Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Iestrēdzis telpā

Sandras Norbīnas izstādē ļoti gribas tikt iekšā, bet tas ir grūti. Lai saglabātu intrigu, nerakstīšu, kas traucē to darīt. Kā jau allaž, mazā Krāmu ielas galerija Supernova ir sarīkojusi izstādi, kas raisa domas un konfrontē apmeklētāju - arī fiziski. Reti kad viens objekts saviļņo kā Norbīnas darbs Un dzīve stāvēja malā - personīgi idejas līmenī pat vairāk nekā hrestomātiskais Dišāna pisuārs, ja runājam par sadzīves priekšmetiem mākslas kontekstā.

«Šis darbs grozās ap ideju, ka cilvēks vēlas attīstīties, teiksim, garīgi, viņam ir daudz enerģijas un gribas, taču ārējie apstākļi to apstādina,» stāsta māksliniece. S.Norbīnas «žanrs» - skulpturālas instalācijas, kas tiek veidotas attiecībā pret telpas arhitektūru. Nosaukums Un dzīve stāvēja malā (aizgūts no zviedru dzejnieka Bruno Eijera dzejoļa) norāda, ka mēs dzīvojam mūsu dzīvi, bet mums allaž ir paralēlas domas tam, ko mēs darām. Mēs varbūt gribam ko citu vai arī domājam nevis par tagadni, bet par rītdienu vai pat nākamo gadu.

Arī citi S.Norbīnas darbi ir par telpu un attīstības robežām. Piemēram, darbs Latoum, kurā no sienām izbirusi milzu masa ar pelēkiem izolācijas materiāliem. «Tajā darbā es vēlējos savā veidā izgriezt uz āru sienas. Vispār vēlos izaicināt telpu,» uzsver S.Norbīna, kuras darbi ir sadarbība starp mākslinieci, telpu un materiālu. «Es mēģinu telpu redzēt caurspīdīgu. Reizēm es domāju, ka siena telpā ienāk no augšējā stāva vai pagraba, ka tas ir kā cita turpinājums. Mana ideālā telpa ir kā balta, tukša lapa.»

Iedvesma darbiem nāk no dzīves pieredzes: «Tas nāk no manas izaugsmes. Es uzaugu ļoti šaurā istabā, jutos ieslēgta. Šobrīd es tā vairs nejūtos.» Sandrai, piemēram, ir šāds darbs - starp divām ēkām iestrēgusi glābšanas laiva. «Tajā es domāju par cunami, par lietām, kas ir ieķērušās kokos. Ne vienmēr ir tikai viens risinājums. Reizēm vienkārši jāpieņem, ka lietas atrodas dīvainos stāvokļos - kā laiva starp divām ēkām.»

Lielus objektus S.Norbīna sāka veidot pēc Mākslas akadēmijas beigšanas Tronheimā Norvēģijā - zemē, kuru tāpat kā viņas darbus raksturo lieli plašumi, taču sarežģīta topogrāfija. «Ja es iestātos akadēmijā Stokholmā, iespējams, turpinātu ar glezniecību. Tronheimā bija ļoti plašas projektu telpas un darbnīcas. Tur bija iespēja ekspansijai,» viņa atceras. Kopš tā laika Sandra ir apmetusies Oslo, kur zviedri ir lielākā iebraucēju grupa. Mākslinieces darbnīca ir milzīga telpa Oslo slavenā rātsnama 13.stāvā - viņa kopā ar kolēģi piedalījās konkursā un saņēma tiesības šo telpu par velti izmantot divus gadus.

Vai Sandra savos darbos domā primāri konceptuāli, neakcentējot skaistumu? «Es domāju, ka strādāju ar skaistumu. Piemēram, pelēkā izolācijas materiāla masa darbā Latoum ir īsti depresīva, bet arī ļoti skaista. Man patīk klīst pa industriālām teritorijām un rūpnīcām. Arī sapresēti atkritumi var būt skaisti. Nepateikšu, kāpēc.» Droši vien sajūtu līmenī - tāpat kā Norbīnas darbs Supernovā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Māksla

Sandras Norbīnas personālizstāde Un dzīve stāvēja malā
Galerijā Supernova līdz 12.III

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?