Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Iestājas par Ls 8 pabalsta saglabāšanu

Ģimenes valsts pabalsts jāsaglabā arī nākamajā gadā un jānodrošina bērnudārzu pieejamība - tās bija galvenās prioritātes, par kurām ceturtdien vienojās premjera Valda Dombrovska (V) vadītā Demogrāfisko lietu padome, kura apsprieda demogrāfiju veicinošus pasākumus. Par to, cik lielā mērā priekšlikums saglabāt ģimenes valsts pabalstu saistās ar nākamā gada budžetu, finanšu ministra Andra Vilka (V) preses sekretāre Aiga Aizpuriete norāda - tikko nomainīts budžeta sagatavošanas grafiks, tādēļ pašlaik ir par agru runāt par konkrētiem konsolidācijas apjomiem un konsolidācijas pasākumiem.

Premjers arī izteicās, ka Labklājības ministrijai (LM) būs jāpiedāvā risinājumi, kā diferencēt šī pabalsta saņemšanu atkarībā no ģimenes labklājības līmeņa. Pašlaik valsts ģimenēm par bērna audzināšanu no viena līdz 15 gadu vecumam izmaksā ģimenes valsts pabalstu astoņus latus. V. Dombrovskis arī norādīja: «Pieaicinot pašvaldību pārstāvjus, turpināsim diskusiju par to, no cik gadu vecuma bērnam obligāti jānodrošina bērnudārzs.» Viņš arī pauda atbalstu priekšlikumam jau no nākamā gada daudzbērnu ģimenēm nodrošināt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides. Labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) savukārt sacīja, ka varētu nodrošināt bērnudārzu bērniem jau no pusotra gada vecuma.

Jau vēstīts, ka valdība uzdeva LM līdz 22. augustam izstrādāt un iesniegt izskatīšanai koncepciju par ģimenes valsts pabalsta turpmāko izmaksu no nākamā gada 1. janvāra. LM izstrādāja četrus iespējamos reformas risinājumus. Pirmais - palielināt iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) atvieglojumu par apgādībā esošu bērnu no 70 latiem mēnesī līdz 102 latiem mēnesī un ģimenes valsts pabalstu - astoņus latus - piešķirt trūcīgajām ģimenēm. Otrais variants - palielināt IIN, taču pārtraukt izmaksāt ģimenes valsts pabalstu. Atbalstu trūcīgām ģimenēm ar bērniem tad sniegtu tikai pašvaldību sociālā atbalsta ietvaros. Trešais variants - pabalsts attiektos tikai uz trūcīgajām ģimenēm, un par katru bērnu piešķirtu vienāda apmēra ģimenes valsts pabalstu - 16 latu mēnesī. Ceturtais variants - saglabāt pašreizējo pabalsta sistēmu, taču pabalstu diferencēt atkarībā no bērnu skaita ģimenē. Par otro bērnu ģimenē pabalsts būtu divas reizes, bet par trešo un nākamajiem bērniem - trīs reizes lielāks nekā par pirmo bērnu. LM priekšlikumus pēc pāris nedēļām skatīs valdība.

Demogrāfisko lietu padomē ir pārstāvētas gan valsts iestādes, gan nevalstiskās organizācijas, tās mērķis ir veicināt vienotu valsts demogrāfiskās politikas izveidi un koordinēt tās īstenošanu visos valsts institūciju līmeņos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Met ko mezdams, apdomā galu

Ik pa laikam Latvijā veiktajās aptaujās kā vislielākais vides drauds tiek minēti tieši atkritumi dabā. Esam aktīvi dažādu talku un atkritumu vākšanas akciju dalībnieki, un tieši atkritumu šķiro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?