Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Instrumentu prelūdija lielkoncertam Arēnā

Šis nav koncerts - otrdienas, 30. augusta, vakarā no nelielās, apaļās skatuves Sapņu fabrikas centrā vairākkārt atkārtoja Instrumentu balss Shipsi. Divus gadus mūziķi kacināja fanus, dodot pa vienai dziesmai ik pāris mēnešos, paguva pat sarīkot pilnībā izpārdotus koncertus, visbeidzot paziņoja, ka dodas ierakstīt albumu Īslandē. Rezultāts ir pārliecinošs - Tru ir iespēja stagnējošajai Latvijas popmūzikai gūt jaunu elpu. Turklāt pandas neapstājas - 10. decembrī Instrumenti uzstāsies Arēnā Rīga, turpinot lielisko tradīciju lielkoncertos pulcēt pašmāju mūziķu cienītājus.

Visa kā daudz

Taču, kas īsti ir Tru? «Izmantojam to, kas mums ir,» par albuma nosaukumu prezentācijas pasākumā apgalvoja Shipsi. (Kāds būs nākamais? Sin? Menti?) Pārskatot Tru dalību ņēmušo mūziķu sarakstu, skaidrs, ka InsTRUmentiem visa kā ir patiešām ļoti daudz. Ne tikai muzikālo ideju - to realizēšanā piedalījusies vesela zvaigžņu komanda, kas pārstāv vairākus muzikālos stilus un mūziķu paaudzes. Ja jāmeklē īstais vārds, piemērotākais apzīmējums Tru skanējumam ir eklektika - skan burleskas cienīgi klavieru solo, Īslandes vilnis, industriālās mūzikas iezīmes, tautas instrumenti, elektronikas cilpas, izmantotas akadēmiskās mūzikas iespējas un vokālie akcenti. Tru tiešām ir daudz. Lai arī lielu daļu kompozīciju klausītāji jau iepazinuši, vairākām piešķirts jauns skanējums, un, kā varēja pārliecināties «ne - koncertā», versiju iespējas vēl nav izsmeltas. Tāpēc pat netraucē, ka puse albuma jau gandrīz par biežu dzirdēta gan EP Pandemia formātā - Virgin America pasažieriem pazīstamā Life Jacket Under Your Seat, romantiskās Zemeslodes un citas, kas guvušas jaunu elpu, - gan atsevišķos singlos. Albums tiek atklāts ar Medicine - melodiju, kas lielākoties sastāv no skaņu pieskārieniem, cilpām un elpas ievilcieniem, lai attīstītos ar pietiekami pazīstamās Born to Die izmisīgu, vienlaikus atturīgu alku pilnajām pasāžām, kas ļauj padomāt, ka pavisam netālu stāvējuši briti Hurts. Viens no Tru vērtīgākajiem raksturlielumiem ir Lie Down - industriāli ritmi, vienmuļi sampli, kas pamazām izaug līdz plašai melodijai, kurā spokainu noskaņu uzbur plaši Tima Bērtona līdzgaitnieka Denija Elfmena cienīgi klavieru akordi. Līdzīgās noskaņās veidota The Time Is Now, ko noslēdz dūdu un bungu grupas Auļi un pagānmetāla apvienības Skyforger dūdinieka Kaspara Bārbala pārlaicīgs solo. Tru uz priekšu dodas galopā, ar kāpumiem un kritumiem, traģiski ironiskas iespēles mijas ar emocionālām atelpām, vienojot blīvu paklājiņu pandu dejām mēnessgaismā. Jā, pandas joprojām nekur nav pazudušas - lai arī «paši galvenie instrumenti» Shipsi un Reynsi jau labu laiku vairs sejas neslēpj, pavadošais sastāvs ir rēgains pandu un gandrīz pandu orķestris. Taču - tā pa īstam paša galvenā nav. Citējot mūziķus: «Instrumenti - tas ir par to, ka cilvēki paņem signālu no augšas un grib to transponēt jebkurā formā - to pārvērš par darbu, kas citus priecē vai skumdina.» Signāliņus saņēmuši arī dizaineri Mare & Rols, noslīpējot mūziķu tēlu - galvenais muzikālo ideju autors Reynsi attāli atgādina tērpu mākslinieku Džonu Galjāno, savukārt otrs biedrs nāk baltā kreklā un atrotītās ūziņās. Citi signāli pienākuši Miķelim Baštikam, kurš ļāvis mūzikai būt pašam galvenajam gleznotājam albuma noformējumā. Bet galvenais jau ir skaņa. Un instrumenti nevar būt instrumenti, ja neskan!

Pēdējie romantiķi?

Kompozīcija Peace apvieno kretīnu deju cienīgus rifus (šīs dziesmas tapšanā piedalījies Latvijas rokmūzikas metrs Juris Kulakovs) un pasaules vērtīgākās atziņas - tekstā izmantotas dao meistara Daodedzin autora Laodzi pirms pāris tūkstošiem gadu radītās sentences par mieru: «If there is to be peace in the world/ There must be peace in the nations…» Grodi izskan Pieturi mani sev klāt, viena no emocionāli piesātinātākajām, patiesākajām un elpu aizturošākajām kompozīcijām. Nav nejaušība, ka šoreiz teksts savijas pat ļoti latviski - nenoliedzami tajā iekodēta arī neliela deva dzimtās sajūtas, veikli savienota ar kosmopolītisma garšu. Vismaz man mierīgi varētu iestāstīt, ka pie šīs dziesmas roku rokā strādājuši Imants Kalniņš un industriālās elektronikas karalis Trents Reznors. Vai tiešām paši pēdējie romantiķi? Turpinājumā eksistenciāli skaudri tiek iezīmēta cilvēka būtības pamatnostādne - Pilnīgi viens -, taču, neskaitāmās virāžās atkārtojot šo frāzi, pamazām nākas apšaubīt dvēseles kliedziena patieso dabu. Farss? Un, lai galīgi sajauktu uzticamajiem faniem jeb, kā intervijā izteicies Shipsi, cieto iežu ventilatoriem galvu, «slēptā ieraksta», pārsteiguma dziesmas Lie Down noir stilistikas akordiem pēkšņi pievienojas Gustavo, sev raksturīgajā garā skandējot ar visu iepriekš dzirdēto nesaistītas rīmes. Draudzīgs un laikmetīgs žests.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?