Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Igaunija gaida zaļo gaismu eiro ieviešanai

Igaunija trešdien uzzinās, vai Eiropas Savienības institūcijas ir gatavas atbalstīt Igaunijas ilgi loloto nodomu par eiro ieviešanu. Ja lēmums būs pozitīvs, Igaunija jau nākamā gada 1. janvārī varētu kļūt par 17. valsti, kas pievienojusies eirozonai.

Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Centrālā banka (ECB) trešdien paziņos, vai Igaunija ir paveikusi visus mājasdarbus, kas apliecinātu tās gatavību eiro ieviešanai. EK prezidents Žozē Manuels Barrozo ļāvis noprast, ka lēmums būs pozitīvs, jo Igaunija izpildījusi visus nepieciešamos kritērijus.

Krīze nav šķērslis

Tiesa gan, lēmums par Igaunijas gatavību eiro ieviešanai tiks paziņots ļoti nepiemērotā laikā, kad Grieķijas finanšu problēmu dēļ palielinājušās šaubas par visa eiro projekta nākotni. Nav šaubu, ka dažas ES dalībvalstis gribētu atlikt jaunu valstu pievienošanos eiro klubam, kam vispirms būtu jātiek galā ar savām problēmām. Tādēļ, iespējams, EK un ECB lēmums būs balstīts ne tikai uz ekonomiskiem, bet arī uz politiskiem apsvērumiem.

Nordea bankas ekonomists Andris Strazds gan uzskata, ka politiski motivēts nē Igaunijas dalībai nav gaidāms, drīzāk jau otrādi. «Ņemot vērā Grieķijas parādu krīzi, eirozonas vadošās valstis vēlēsies parādīt, ka spēj risināt pašreizējo krīzi un tic eirozonas nākotnei. Grūti iedomāties labāku signālu tirgum kā jaunas dalībvalsts uzņemšanu, kura izpildījusi visus iestāšanās kritērijus,» spriež A. Strazds.

Igaunijas amatpersonas lepojas, ka, par spīti ekonomikas krīzei, izdevies izpildīt visus eiro ieviešanai noteiktos Māstrihtas kritērijus. Igaunijas finanšu rādītāji patiesībā ir daudz labāki nekā daudzām eirozonas valstīm. Budžeta deficīts ir 2,4% no iekšzemes kopprodukta (atļautā robeža ir 3%), valsts parāds ir piecreiz mazāks par atļautajiem 60% no kopprodukta. Aprīlī palielinājusies inflācija, tomēr eksperti uzskata, ka tas netraucēs ieviest eiro. 2006. gadā tieši inflācijas līmenis, kas bija nedaudz lielāks par normu, kļuva par ieganstu, kādēļ tika noraidīta Lietuvas prasība par pievienošanos eiro. Taču pašlaik gandrīz neviena no esošajām eiro zonas valstīm nepilda Māstrihtas kritērijus, tādēļ Igaunijas noraidīšana būtu ļoti divkosīgs lēmums.

Simbolisks solis

ES amatpersonu aprindās izskanējušas runas, ka eiro ieviešanas kritērijus varētu padarīt stingrākus, lai novērstu negatavu valstu pievienošanos eiro zonai. Šīs runas izraisījušas Igaunijas līderu sašutumu. «Noteikumus nevar mainīt spēles vidū,» uzsver Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Igaunijā atbalsts eiro ieviešanai nebūt nav vienbalsīgs, jo daudziem ir bažas, ka tas izraisīs dzīves dārdzības pieaugumu. «Es nezinu, vai no tā būs kāds labums. Esmu pārāk vecs, lai apgūtu jaunu naudu. Baidos, ka viss kļūs vēl dārgāks,» aģentūrai Reuters stāsta Pērnavas pensionārs Aino Sārs.

Igaunijas ekonomisti uzsver, ka eiro ieviešana veicinās investīciju pieplūdumu un samazinās valūtas riskus. Tas būtu arī politiski svarīgs solis, jo simbolizētu Igaunijas pievienošanos Eiropas turīgāko valstu saimei. Zīmīgi, ka šonedēļ Igaunija saņēmusi uzaicinājumu pievienoties arī pasaules attīstītāko valstu organizācijai OECD.

ES galīgais lēmums par Igaunijas uzņemšanu eiro zonā gaidāms jūnijā vai jūlijā. Pazīstamais igauņu politiķis Marts Lārs ir pārliecināts, ka tas būs pozitīvs; viņš pat publiski apzvērējis, ka pretējā gadījumā nodzīs savu bārdu. Domājams, ka M. Lāra slavenā bārda paliks neskarta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?