Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Interneta pirātisma apkarošanā vārgi panākumi

Par spīti Eiropas Savienības un ASV tiesībsargājošo iestāžu amatpersonu kaujinieciskajiem solījumiem «izravēt» interneta pirātisma nezāles un beidzot ieviest kārtību digitālās produkcijas lauciņā, ar vārdu pārvēršanu darbos īsti nesekmējas. Pētījumi rāda, ka pasaulē vidēji seši no katriem desmit programmu eksemplāriem tiek iegūti nelegālā ceļā, jaunattīstības valstīs pirātisko programmu īpatsvars pārsniedz 90%.

Cīņā pret nelegālo failu apmaiņu internetā tiek izmantoti aizvien jauni ieroči. Piemēram, Francijā 2010. gada 1. janvāri stājās spēkā likums, kas paredz ar tiesas spriedumu atvienot interneta pieslēgumu tiem cilvēkiem, kurus pieķer zagtu programmu apmaiņā. Tomēr izskatās, ka šis soda mērs nav bijis pietiekami biedējošs, jo pirmajos mēnešos pēc likuma stāšanās spēkā pirātisma apjomi šajā zemē pieauguši par trim procentiem.

Francijā joprojām ir augstākais interneta pirātisma līmenis attīstītajā pasaulē. Šeit 42% no visām programmām ir zagtas. Salīdzinājumam - Lielbritānijā un Vācijā pirātiskās produkcijas īpatsvars ir attiecīgi 26% un 27%, ASV - 20%. Tas Francijas budžetam ik gadu «nozog» vairāk nekā divus miljardus eiro, ziņo laikraksts The Times.

«Microsoft pelna miljardus. Tas var atļauties pazaudēt dažus eiro šur vai tur,» sarunā ar laikrakstu La Charent Libre saka kāds francūzis, kurš neslēpj, ka viņa datorā tikpat kā nav licencētu programmu, tāpēc savu vārdu neatklāj. Viņš ir pārliecināts, ka pirātisma problēmas nebūtu, ja satura radītāji nebūtu tik alkatīgi. «Kādēļ katram tīnim pēc divu dziesmu nodziedāšanas jākļūst par miljonāru?» piebalso viņa draugs Alekss.

Stingrs likums jau pieņemts Īrijā, un arī Anglija ir gatava tādu ieviest, taču vēl nogaida, lai redzētu, kā rīkosies citas dalībvalstis. Šajās valstīs pirātisms vēl puslīdz tiek apkarots, savukārt Bulgārijā, šķiet, par to nevienam galva nesāp. Balkānu zemē ir augstākais pirātisma rādītājs ES - tur aptuveni 60% no visām programmām un mūzikas ierakstiem ir nelegālas izcelsmes, ziņo Starptautiskās Ierakstu industrijas federācijas Eiropas nodaļa. Tas, protams, ir nieks salīdzinājumā ar Armēnijas 93%. Federācija aplēsusi, ka pirātisma dēļ izklaides nozarē visā ES likvidēti simt tūkstoši darbvietu un ap 2015. gadu darbu būs zaudējuši 1,2 miljoni cilvēku.

Dienvideiropas iedzīvotāji pret pirātismu izturas tikpat viegli kā austrumeiropieši. Tur failu apmaiņa kļuvusi teju par nacionālās kultūras sastāvdaļu, un oficiālajiem mūzikas un filmu izplatītājiem smagi klājas gan Spānijā, gan Portugālē, gan Itālijā. Spānijā no 12 tūkstošiem videoierakstu veikalu, kas darbojās 2003. gadā, pirms diviem gadiem bija palikuši vairs tikai trīs tūkstoši, ziņo Los Angeles Times. Pat Lielbritānijā ik gadu nelikumīgi tiek iegūts vairāk nekā miljards dziesmu, nopirkts - 370 miljonu.

«Viņi uzskata, ka internetā visam jābūt par brīvu,» aģentūrai AP failu mainītāju vispārējo noskaņojumu atklāj izmeklētājs Olivjē Bogerts, kurš specializējas interneta «ļaundaru» tvarstīšanā.

Eiropas Parlamenta deputāti šoruden apstiprināja ierosinājumu bargāk vērsties pret pirātiem. Dokumentam vēl nav likuma spēka, taču tas apliecina virzību uz stingrāku uzraudzību. Taču lietotājus nesatrauc ne regulārie aresti, ne reālie cietumsodi, kas 2009. gadā tika piespriesti un nupat apelācijā paturēti spēkā skaļajā prāvā pret failu apmaiņas lapu Pirate Bay Zviedrijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?