Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Īstenā drošsirdība Berlīnē

Ceturtdienas vakarā tika atklāts 61. Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls - ar inteliģentās aktrises Izabellas Rosellīni vadītās žūrijas cieņpilnu defilēšanu, ar solidaritātes apliecinājumiem klāt neesošajam žūrijas loceklim - irāņu režisoram Džafaram Panahi, kurš atrodas nevis Berlīnē, bet apcietinājumā Irānā, ar oficiālām uzrunām un ar lielu ažiotāžu izsaukušas filmas pirmizrādi.

Eksistenciāls vesterns

Tēmēts bija precīzi. Amerikāņu režisoru un scenāristu dueta brāļu Ītena un Džoela Koenu 10 Oskariem nominētā filma True Grit/Īstenā drošsirdība nodrošināja pamatīgu kņadu un īstu festivāla stresu. Preses konferenču zāle tika slēgta jau pusstundu pirms radošās grupas ierašanās, laipni un strikti paskaidrojot visiem ārā palicējiem, ka festivālā esot akreditēti 4000 žurnālistu un, ja viņi visi sadomā ierasties pie brāļiem Koeniem, iznākums arī esot tāds, kāds tas ir. Telpa piebāzta, iekšā netikušie pārskaitušies kā lapsenes, drūzmējas bezcerīgā pūlī, izkliedzot saukļus: «Bet es pie viņiem lidoju no Austrālijas (Brazīlijas, Honkongas utt.)!» Nekādas žēlastības!

Filma pēc nedēļas startē Eiropā - arī Vācijas un Latvijas kinoteātros -, taču tas ne par kapeiku nebija mazinājis interesi par brāļu Koenu jaunāko darbu. Tieši otrādi - eksistenciālais vesterns, kā filmu jau paguvuši nodēvēt kritiķi ASV, kura sižets vēstī par jaunu 13 gadu vecu meiteni un viņas vēlmi atriebties sava tēva slepkavam, Berlīnē izsauca pamatīgu rezonansi un ļoti pozitīvas atsauksmes. Amerikā Īstenā drošsirdība ir jau rādīta, turklāt ar negaidīti labiem kases panākumiem. Kā jau tas pieklājas - starptautiskiem festivāliem ir vajadzīgas «zvaigznes». Brāļi Ītens un Džoels Koeni šo nepieciešamību «apmierināja» - gan ar atzīstami kvalitatīvu, tomēr Koeniem netipisku filmu, gan viņiem raksturīgo pašironisko kontaktēšanās stilu. (Garāka intervija ar abiem režisoriem tiks publicēta nākamajā Izklaidē TV.)

Var piedāvāt tīņiem

Abus brāļu Koenus Berlīnē pavadīja arī aktieru komanda - līdzās Džošam Brolinam (vajātais no Koenu oskarotā darba Kur sirmgalvjiem nav vietas) un Džefam Bridžesam, pērnā gada Oskara ieguvējam, kurš izpelnījies nomināciju arī šogad par lomu Koenu jaunajā filmā, līdzās godam sevi reprezentēja Īstenās drošsirdības lielais atklājums - Heilija Stainfilda, 14 gadu veca meitene, kura filmā spēlē galveno lomu. Viņas tēlotā Metija Rosa, maza meitene, kura vajā sava tēva slepkavu (Brolins) ar skarbu, atkarību mocīta, bet īsteni drošsirdīga armijas cilvēka (Bridžess) palīdzību, patiesi ir Īstenās drošsirdības emocionālais un arī aktieriskais centrs. Ne velti dzīvē atraisītā, smejošā Heilija Stainfilda jau ir nominēta Oskaram, pievienojoties bērnu - Oskara nominantu - sarakstam, kāds gadu gaitā tapis ASV Kinoakadēmijas balvas vēsturē. Visticamāk, Heilija Stainfilda šo balvu arī iegūs, un tur nebūs nekādu atlaižu uz «eksotikas» un neprofesionālas aktrises jaunības rēķina - vesterns ar tīni, turklāt meiteni kā galveno varoni ir gan oriģināls, gan arī pārliecinošs koncepts, ko īstenojuši Koeni ar Heilijas Stainfīldas palīdzību. Starp citu, šo filmu ar ļoti skaidru vērtību sistēmu, dalījumu labajos un sliktajos var droši piedāvāt tīņu auditorijai, atraujot tos no virtuālajām rotaļām. Latvijas kinotirgus analītiķi gan ir nedaudz nobažījušies, kā «kulta režisoru» Koenu, kuru kontā ir gan Oskari par Fargo un Kur sirmgalvjiem nav vietas, gan vienkārši izcilas filmas (Lielais Lebovskis, Vienkārši asinis, Neiedomājamā cietsirdība, Sadedzināt pēc izlasīšanas u. c.), darbs «aizies» vietējā tirgū. Lieki atgādināt, ka vesterns (kaut vēl jādiskutē, vai Koenu darbs ir piederīgs šim visamerikāniskākajam no kinožanriem) nav latviešu skatītāju labākais draugs. Taču saņemsimies gan!

Lai gan kinovēsturē eksistē 1969. gadā uzņemtā filma Īstenā drošsirdība ar leģendāro skarbā kovboja ikonu - aktieri Džonu Veinu (lomā, kuru Koenu filmā spēlē Džefs Bridžess), Koeni savu darbu neuzskata par šīs filmas rimeiku, arī apzināti to neesot skatījušies - tik vien kā sen, sen bērnībā, bet gan par Čārlza Portisa 1968. gada romāna jaunu lasījumu.

Uz Berlīnes festivāla sacensību dramaturģiju Īstenā drošsirdība gan neattiecas - filma tika demonstrēta ārpuskonkursa programmā. Par Zelta lāci cīnīsies citas 22 filmas. Laureāti būs zināmi 19. februāra vakarā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?