Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Iepazīstiet Bocksbeutel

Ja ciemakukulī aiznesīsit vīnu no Vācijas Frankenes reģiona, uzmanību jums pievērsīs pilnīgi noteikti. Tās īpašās zaļās, resni apaļīgās un saplacināti formīgās pudeles dēļ. Nu, ko tad tu tur atnesi? Liķieri? Kādu nezināmu Austrumeiropas šņabi? Vai varbūt «mocartiņu»? To liķieri, kuru līdzīgas formas pudelē ar Mocarta ģīmetni un etiķeti vācu valodā Zalcburgā var nopirkt uz katra stūra.

Nē, tas nav «mocartiņš». Nav arī liķieris vai šņabis. Tas ir Bocksbeutel. Īpaša pudele, kuru saskaņā ar Vācijas likumiem var lietot tikai Frankenē (un vēl dažos Bādenes reģionos). Ja uz jūsu galda ir nonākusi zaļā un saplacināti apaļīgā Bocksbeutel, pastāv liela varbūtība, ka jūsu priekšā būs visaugstākās kvalitātes vīns. Vēl XVIII gadsimtā šīs formas pudeles ieviesa tieši ar šādu domu - lai izceltu labas kvalitātes vīnus. Kopš tā laika Frankenes vīni saglabājuši savu īpašo atšķirības zīmi, apceļojuši visu pasauli un nonākuši arī Rīgas veikalos.

Lai nokļūtu Frankenē, jālido uz Frankfurti pie Mainas un jādodas kādus 100 km austrumu virzienā. Ja gribat nokļūt pašā Frankenes centrā, brauciet līdz Vircburgai. No turienes nebūs īpaši tālu jāmeklē arī divi šīs slejas varoņi - divi augstākās kvalitātes vīna dārzi Wᅢᄐrzburger Abtsleite un Randersackerer Marsberg. Abi atrodas salīdzinoši blakus, katrs nedaudz vairāk nekā 30 ha platībā ar skaistām dienvidrietumu un dienvidaustrumu nogāzēm. Līdzīgi kā Mozelē un citos Vācijas reģionos, arī Frankenes labākie vīna dārzi ir stāvi un pat ļoti stāvi. Abtsleite stāvums sasniedz 45%, bet Marsberg var lepoties ar 65% maksimālo kāpumu. Kā labi saprotat, runa ir par vīna dārzu, kas šādā stāvumā ir jākopj, jākultivē un galu galā kur rudenī ar rokām jānovāc raža. Pamēģiniet iedomāties, cik viegli (grūti) to izdarīt. Tas, protams, padara šos vīnus un to stāstus vēl atraktīvākus.

Bet atgriežamies pie vakariņu galda. Bocksbeutel ir tikai viens no Frankenes pārsteigumiem. Silvaner ir otrs. Austrijas izcelsmes vīnogu šķirne, kas savu slavu visvairāk ieguvusi tieši Frankenē. Varētu pat teikt, ka Frankenes Silvaner, kas nācis no augstākās kvalitātes vīna dārza un saliets Bocksbeutel, ir pilnīgi obligāts piedzīvojums visiem vīna mīļotājiem.

Weingut Schmitt's Kinder, Randersackerer Marsberg 2005, Frankene, Vācija

Baltvīns ļoti nopietnā vecumā (6 gadi lielākajai daļai pasaules baltvīnu nebūtu pa spēkam) un ļoti labā formā. Ar nedaudz dzintaraina brieduma pazīmēm krāsā, veselīgiem gatavu augļu aromātiem un garšām, pilnmiesīgs un apaļīgs kā pati pudele, tomēr ar izteiktu minerālīgu mugurkaulu, ko acīmredzami ietekmējusi izcilā vīna dārza augsne - t.s. muschelkalk jeb molusku kaļķakmens. Izcilnieks ar lielisku stāstu. Ja servēsiet šo draugiem, stāstiet gan par Bocksbeutel, gan Silvaner, gan, protams, Schmitt's Kinder, kas ir ļoti sens un mazs ģimenes uzņēmums, kurš aprūpē tik vien kā 16 ha vīnogulāju.

Bᅢᄐrgerspital, Wᅢᄐrzburger Abtsleite 2010, Frankene, Vācija

Lai gan Abtsleite vīna dārza raduraksti varbūt nav tik izcili kā Marsberg, tomēr Bᅢᄐrgerspital pamatoti uzskata par vienu no Vācijas labākajiem vīna dārziem. Ja vēlaties nobaudīt Silvaner jaunībā un ja vispār esat jauneklīgu vīnu piekritējs/-a, tad šis vīns būs īstais. Ar svaigu ziedu un dārzeņu garšām un aromātiem, kā arī to pašu minerālīgo piegaršu kā Marsbergam. Kā radīts atvasarai. Un lai jūs nekādā gadījumā nebiedē pudeles forma un skrūvējamais korķis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?