Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Īsti ziemas ēdieni

Domas gan grozās ap pavasari, diemžēl aiz loga vēl ziema, aukstuma viļņi seko cits citam un, ja ticēt laika ziņām, nekas labāks nav gaidāms līdz pat marta sākumam. Tātad vēl par agru niekoties ap viegliem salātiņiem un gatavoties pludmales sezonai. Jāēd īsti ziemas ēdieni, kas silda aukstumā un dod sāta sajūtu.

Tāda ir Viktorijas Puķes krāsnī izkarsētās maskaviešu soļankas recepte - īsts ziemeļnieku ēdiens. Arī Birutas Ozolas Taizes salāti ar liellopu gaļu šoreiz ir silti - viegls, bet sildošs ēdiens ar Austrumāzijas virtuves garšvielām.

Un kārdinošs našķis - Dienas Biznesa žurnālistes un ēdienu blogeres Andas Aseres marcipāna cepumu recepte. Viņa pati saka - tik garšīgi, ka jau nākamajā rītā lielais šķīvis bija tukšs. Vajadzēja cept jaunus.

Vairāk recepšu meklējiet žurnālā Dienas Ēdieni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Krāsnī izkarsēta soļanka maskaviešu gaumē

Sastāvdaļas 2-3 porcijām: 1/2 kāpostgalvas, 1 sīpols, 2 burkāni, 600 g zivs, 2 marinēti gurķi, 4 ēd. k. eļļas, zupas garšaugi (lauru lapa, selerijas kāts, diļļu kāti), 2 ķiploka daiviņas, 1 ēd. k. sviesta, 1 ēd. k. miltu, 3 ēd. k. tomātu pastas, 1/2 l buljona (labāk zivs)
Kāpostgalvu sagriež smalkās strēmelītēs un izvāra gandrīz mīkstu sālsūdenī. Nomizo sīpolu un sagriež mazos kubiņos. Burkānus notīra un sagriež palielos gabalos. Dziļā pannā izkausē sviestu, ieber sīpolus, burkānus, garšaugus, lauru lapu, saspiestas ķiploka daiviņas, zupas zaļumus un visu kopā apcep. Iemaisa miltus un tomātu pastu un maisot vēl pacep. Pielej buljonu un uz mazas uguns pasautē aptuveni 10 minūtes. Zivi sagriež gabaliņos. Gurķus pārgriež uz pusēm un ar karoti izņem sēklas; sagriež plānās šķēlītēs. Citā pannā sakarsē 2 ēdamkarotes eļļas, pievieno zivis un gurķus un dažas minūtes pasautē. Iemaisa mērci no pirmās pannas un visu pasautē vēl pāris minūšu. Sacepumu veidni ieziež ar eļļu, ieliek pusi kāpostu (tie jānotecina). Virsū sakārto zivis tomātu mērcē un pārklāj ar atlikušajiem kāpostiem. Apslaka ar eļļu un iepriekš uzkarsētā krāsnī apcep zeltaini brūnu. Pasniedz veidnē. Var pārkaisīt ar zaļumiem.

Taizemes siltie salāti ar liellopu gaļu

4 personām: 400 g liellopu filejas, sagrieztas ļoti plānās strēmelēs, 3 ēd. k. sojas mērces, 1,5 ēd. k. brūnā cukura, 2 ēd. k. ūdens, 2 ēd. k. rīsu etiķa (var aizvietot ar parasto), 1 ēd. k. citronu sulas, 2 lielas saspiestas ķiploka daiviņas, 1 tējk. sezama eļļas (var aizvietot ar augu eļļu, olīvu ne!), 1/4 tējk. sasmalcinātu aso sarkano piparu, 1 litrs saplucinātu lapu salātu (var lietot iceberg), 450 ml sarīvētu burkānu, 250 ml smalki sakapātu zaļo lociņu, 75 ml sakapātas svaigas kinzas
Sajauc 1 ēd. k. sojas mērces, 1 ēd. k. brūnā cukura un ūdeni un pārlej gaļai. Atstāj 30 minūtes. Sajauc mērci - atlikušās 2 ēd. k. sojas mērces un atlikušo puskaroti cukura ar etiķi, citronu sulu, ķiplokiem, sezama eļļu un pipariem. Saplucina salātlapas, sajauc tās ar burkāniem un lociņiem. Gaļai nokāš marinādi un izlej. Sakarsētā pannā, kas izsmērēta ar augu eļļu, uz lielas uguns maisot apbrūnē gaļu apmēram trīs minūtes. Tad silto gaļu sajauc ar salātiem, pārlej ar mērci un pārkaisa ar kinzu. Pasniedz ar tvacētiem rīsiem vai rīsu nūdelēm.

Marcipāna cepumi

Sastāvdaļas paprāvam šķīvim: 200 g sviesta, 200 g cukura, 1 ola, 250 g marcipāna, 350 g miltu, pustējkarote cepamā pulvera, pustējkarote sodas, šķipsniņa sāls, 100 g dekoratīvā cukura
Pagatavošana. Sviestu pāris stundu patur istabas temperatūrā, lai ir mīksts un viegli jaucams. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Sviestu sajauc ar cukuru, pievieno marcipānu. Sākumā jaucas pagrūti, bet tas ir tā vērts. Piejauc viegli sakultu olu. Pieber miltus, cepamo pulveri, sodu un drusku sāls. Masai jābūt tādai, lai bez lielas ķēpāšanās ar tējkaroti varētu atdalīt mīklas piciņas, savelt bumbiņā, pamērcēt cukura graudos un uzlikt uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru vai silikona paklājiņu. Mīklas piciņas cep augšējā plauktā 180 grādos 10-15 minūtes, viss atkarīgs no tā, cik labi izcepti un brūni cepumi garšo.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?