paaudzes dzīvs palicis vairs tikai Tagankas teātra radītājs 94 gadus vecais Jurijs Ļubimovs, kurš vēl strādā). Fomenko, kurš pats pēc ilgās skološanās Gņesinu Muzikālā institūta, Maskavas Dailes teātra studijas un Valsts teātra institūta (GITIS) sienās ieguva diplomēta režisora statusu, patiesībā tikai cienījamos gados tika pie «sava teātra». Par padomju kultūru atbildīgie partijas funkcionāri parūpējās, lai XX gadsimta 60.-80. gados Fomenko visur, sākot ar vairākiem Maskavas teātriem, Ļeņingradas Komēdijas teātri, provinces kolektīviem un pat drāmas pulciņiem rūpnīcās, tad atkal Maskavu, labāk redzētu ejam prom ar skandālu «par huligānismu padomju mākslā» nekā nākam strādāt un radām ko jaunu.

Leģendārās izrādes

Laimīgas sagadīšanās pēc Pjotra Fomenko slavas un ziedu laiks - sākot ar 80. gadu vidu - sakrīt arī ar manu skološanos Maskavā: kā izcils, ļoti cilvēcīgs pedagogs Fomenko uz sava aktieru kursa bāzes 1986. gadā no GITIS absolventiem izveidoja trupu, kuru teatrāļi uzreiz nosauca par fomenkām - iesākumā bez stacionārām telpām, fomenkas ar tagad jau leģendārām izrādēm Vilki un avis, Piedzīvojums, Mēnesis uz laukiem, Divpadsmitā nakts, Viena absolūti laimīga sādžiņa klīda pa Maskavu kā tāds teatrālais brīnums («atklīda» arī līdz Rīgai - uz festivālu Homo novus - gan 1997., gan 1999. gadā fomenku izrādes vēl pirms pasaules slavas bija laime vērot Latvijā). Rīgā viesojušās arī Pjotra Naumoviča Fomenko slavenākās viesrežijas no citiem Maskavas teātriem - pietiks, ja nosaukšu kaut vai Vahtangova teātrī iestudētās Pīķa dāmas un aktrises Ludmilas Maksakovas triumfu uz mūsu Nacionālās operas skatuves. Arī jau šajā tūkstošgadē ar Krievijas nacionālo teātra prēmiju Zelta maska godalgoto Fomenko izrāžu viesošanās Rīgā notikusi ne reizi vien.

Vieglums un gaišums

Kas tad īsti ir Pjotra Fomenko un viņa skoloto fomenku rūpīgi sargātās teātra pasaules burvība jeb noslēpums? Vieglums un gaišums, lai cik banāli skanētu šie vārdi. Fomenko firmas zīme jeb radošais rokraksts ir šķietami rotaļīga, vieglprātīga, improvizējoša, tomēr ārkārtīgi uzmanīga, trausla, psiholoģiski gudra attieksme pret dzīvi un tās atspulgiem literatūrā un dramaturģijā. Režisors nekad aktieriem nelika strādāt «čerez ņe mogu»/pretdabiskā piespiedu metodē. Vai tas būtu Ostrovskis, Turgeņevs, Gogolis, Tolstojs - režisora Fomenko rokās jebkurš šo dižgaru teksts kļūst par rotaļu - izpēti, kurā cilvēku attiecībām nepiemīt traģiska nolemtība, bet gan poēzija un liega smeldze. Tāpēc Fomenko izrādes iedarbojas nevis kā konceptuāls formas šoks un režijas diktatūras «sausais atlikums», ko realizējuši jūtīgi, talantīgi aktieri marionetes, bet gan dzimstot tai ieklausīšanās, iejušanās, psiholoģiskās uzticēšanās sajūtai, kas rada absolūti tīras klātbūtnes un laimes efektu. Pat ja iecerē plānots kas drūms - ilgus gadus kopā ar savu «ģimeni» - fomenkām - Fomenko, jau būdams smagi slims, strādāja pie Puškina dzejas gigantdarba Boriss Godunovs ieceres. Nacionālās traģēdijas etalona Borisa Godunova pirmizrādi rudenī fomenkas rādīs jau bez sava tēva, skolotāja, drauga Meistara Fomenko fiziskās klātbūtnes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Divi no vienas cepešpannas

Šoreiz abās receptēs izmantots pavisam neliels sviesta ķirbītis Butternut – jā, tas, kurš izskatās pēc bumbiera, kuram ir blīvs mīkstums skaisti dzeltenā krāsā un maz sēklu. No cepeškrāsnī cepta...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?