Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Industriāli atturīga vai barokāli grezna?

Metropolitēna opera Ņujorkā apsver iespēju nākamajā sezonā atjaunot slavenā itāļu režisora Franko Dzefirelli Dž.Pučīni operas Toska uzvedumu, kas teātra repertuārā būs līdzās pretrunīgi vērtētajam Toskas jauniestudējumam aktuālā šveiciešu režisora Lika Bondī lasījumā.

Skatītāju iemīļotā Dzefirelli Toskas versija, kas Metropolitēna operā debitēja 1985.gadā, bija grezni reālistiska - uz skatuves bija «restaurēti» Romas interjeri un ievērojamākās vietas, kur notiek operas darbība. Barokālā luksusa vietā Bondī piedāvāja principiāli citu scenogrāfiju - laikmetīgi monumentālu, industriāli atturīgu un «emocionāli vēsu». Lai gan vizuāli izrāde izskatījās mūsdienīga, tās būtība bija ļoti tradicionāla - bez negaidītiem pavērsieniem un «kriminālām» režijas izvirtībām, taču kritiķi secināja, ka izrādes veidotāja rokraksts šajā darbā nav konceptuāli konsekvents.

L.Bondī Toskas interpretācija pērn septembrī atklāja Metropolitēna operas 126.sezonu. Jauniestudējums tika izsvilpts, kritiķu vērtējums bija nelabvēlīgs (kritiķi režisoram aizrādīja, ka izrādē viņš atkāpjas no «tradicionāliem norādījumiem», kas doti Toskas libretā). Teātra vadība mēģināja aizstāvēt šo uzvedumu: Metropolitēna operas muzikālais vadītājs diriģents Džeimss Levains salīdzināja Bondī Tosku ar Hičkoka trilleri. Savukārt opernama direktors Pīters Gelbs paziņoja, ka rudenī visas biļetes uz Toskas izrādēm bija izpārdotas un tikpat labi notiek biļešu pārdošana uz izrādēm pavasarī. Jauno Tosku tiešraidē no Ņujorkas oktobrī varēja noskatīties kinoteātrī Parex Plaza; titullomu atveidoja spožais Somijas soprāns Karita Matila, Kavaradosi lomu - Argentīnas tenors Marselo Alvaress.

Populārākās itāļu operas - tādas kā Toska, Turandota un Madama Butterfly - ir Metropolitēna operas svarīgākais ienākumu avots. Iespējams, 2010.-2011.gada sezonā uz pasaules lielākā operas teātra skatuves atgriezīsies Dzefirelli pompozais iestudējums. Galīgais lēmums būs zināms jau drīz - februāra beigās teātris izziņos nākamās sezonas programmu. P.Gelbs uzsver, ka Dzefirelli izrādes iespējamā reanimācija nav saistīta ar kritiķu atsauksmēm par Bondī Tosku. «Mēs paliekam uzticīgi Bondī Toskai. Vienīgais iemesls, kāpēc varam ieviest izmaiņas repertuārā, ir loģistika un grafiku saskaņotība,» viņš piebilst. Bondī Toskas dekorācijas teātra aizskatuves telpās aizņem daudz vairāk vietas nekā Dzefirelli Toskas dekorācijas. Nākamajā sezonā Metropolitēna opera iestudēs R.Vāgnera Nībelunga gredzenu, ko veidos leģendārais režisors Robērs Lepāžs no Kanādas. Ar Nībelunga gredzena scenogrāfiju teātra aizskatuvē vienlaikus varēs «sadzīvot» tikai Dzefirelli Toska.

Pats Franko Dzefirelli nav sajūsmā par Liku Bondī: nesen itāļu režijas grands nosauca jaunāko kolēģi par «trešās šķiras» režisoru. Dzefirelli stāstīja, ka viņam zvanījuši vairāki Metropolitēna operas garantu biedrības pārstāvji, lai informētu par viņa iestudējuma gaidāmo atgriešanos uz skatuves. Režisors sacīja, ka «loģistikas problēma» ir «tikai iegansts, aizbildināšanās»: «Teātris ir sapratis, ka ir paveicis kaut ko briesmīgu.» Operas vadība šim viedoklim nepiekrīt, taču P.Gelbs atzīst: «Dzefirelli Toska ir viens no mūsu izcilākajiem vēsturiskajiem iestudējumiem, uz kuru fiziski ir ļoti patīkami skatīties.»

Metropolitēna operas direktors Pīters Gelbs vēlas piesaistīt teātrim jaunus skatītājus: viņš uzņēma kursu uz pievilcīgu, muzikāli augstvērtīgu teatralizētu iestudējumu piedāvājumu. Par šīs sezonas veiksmi Metropolitēna operā kritiķi pasludināja Leoša Janāčeka pēdējās operas No mirušo nama iestudējumu franču režisora Patrisa Šero versijā. Tiek slavēts arī britu režisora Ričarda Eira Karmenas uzvedums, kurā galveno lomu dzied Elīna Garanča. Vairākas jaunas, intriģējošas izrādes gaidāmas pavasarī. Piemēram, Dž.Verdi operu Atila iestudēs režisors Pjērs Audi, tērpus un scenogrāfiju veidos modes nama Prada vadītāja Miuča Prada un arhitekti Žaks Hercogs un Pjērs de Merons. D.Šostakoviča operas Deguns režija uzticēta māksliniekam Viljamam Kentridžam no Dienvidāfrikas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?