Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Īsā sezona uz VEF jumta

Pieņemts uzskatīt, ka skvotošanas stratēģija jaunu mākslas un kultūras teritoriju iegūšanai Latvijā nedarbojas, jo to nepieļauj klimats un smagnējais valsts un pašvaldību telpu apsaimniekošanas aparāts. Proti, te nevar kā Berlīnē iekopties kādā pamestā mājā un sākt nekomerciālu galeriju, rezidenču un tamlīdzīgas prakses.

Uzreiz būs klāt apsaimniekotāji ar aizdomām un rēķiniem. Ja ar viņiem vēl izdosies par kaut ko vienoties, tad ar garo ziemu sarunāt būs grūtāk. Tomēr izrādās, ka ir precedenti - plašās VEF teritorijas divos korpusos nu jau pāris gadu skvoto mākslas centrs Totaldobže. Tā vadītājs Kaspars Lielgalvis stāsta, ka sildās ar taupības krāsniņu. Kad kļūst pārāk auksti, vienkārši brauc ceļojumā.

Lokālie kompasi

Pagājušajā gadā centrs pārsvarā strādājis pie vietas popularizēšanas, lai šovasar sāktu nopietnu pārdomātu kultūras pasākumu sezonu. Tikko noslēgusies sezonas ievadnedēļa, kurā ieskicētas trīs galvenās pasākumu sērijas, bet būšot arī pārsteigumi. «Dzejas slamus sākām jau pagājušogad. Šovasar vajadzētu uztaisīt vismaz piecus. Tad ir iecerēta pasākumu sērija Kompass - tikšanās ar vietējiem māksliniekiem. Uz katru pasākumu aicinām cilvēkus no divām atšķirīgām mākslas nozarēm. Piemēram, pirmajā Kompasā piedalījās dramaturgi un laikmetīgās dejas pārstāvji. Aicinām vienu nozares speciālistu, piemēram, Olgu Žitluhinu, kura, savukārt, piepulcē vēl trīs horeogrāfus, kas rāda fragmentus no savām izrādēm. Pēc tam ar māksliniekiem var parunāties. Uz pirmo pasākumu gan atnāca diezgan maz cilvēku. Bija auksts, un arī šoreiz neko daudz nereklamējām, tikai bliezām pa e-pastiem.»

Kompass iecerēts kā iknedēļas pasākums trešdienu vakaros. Totaldobže centīšoties no Latvijas kultūras izvilkt pašu aktuālāko plašā amplitūdā - no vizuālās mākslas līdz dīdžejiem un vīdžejiem. Reizi mēnesī tiks pasniegtas Kompasa balvas. Tās tiks Kompasu dalībniekiem, par kuriem visvairāk būs balsojuši apmeklētāji. Balvā būs arī ienākumi no vakara ieejas biļetēm. Kompasu nosaukums radies no mākslas kritiķa Viļņa Vēja formulētā labas mākslas kritērija, tos pagājušajā gadā mākslas centrs aicināja piedāvāt mākslinieku konkursam kopā ar nominantiem mūsu balvai. «Vilnis Vējš toreiz atrakstīja, ka šo mākslinieku (mēs paturam noslēpumā, kurš tas bija) viņš iesaka balvai par drosmi iet tumšā mežā, kur neviena nav. Tad nu mēs toreiz nodomājām, ka varam vismaz tiem māksliniekiem iedot līdzi kompasu. Ir runa par māksliniekiem, kas meklē kaut kādas jaunas formas, jaunus izteiksmes līdzekļus.»

Starptautiskie plankumi

Trešā pasākumu sērija Baltie plankumi arī aizsākās jau pagājušajā gadā. Pirmie «plankumi» bija veltīti poļu mūsdienu kultūrai. Pasākumā uzstājās arī poļu eksperimentālā džeza grupa KIRK, kas viesošoties šeit septembrī. Šovasar iecerēts Baltos plankumus sarīkot katra mēneša otrajā sestdienā ar domu aicināt visādu radošo jomu pārstāvjus no kaimiņvalstīm. Būs tikšanās ne vien ar māksliniekiem, bet arī organizācijām, kas pašlaik strādājot īpaši interesanti. «Man ļoti patīk, kā strādā viena grupa Tallinā. Viņus sauc Mᅢᄂrz project room, tie ir četri arhitektūru studējuši jaunieši. Viņi pagājušā gada vasarā vienkārši paņēma vienu dzīvokli vecpilsētā, paši uztaisīja remontu, neieguldot nekādus baigos līdzekļus, un sāka tur veidot ekspromta izstādes un vēl visu ko. Piemēram, viņiem bijis tāds interesants piedāvājums - japāņu meitene, kas gribējusi atvērt kafejnīcu Tallinā, palūgusi uztaisīt kafejnīcu viņu dzīvoklī, lai izmēģinātu, kā tas darbojas. Un darbojoties joprojām veiksmīgi. Viņus interesē tieši šādi īslaicīgi projekti.» Vēl šovasar Baltajos plankumos viesosies lietuvieši, igauņi, poļi, rumāņi, čehi, holandieši, šveicieši, krievi. Kaspars stāsta, kā veidojas starptautiskie kontakti. «Tikko kā nosaucam sevi par mākslas centru, internetā mūs sameklē paši mākslinieki vai citi kādi interesenti, jo viņi meklē vēl neredzētas vietas un neapgūtas auditorijas. Kontakti uzrodas paši no sevis. Ir arī tādi cilvēki, kas interesējās, kas notiek Rīgā. Tā mums nejauši uzradās draugi Maskavā - mākslas centrs Flakon bijušās stikla rūpnīcas telpās. Tad viņus lūdzam, lai viņi iesaka, kas tur Maskavā ir pats aktuālākais un svaigākais, lai zinām, ko ielūgt uz Baltajiem plankumiem turpmāk.» Totaldobže ir arī tuvāki sadarbības partneri, piemēram, ceturtdienās VEF centra telpās notiks Miera ielas kafejnīcas TAKA džeza vakari 15 metrus virs zemes. Savukārt vintage un antikvariāta tirdziņu tradīciju šeit mēģināšot iedibināt veikaliņš Retro spektro, kas līdz šim saimniekoja Nabaklab'ā. Pirmais tirdziņš notiks sestdien pēc divām nedēļām.

Balandu galerija

Pirms Jāņiem iecerēts arī mākslas centra korpusa otrajā stāvā atklāt mainīgas mākslas kolekcijas ekspozīciju sadarbībā ar mākslas kolekcionāriem - Balandu ģimeni no Kalifornijas. Turklāt turpat jumta terasē sāks darbu kafejnīca.

Kaspars stāsta, ka krīze valstī mākslas centram ir pat izdevīga - viņu beztermiņa līgums ar telpu īpašniekiem droši vien ieilgs. Kaut gan centrs neesot piesaistīts tieši šai vietai, lai cik pievilcīga tā arī būtu. «Mums jau pašā sākumā bija doma izveidot organizāciju, kas spētu darboties neatkarīgi no vietas. Kad mūs palūgs no šejienes aiziet, turpināsim iesākto citā vietā. Mēs neieguldām tik daudz enerģijas telpu labiekārtošanā, bet vairāk pasākumos un cilvēkos, kas tos var sarīkot.» Pašlaik Totaldobže mainīgajā komandā iekļaujas Laura Prikule, Eva Vēvera, Anda Lāce, Katrīna Sauškina, Daiga Krūze un citi samērā jauni mākslinieki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Totaldobže piedāvā

Šovasar Totaldobže mākslas centrs VEF teritorijā piedāvā regulāru pasākumu sērijas:
trešdienās - Kompass;
ceturtdienās - TAKA's džezs;
katra mēneša otrajā sestdienā - Baltie plankumi.
Šovakar - jaunās horeogrāfes Evas Vancānes diplomdarba izrāde Pelni un putekšņi.
Visi pasākumi sākas septiņos vakarā.
Karte un sīkākas ziņas - www.totaldobze.com

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevajag ar mani sarunāties!

Dziedātāja Zemfira (48) iestājas pret karu, ironizē par savu ārvalstu aģentes statusu, neļaus sevi apklusināt un jau 13. oktobrī atkal uzstāsies Rīgā.

Starp populistiem un politikas "sanitāro kordonu"

Vēlēšanu gads Lietuvā sasniedzis kulmināciju – šīs nedēļas nogalē kaimiņvalsts pilsoņi jau trešo reizi šajā gadā tika aicināti uz vēlēšanām. Maijā tika vēlēts prezidents, šo amatu saglabājot līdzši...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?