Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Ieroča nēsātājiem - arī psihologa pārbaudi

Ārsti un psihologi ir vienisprātis, ka nepieciešams padarīt stingrāku ieroču atļauju izsniegšanas kārtību, pretendentiem uz ieroci nosakot arī psihologa pārbaudes un biežāk kontrolējot jau esošos ieroču saimniekus. Šis jautājums aktualizējies pēc gadījuma, kad konfliktā par uzvedību kinoteātrī tika nogalināts cilvēks.

Valsts SIA Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs Psihiatriskās palīdzības dienesta vadītāja p. i. Iveta Ķiece norāda - jaunajā Ieroču un speciālo līdzekļu aprites likumā teikts, ka ieroču atļauju izsniedz uz nenoteiktu laiku. Pēc viņas domām, atļauja būtu izsniedzama uz noteiktu laiku, taču īsāku par pieciem gadiem. Vajadzētu arī noteikt, ka ieroču atļauju aizliegts izsniegt ne tikai personām, kam ir bijuši psihiski traucējumi, bet arī personām, kurām var prognozēt, ka traucējumi varētu rasties nākotnē.

Ārste uzskata, ka obligāti būtu nepieciešams arī psihologa slēdziens. «Ir klīniskie psihologi, kas lieto psiholoģiskos testus, kuros pārbauda cilvēka uztveri, reakciju un emocijas. Pašlaik pastāv tāda kārtība - ja psihiatram ir šaubas par cilvēku, sasauc triju psihiatru konsiliju, kas daudziem nepatīk. Konsilijs var nolemt, ka nepieciešams psihologa slēdziens, taču cilvēks var aiziet uz citu medicīnas iestādi un tā izvairīties no psihologa,» stāsta I. Ķiece.

Psihiatrs Rolands Ivanovs uzsver - jo biežāk psihiatrs redz ieroču atļaujas īpašnieku, jo labāk. Viņš iesaka arī izveidot vienotu psihiski slimo cilvēku datu bāzi, lai nebūtu situācijas, ka cilvēks ir psihiatriskajā uzskaitē Rīgā un, to zinot, dodas pēc atļaujas, piemēram, uz Ventspili. Pirmajā vizītē cilvēks, ja vien ir vēlēšanās, var noslēpt savus psihiskos traucējumus, tāpēc būtu lietderīgi ārstam ar pretendentu uz ieroču atļauju tikties vismaz divreiz.

Juridiskā psiholoģe Veronika Semenkova, kura ikdienā strādā ar melu detektoru, veicot poligrāfa ekspertīzes, un ir arī strādājusi policijā, norāda, ka diemžēl ieroču atļauju sistēmā policijā nopietna psiholoģiskā izvērtēšana nenotiek. «Ar psiholoģiskiem testiem iespējams noskaidrot cilvēka agresijas līmeni un veidus, kā viņš risina konfliktus. Būtu pat vērts katru ieroču atļaujas īpašnieku pārbaudīt ne retāk kā reizi gadā, jo cilvēka psihiskais stāvoklis dzīves laikā mainās, piemēram, spēcīgu pārdzīvojumu ietekmē,» skaidro V. Semenkova. Viņa novērojusi, ka uz atļauju nereti pretendē ne vien cilvēki, kam ierocis vajadzīgs drošībai, bet arī par sevi nepārliecināti, demonstratīvi cilvēki, kuri tiecas būt uzmanības centrā, vēlas dominēt, viņiem raksturīgi uzmācīgi stāvokļi. Svarīgi ir arī noskaidrot, kas slēpjas vesela cilvēka psihē, kas formē viņa uzvedību, norāda V. Semenkova.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?