Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Ielu kori un dejas

Ir apmēram pusseši no rīta, bet man aiz loga jau dzirdamas mundras cilvēku balsis. Jau no agra rīta redzu gan studentus, gan pavecākus cilvēkus parkos un ielās uzturam sevi formā. Stadions pilns ar ikrīta cīņas mākslas apguvējiem, kas veido mazliet sirreālu skatu - apmēram 200 cilvēku vienlaikus izstiepj roku vai paceļ kāju bez nekādas komandas, katrs pats pie sevis skaitot ritmu.

Universitātes stadions neapklust arī dienas vidū, kad to apdzīvo studenti. Visās stadiona pusēs ierīkoti āra trenažieri, pie kuriem var doties katrs, kas tajā brīdī gatavs sevi uzturēt formā.

Esmu redzējusi tā sauktos deju laukumus - deju grīda zem klajas debess, kur pievakarēs cilvēki nāk pa pāriem dejot vai mācīties deju. Visiem skan viena mūzika, tomēr pamanu, ka katrs mēģina savu deju - vienam pārim tas ir valsis, cits tajā pašā laikā izmēģina kādu straujāku Latīņamerikas deju. Tomēr mērķis visiem viens - dejot un labi pavadīt laiku.

Skaistajā Debesu templī, kas atrodas Pekinas dienvidrietumos, vietējo un tūristu izklaidei var manīt dažnedažādas izpausmes. Tikko ieeju pa tempļa vārtiem, tā uzmanību piesaista mazliet čerkstoša mūzika, ko atskaņo no pārnēsājama magnetofona. Tās pavadījumā pēkšņi turpat uz gājēju celiņa nostājas trīs pāri un atrāda deju soļus. Tā sauktie ielu dejotāji galvenokārt ir vecāki cilvēki, kas satiekas turpat uz vietas, un kādam noteikti ir līdzi kāda mūzikas iekārta. Mūzikas ierīce tiek nolikta uz gājēju ielas maliņas, un dejot var pilnīgi visi, kas tajā brīdī grib izlocīt kājas vai atkārtot kādu iepriekš iemācītu soli.

Turpinot ekskursiju pa lielo Debesu tempļa parku, jau atkal izdzirdu mūziku. Galvenā mūziķe ir apmēram 50 gadu veca ķīniete, kura te uzstājoties diezgan regulāri. Kamēr viņa atpūšas, pavadošais sastāvs rāda kādu deju. Dejotājas ir trīs pavecākas korpulentas dāmas, kas tērpušās vēderdejotāju kostīmos. Nekur nemanu ziedojumu kastīti. Apmēram 100 cilvēku lielā auditorija šo kolorīto skatu var baudīt pilnīgi par velti.

Uz soliņiem sasēdušie spēlē kārtis tik aizrautīgi, ka liekas - viņi cīnās par miljonu. Pa trīs četri kompānijā apvienojušies kāršu spēlētāji triec kārtis pret asfaltu un sulīgi iesmejas pie katras partijas. Kādā paviljonā cilvēki sastājušies divās pusēs, pa vidu - diriģente ar zizli rokā izteiksmīgi ik pa brīdim parāda, kad jādzied sieviešu partija, kad - vīriešu. Katrs, kas grib, var pievienoties, ir arī brīvi nošu komplekti, un katrs, kam apnīk, var iziet no kora dziesmas vidū. Mazais paviljona koris kļūst par manu šīs dienas favorītu.

Diena ir pilna ar dziesmām, dejām un smiekliem. Ķīnieši māk sevi izklaidēt, tajā pašā laikā nodarbinot ķermeni un atbrīvojot prātu. Tajā brīdī nav svarīgi, vai esi bankas darbinieks, pasta ierēdnis vai pārdevēja. Dziesma un deja vieno. Šajā ziņā, man liekas, mēs nemaz neesam tik atšķirīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektromobiļu īpašnieki lielāki piesārņotāji

Elektrības darbinātu automašīnu īpašniekiem patīk padižoties ar vides apziņu un dabai draudzīgiem pārvietošanās paradumiem. Taču Somijas zinātnieku pētījums sarūpējis pārsteidzošus rezul...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?