Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Īrija plāno palielināt banku atbildību

Īrijā strādājošās bankas un hipotekāros kredītus izsniedzošās iestādes būs spiestas atpirkt no finansiālās grūtībās nonākušajiem klientiem viņu mājokļus un viņiem tos izīrēt par pieņemamu samaksu, ja valdība apstiprinās šo jaunās programmas punktu. Tādējādi vēl viena Eiropas Savienības dalībvalsts līdzās Latvijai nopietni apsver domu būtiski palielināt banku atbildību par neapdomīgo kreditēšanu.

Priekšlikumu uzlikt kredītu izsniedzējiem pienākumu parūpēties par kredītņēmēju likteni iesniegusi Īrijas Zaļo partija. Tas paredz, ka aizdevēji būs spiesti atpirkt nekustamo īpašumu, ja klients vairākus mēnešus nespēs savākt naudu ikmēneša maksājumam. Turklāt naudas devējiem nāksies norakstīt lielu daļu no sākotnējās aizdevuma summas. Pēc tam kredītiestādei būs jāizīrē mājoklis bijušajam saimniekam par tādu cenu, kas būs ievērojami mazāka par kredīta ikmēneša maksājumu. Ar īres maksu īpašumu zaudējušais klients pamazām atdos bankai parādu.

Šis ir tikai viens no priekšlikumiem, kā Īrijas valdība plāno palīdzēt saviem iedzīvotājiem pārvarēt krīzi, laikrakstam Irish Independent pastāstīja Īrijas komunikāciju ministrs Īmons Raiens. Zaļo partija iedvesmu guvusi no ASV prezidenta Baraka Obamas idejām. Arī Ziemeļamerikas valstī grūtībās nonākušajiem kredītņēmējiem tiek samazināts mēneša maksājums un dota iespēja atbrīvoties no īpašuma, nepaliekot parādā bankai «uz mūžu».

Zaļo partijas ierosinājumi iekļauti jaunajā valdības programmā, kas tiek veidota, lai saglābtu valdošo koalīciju. Partijas biedru lēmums palikt koalīcijā novērsis pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu.

Priekšlikumi vēl nav izstrādāti līdz galam, tomēr tiek prognozēts, ka daži ierosinājumi noteikti tiks apstiprināti. Piemēram, tiem kredītņēmējiem, kuriem ienākumu samazināšanās dēļ kredīta mēneša maksājums paņem vairāk nekā 40% no algas, tas tiks samazināts tik daudz, lai nepārsniegtu trešdaļu no ikmēneša ienākumiem.

Lai viss trieciens nebūtu jāuzņemas tikai bankām, arī valsts piešķirs līdz tūkstoš eiro mēnesī to kredītu atmaksai, kuru ņēmēji iekūlušies grūtībās.

Šogad Īrijā jau atņemti 138 mājokļi un maksājumus kavē ap 14 tūkstošiem kredītņēmēju, ziņo aģentūra Bloomberg.

Tiek lēsts, ka nākamgad no hipotekāro kredītu atmaksāšanas un līdz ar to no mājokļa varētu atteikties līdz 35 tūkstošiem Īrijas iedzīvotāju, ja nekustamā īpašuma cenas turpinās samazināties. Lai arī Īrijas Banku federācija apsolījusi nākt pretī katram kredītņēmējam, valsts valdība nevar atļauties ignorēt draudīgo situāciju.

Pagājušonedēļ Latvijas valdība ierosināja ierobežot banku iespējas piedzīt līdzekļus no neveiksmīgiem hipotekāro kredītu ņēmējiem. Premjerministrs Valdis Dombrovskis uzdeva steidzami sagatavot grozījumus normatīvajos aktos, lai ieviestu sistēmu, kurā ķīla ir vienīgais garants vienīgā mājokļa hipotekārajiem kredītiem.

Uz to ļoti asi reaģēja Zviedrijas amatpersonas un banku pārstāvji, gan apgalvojot, ka «Eiropas Savienības dalībvalstī šāds lēmums ir neiedomājams», gan biedējot ar kreditēšanas pārtraukšanu. Jau vēstījām, ka iepriekš tika piedāvāts cits risinājums: pārstrukturējot kredītu, atbildību par grūtībās nonākušo aizņēmēju uzņemtos arī valsts, savukārt bankai būtu jānoraksta daļa kredīta. Taču šis priekšlikums noraidīts finansējuma trūkuma dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?